Dagens Nyheter

30 juni 2012

Nyhetsflödet lördag 30/6

Vi demokrater måste mobilisera mot islamismen
- Nalin Pekgul på Newsmill - "Efter den 11 september började en del muslimer reagera mot fundamentalisternas inflytande och försökte varna både journalister, politiker och myndigheter men ingen lyssnade på dem för att de var rädda att stämplas som islamofober. Denna rädsla utnyttjades av de extrema krafterna och de började förtrycka andra muslimer som inte ville leva enligt deras stränga tolkning av islam. Det är hög tid att mobilisera mot islamismen, skriver Nalin Pekgul, ordförande för socialdemokratiska kvinnoförbundet."

Finns det en nidbild av att det inte går att förena tro och religion med vetenskap?
- My Newsdesk - "Det menar Lunds universitets rektor Per Eriksson i nya boken På tal om tro av Ann Thörnblad. Frågan är om författaren och DN-skribenten Lena Andersson tycker detsamma. Svaret får vi kanske onsdag 4 juli när de två, plus bl.a. statsrådet Stefan Attefall möts i ett seminarium under rubriken Får man tro på Gud i Sverige 10.00 i Krukmakarens Hus i Visby."

You, Me, Us, God: Partnership and the Cape Town Commitment
- The Lausanne Movement - "This month's focus from The Cape Town Commitment is Partnership. 'A divided Church has no message for a divided world.  Our failure to live in reconciled unity is a major obstacle to authenticity and effectiveness in mission.' "

Autoritet
- Fra Jostein Nielsens blogg - "På en tur med Bergen I hornorkester til USA for 18 år siden, besøkte vi et korps hvor en eldre korpsleder kommenterte: ”Jeg har lagt merke til at musikantene adresserer deg uten tittel og bruker fornavnet ditt – hvordan klarer du å opprettholde autoriteten?”
Jeg ble skremt av spørsmålet, men svarte: ”De respekterer meg for den jeg er, ikke for hva jeg er!” Om det stemte, får du spørre bergenserne om, men jeg tror fortsatt at autoritet ligger i den jeg er – og da tenker jeg ikke på hvem jeg er i meg selv, men hvor jeg er integrert.
"

29 juni 2012

Nyhetsflödet fredag 29/6

Religionsinriktning påverkar ekonomin
- Dagen - "Religionsinriktningen i ett land påverkar sättet att hantera ekonomin. Därför råder en skillnad mellan det protestantiska Nordeuropa och det katolska Sydeuropa, menar ekonomiprofessor. - Man kan notera att de rikaste länderna i Europa är protestantiska, säger professor Lars Jonung."

27 miljoner i svårt drogmissbruk
- Dagens Nyheter - "Omkring 27 miljoner människor i världen har svåra drogproblem, och världens vanligaste drog, cannabis, odlas i allt större utsträckning inom Europa.
– Heroin, kokain och andra droger fortsätter att döda runt 200 000 människor om året, splittra familjer och sprida misär över tusentals andra människor.
"

Islamistens valseger oroar Egyptens kristna
- Dagen - "Den stora ovissheten breder ut sig i Egypten som just fått islamisten Mohammed Mursi som sin förste demokratiskt valde president. Särskilt landets kristna och liberaler är osäkra om vart han vill leda landet. - Många av oss är oroliga men vi måste ge honom en chans, säger den koptiske publicisten Youssef Sidhom till Dagen."

Kvinna och kristen blir egyptisk vicepresident
- Svenska Dagbladet - "Egyptens nya president Muhammed Mursi planerar historiska utnämningar. Landet ska ha två vicepresidenter: en kvinnlig och en kristen rapporterar CNN.
Att Muslimska brödraskapets kandidat vann det egyptiska presidentvalet har skapat oro på flera håll. I Israel skrev tidningen Maariv om en ”fasa som blivit verklighet” och om ett stundande mörker.
Muhammad Mursi själv önskar bli betraktad som en ledare för hela folket. Inför valet hävdade han att han tänker arbeta för lika rättigheter mellan könen. Nu vill han bli historisk på ytterligare ett sätt än som landets första demokratiskt valda president genom att utse en kvinna till vicepresident
."

28 juni 2012

Nyhetsflödet torsdag 28 juni

William Lane Craig: ”Till trons försvar”
- Apologia - "William Lane Craig räknas idag som en av de ledande apologeterna i världen. Han tillhör förgrundsfigurerna bland kristna filosofer och har bidragit till att förnya det filosofiska samtalet om Gud och kristen tro. Inte minst har hans argumentation för Guds existens, utifrån det så kallade Kalam-argumentet, fått mycket stort genomslag. Mest känd är han för sina framgångsrika debatter med ateister."

"Vi är tre exempel på att det inte är kört"
- jnytt - "Livet på gatan och i drogmissbruk och kriminalitet är äntligen över för Tony Johansson, Kent Karlqvist och Lasse Hjulgren. Nu jobbar de på LP och hjälper andra att få rätsida på livet.
Vi träffas i LP-kontaktens lokaler på Väster i Jönköping. Solen skiner men vi bjuds in till den nyöppnade källarlokalen på Skolgatan. Här finns sedan några månader den nya verksamheten där personer med alkohol- och drogmissbruk får hjälp till ett nyktert liv."

EU:s nya strategi ger hopp för religionsfriheten
Svenska Missionsrådet Newsdesk - "Igår antog EU ett nytt ramverk för arbetet med att främja mänskliga rättigheter och demokrati. Det innehåller  en deklaration med målsättningar för EU:s arbete med mänskliga rättigheter, en treårig handlingsplan med närmare hundra åtgärder och en ny funktion som särskild representant (EUSR) för mänskliga rättigheter."

Nå bygger bestemødrene kirken de har drømt om
- Norske Dagen - "De russiske bestemødrene, Buranovskiye Babushki, som ble nummer to ved den internasjonale finalen i Eurovision Song Contest, har nå samlet inn nok penger til å bygge en kirke i den landsbyen de kommer fra.
De seks kvinnene fra Udmurt-regionen i Russland ønsket å bruke pengene, som en eventuell seier ville gi dem, til å bygge en ny kirke i hjembyen, som har savnet kirke siden Stalin sørget for å få revet den opprinnelige kirken for 70 år siden
."

27 juni 2012

Nyhetsflödet onsdag 27/6

En tro är bästa studentpresenten
 - Ann Heberlein i Kyrkans Tidning - "Studentflaken, smyckade med björkar, skyltar och banderoller, andas kluvenhet, både lycka och rädsla. Nu är friheten här, och med den osäkerheten. Att ta studenten, lämna den förutsägbara, i det närmaste påtvingade, men ändå trygga tillvaron i grundskola och gymnasium är en mycket tydlig brytpunkt i en människas liv. För även om gymnasiestudier är frivilliga finns i praktiken få möjligheter att göra något annat än att fortsätta till gymnasieskolan när grundskolan är över. Men nu, i vit mössa och med tolv års skolgång i ryggen, öppnar sig världen. Arbeta eller studera? Åka utomlands? Flytta hemifrån?
Kierkegaard skriver att en människa måste tro för att orka leva. Varje människa måste finna sin sanning, en sanning som ger mål och mening, något att både leva och dö för. Det önskar jag alla Sveriges studenter i studentpresent: en övertygelse, en kompass, en tro att hämta hopp och kraft och tillit ur. Har man det, så blir alla de där valen något mindre skrämmande
."

Biskop Antje Jackelén debatterar i Almedalen
- Svenska Kyrkan Lunds stift - "Nu på söndag börjar Almedalsveckan på Gotland och en flitig seminariedeltagare i år är Lunds stifts biskop Antje Jackelén.
- Kyrkan är en kraft i samhällsutvecklingen. Jag förväntar mig att få nya insikter samtidigt som jag räknar med att kunna belysa angelägna samhällsfrågor ur teologiska perspektiv, säger biskop Antje Jackelén.
"

Å stemple jøder som overgripere
- Skaperkraft - "Senterpartiet følger barneombudet og vil forby omskjæring av guttebarn og kaller skikken for et overgrep. Slik stemples det store flertallet jøder som overgripere – og antisemittismen kan få ny næring.
For de fleste grupper jøder, med unntak av noen få sekulære, er omskjæring av guttebarn fundamentalt. Det handler ikke bare om en religiøs plikt, men om å ivareta jødisk identitet. Et liberalt samfunn må ha svært gode grunner for å nekte mennesker å praktisere grunnleggende overbevisninger.
"

A letter to former Salvation Army Officer...
From Stephen Court´s blog - "Come back.
Every honourable reason that prompted you to sign up in the first
place remains.
There are billions headed to hell.
The Salvation Army has the infrastructure, the network, the
credibility, the experience, some of the resources to win the world
for Jesus."

26 juni 2012

Nyhetsflödet tisdag 26/6

Drömmen om vår blev mardröm
- Sven Nilsson i Hemmets Vän - "Situationen i Egypten belyser på ett dramatiskt sätt krisen inom arabvärlden i stort. Man har över huvud taget haft svårt att finna sin plats och identitet i förhållande till den globala utvecklingen och människors förväntningar om demokratiska fri- och rättigheter. Förtrycket har kommit av att en gammal maktelit försvarar sina privilegier – i Egyptens fall militären med stora industriella intressen – men i mycket hög grad ligger problemet i att arabvärlden bundit upp sig till en muslimsk identitet som sätter bestämda gränser för människors rätt att välja sina liv. Ännu har ingen kunnat visa att islam går att förena med ett demokratiskt styrelseskick."

Vila ger vision
- Ruth Nordström i Världen idag - "Vila ger vision
Vi lever i ett samhälle med ständigt utökad stress. Den tidigare heliga vilodagen med stängda affärer, är ett minne blott i dagens Sverige. Trycket att hålla öppet på söndagar blir allt starkare på affärsinnehavare och för att matcha konkurrensen väljer fastighetsägarna att driva frågan hårt och det blir allt svårare svårt för butiksinnehavare att stå emot trycket. I Sverige har söndagen förvandlats från en vilodag till en shoppingdag.
"

Armeens kvinnegerilja
 - Vårt Land - "Frelsesarmeen gikk på barrikadene for likestilling 50 år før det ble alminnelig stemmerett for kvinner i Norge. Og 100 år før Den norske kirke Norge fikk sin første kvinnelige prest.
– Det var Cathrine Booth som tok denne kampen for oss. William Booth lot seg overtale av sin kone til å la kvinner tale og innta alle slags lederstillinger i Frelsesarmeen, forteller kommunikasjonssjef Inger Marit Nygård."

Bilden: De fem kvinnelige avdelingslederne i Frelsesarmeen i Norge. Fra venstre: Marianne Adams, Lise O. Luther, Anne-Lise Undersrud, Lindis Evja og Inger Marit Nygård.
Foto: Øystein Franck-Nielsen

THE GENERAL CALLS ON SALVATIONISTS AT ROYAL ALBERT HALL TO 'FIGHT TO THE VERY END!'
- TSA international Website - "ONE hundred years after William Booth, Founder of The Salvation Army, made his final public appearance in London's Royal Albert Hall the venue hosted another great gathering of Salvationists at the I'll Fight congress. The event, organised by the United Kingdom Territory with the Republic of Ireland, included moments of celebration, worship and prayer, and words of challenge from General Linda Bond."

25 juni 2012

Nyhetsflödet måndag 25/6

Sommar i P1 har valt ytlighet framför religion
- Siewert Öholm skriver på Newsmill - "Årets sommarpratare är tämligen förutsägbart utvalda. Varför är beröringsskräcken till religion så mycket större än till ytlighet? Till och med samfundsledaren i Humanisterna, Christer Sturmark, skulle vara en intressant pratare....
...Var finns folk som står på andra kulturbarrikader än Operan eller revyscener?  Religionen får allt större betydelse i hela det globala kulturmönstret. Det vet alla som läser mer än nöjessidorna."

Det underbara i att förlora mot Gud
- Marcus Birro i Världen idag - "Jag slogs under massor av år mot Gud.
Eller mot mig själv som sedd på av Gud snarare…
Jag har haft tron med mig under hela mitt liv men det är först nu som jag inser hur allt hänger ihop. Mitt liv och skrivande är en sorts tjänstgöring. Alltid har jag sett på mitt skrivande som ett kall och alltid har många människor beklagat denna högstämda inställning.
Det är först de här senare åren som jag inser att jag har en arbetsgivare, en som lagt detta kall ner i mig. Jag står till tjänst helt enkelt. Gud använder mig och det gör mig sannerligen inte till en särskilt märkvärdig människa. Men jag är väldigt nöjd över att kunna vara ett verktyg i denna världen. Vi är alla verktyg, vi har alla våra uppgifter. Min är skrivandet
."

'Hjelp, jeg holder vel ikke på å bli kristen?'
- Vårt Land - "Da ateist og psykiater Tove Dahl skjønte at hun var i ferd med å begynne å tro på Gud, tenkte hun: «Æsj! Skal jeg høre med til den gjengen der?»
Hun var en overbevist ateist. Kristne var smånevrotiske folk som trengte en sutteklut å klamre seg til. Det var ikke mer mellom himmel og jord enn det som kunne måles, veies og forklares vitenskapelig. Tove Dahl var jo psykiater, hun var utmeldt av statskirken og trodde ikke på noe overnaturlig.
Så skjedde det noe hun ikke kan forklare verken logisk eller psykologisk.
"

24 juni 2012

Nyhetsflödet söndag 24/6

Väckelsearvet måste förnyas! - Stanley Sjöberg i Hemmets Vän - "Bibeln skildrar flera mäktiga perioder av väckelse och andlig upprättelse. Då handlade det alltid om att Israels folk förnyade det som hade hänt förr. Man påminde sig om vad Gud hade gjort förr och bad att det skulle ske igen. ”Herre, låt ditt verk få liv igen i våra dagar”, bad Habackuk. Därför firades påskhögtiden, pingsten och senare också Purimhögtiden. Vid flera tillfällen var det Guds princip att upprepa det han gjorde förr, när han lät något underbart ske igen.
Jag har tidigare nämnt om den väckelse som vi upplevde i de nordiska länderna i början av 1950-talet. Det var Gud som tog ut evangelisten Algot Niklasson som då framträdde som en ovanlig profetgestalt. Lewi Pethrus jämförde honom i ett skede med Jesaja i den bibliska historien. Det var överfyllda kyrkor, med starka andliga upplevelser i samband med bön och en förkunnelse som drabbade människorna likt ett tveeggat svärd. Tusentals omvände sig, många blev döpta i den helige Ande och började fungera med andliga nådegåvor. Bibelskolan hösten 1951 i Filadelfiakyrkan i Stockholm, samlade över ettusen elever.
"


Himlen finns på riktigt!
- Laila Bagge Wahlgrens blogg - "Igår fick jag en bok på posten av en vänlig själ där ute, tack! Boken heter Himlen finns på riktigt, det handlar om en pojke som är fyra år som berättar om en händelse när han lämnar sin kropp under en allvarlig operation, där han beskriver vad som händer i operationsalen samt vad hans föräldrar gör i ett annat rum, och hur han besökt himlen under den tiden, och berättar massor med saker som en fyra åring absolut inte har koll på! Jag kan säga att jag nästan är klar med boken, jag har sträckläst den sen igår och kan bara inte lägga den ifrån mig. Jag rekommenderar verkligen denna fantastiska bok."

Kung Alkohol. En humörsjuk härskare!
- Tommy Dahlman i Världen idag - "Kung Alkohol. En humörsjuk härskare! Det är dagen efter för många idag. Välkomna upp gott folk!  Själv känner jag mig hyfsat fräsch denna midsommardag. Jag vill verkligen inte vara någon pekfingermoralist eller glädjedödare.  Men vi behöver alla reflektera inför detta sensibla ämne. Doreen Månsson berättade för mig att i Stockholms ”inre liv” är det mer provocerande att säga att man är nykterist/absolutist än att man är en kristen. Det bara bekräftar att det är något med detta stoff som väcker andarna i svensken.
Vem har makten i ditt liv? Få vill säga det högt, men många vet att alkohol har makten i deras liv. De har gett kung Alkohol makt därför att det upplevde alkoholen som något gott. När du var deprimerad blev du lite lättare till sinnet.  När du var ensam och självömkan kom smygande gjorde alkoholen det lite ljusare och drägligare.  När livet blev en börda gav alkoholen dig en kärleksfull frigjordhet.
"

23 juni 2012

Nyhetsflödet lördag 23/6

Är sambo ett alternativ? (Del III i serien om sex)
- Stefan Gustavsson blogg - "För det första är sambo en äktenskapsliknande samlevnadsform, utan att vara ett äktenskap. De flesta sambopar, som fortsätta att hålla samman, gifter sig efter en tid. Sambo går alltså inte att likställa med äktenskap; om det vore ett äktenskap skulle man ju inte senare kunna gifta sig! Och det är äktenskapet – inte sambo – som Gud designat för sexuell samlevnad...
...Grundfrågorna är: Har ni bestämt er för varandra, varför gifter ni er inte då? Om ni inte har bestämt er för varandra, varför lever ni då som om ni tillhörde varandra?
"

Globalt Samvetsfördrag till försvar för religionsfriheten lanserat i Europaparlamentet
- SEA:s hemsida - "Under en pressträff på torsdagen i Europaparlamentet i Bryssel på inbjudan från den finska EU-parlamentarikern och kristdemokraten Sari Essayah lanserades The Global Charter of Conscience, som är en deklaration till försvar för religions- och övertygelsefriheten. Bakom deklarationen står en rad olika politiker, akademiker och organisationer av olika trosövertygelser, däribland Europeiska Evangeliska Alliansen (EEA) som är Svenska Evangeliska Alliansens europeiska motsvarighet.
- Ett växande antal akademiska studier och rapporter visar att tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet är i stor utsträckning eftersatt och hotad idag. Detta är också tydligt i Europaparlamentet, sade Sari Essayah enligt ett pressmeddelande
."

Den nye radikaliteten 
- Norske Dagen - "Denne uken har Norge mistet en av sine mest radikale stemmer. Katolikken Arnfinn Haram, iført munkekappen, kunne delta på debattprogrammer og forsvare 1.000 år gamle tradisjoner - og samtidig oppleve at han ble hørt på. Det er radikalt.
Radikalitet kan kun måles ut fra samtiden den praktiseres i. Skal du være radikal, må du bryte med samfunnets forventninger. Du må overraske og gjerne provosere. Radikalitet er grundig, gjennomgripende og kraftig. Radikalitet er ønsket og viljen til å være et fyrlys i samtiden, en lykt på samfunnets sti.
Samfunnet trenger radikalere. Noen som tør være annerledes. Noen som tør tale makta midt imot. Noen som tør å utfordre. Samfunnet trenger radikalere fordi et samfunn trenger noen som roper i ørkenen, slik som døperen Johannes.
"

Merking
- Fra Jostein Nielsens blogg:
"Illustrasjonsbildet er tatt av John Gabrill i Sør-Dakota i 1888. Kvegmerking var viktig for å bestemme hvem som var den rettmessige eieren. Det tragiske er at det var vanlig også å merke slaver på denne måten. Merket fortalte hvem slaven tilhørte. Det er ikke usannsynlig at Paulus hadde merkingen av slaver i tanke da han skrev: 

I ham ble dere merket med seglet: Den hellige ånd som var lovet oss, han som er pantet på vår arv, inntil Guds eget folk blir satt fri, til lov og pris for hans herlighet." Ef 1:13b-14

22 juni 2012

Nyhetsflödet fredag 22/6

Gud är vår Fader och ska inte nämnas som HEN!
- Stanley Sjöberg i Webbkyrkan - "Jag blev uppringd av Sveriges Radio – P1 och fick frågan om jag vill vara med och diskutera om Gud ska kunna nämnas som ”HEN” och inte med orden Fader Vår. Idén kommer från teologer som vill att Gud ska vara som en av oss och inte något mer. Under en längre tid har kvinnliga präster försökt att tilltala Gud som en kvinna. Man firar ”sofiamässor” istället för att tillbedja Jesus Kristus. Nu ska Gud anpassas till idén om att alla människor är HEN-varelser och inte varken han eller hon med olika mänskliga egenskaper."

Läkare varnas för prat om tro
- Världen idag - "En officiell varning blev straffet för den brittiske läkare som talade om tro med en patient.
– Jag är mycket upprörd över detta beslut, fattat av min egen yrkeskår, säger läkaren, Richard Scott, som också är kritisk till att patienten inte fick frågas ut av försvarsadvokaten.
Det var 2010 som den nu 24-årige mannen konsulterade Richard Scott på Bethesda medical center i grevskapet Kent. Sjukhuset arbetar på kristen grund, det drivs av sex praktiserande kristna och centrets hemsida upplyser att man ser det som en stor fördel att andliga frågor kan diskuteras i samband med behandlingen. Dock fastslås att detta är ett erbjudande som varje patient har rätt att tacka nej till...
...Vårt samhälle blir mer och mer förtryckande. Vanliga, anständiga människor anmäls till myndigheter och bestraffas. Inte för att de har begått något brott utan bara för att de har uttryckt sin kristna tro.
"

Räta på ryggarna och våga tänka större
- Dagen - "Ryktet om väckelserörelsens död är betydligt överdrivet. Den insikten dominerar resan mellan Nyhem och Torp, de två största kristna konferenserna under midsommarveckan. Dessa gamla mötesplatser, blytunga av tradition och arv, har klarat sina generationsskiften och skapat den folkfest man lovar sina besökare. Livskraft och energi, unga och äldre, kvinnor och män. En enastående bedrift - i denna individualistiska tid!"

Rekordvekst for Den norske kirke
- Vårt Land - "I fjor snudde kirketrenden: Tre prosent flere enn året før deltok ved gudstjenester i Den norske kirke. Kirkebesøket på julaften økte med sju prosent."

Forældre udelader tro af opdragelsen
- Kristeligt Dagblad - "Moderne danske forældre er meget opsatte på at præge deres børn til at blive tolerante, selvstændige, ansvarlige, nysgerrige og fantasifulde mennesker.
Mindre vigtigt er det, at de lærer gode manerer, arbejdsomhed, sparsommelighed og lydighed. Og allerlavest prioriterer forældrene ”opdragelse i den religiøse tro”. På en skala fra 0 til 10 giver danskerne religiøs opdragelse en gennemsnitlig karakter på kun 2,7, mens tolerance scorer 9,3
."

21 juni 2012

Nyhetsflödet torsdag 21/6

"En otrolig ökning av hjälpsökande i kyrkan”
- Nyheter P4 Radio Stockholm - "Allt fler människor kommer hit till Stockholm efter att ha förlorat sina jobb i finanskrisens Europa. I och med den fria rörligheten i Europa kommer de hit för att söka ett bättre liv. Men många blir hemlösa i Stockholm."

Frälsningsarmén anmäler polisen i Eskilstuna till JO
- Eskilstunakuriren - "Polisen i Eskilstuna anmäls av Frälsningsarmén till justitieombudsmannen.
– Att polisen valde att se mellan fingrarna med minderårigas
Det är Frälsningsarméns verksamhetsansvarige Lennart Pettersson som ligger bakom JO-anmälan, och han uppfattar det hela som obegripligt att polisen väljer att blunda för lagen en dag om året.
I anmälan skriver han att han inte känner till om polisen i Eskilstuna på förhand hade bestämt sig eller om man helt enkelt lider av otillräckliga resurser.
"
Dagen   Dagen

Kyrklig tillväxt i Storbritannien
- Kyrkans Tidning - "Sedan 1980 har minst 5000 nya kyrkor startats i Storbritannien. Sedan 1990 har andelen vuxna medlemmar i Londons anglikanska stift ökat med över 70 procent. Det är ett par av de saker som kommer fram i en ny, uppmärksammad undersökning."

Hundreds of Inmates Receive Christ at Prison Fellowship Events
- Christian Post - "Prison Fellowship, working in conjunction with the Luis Palau Association, recently held a number of special events that brought some fun and the Gospel message to thousands of Northern California prisoners.
According to Rick Atchley, Prison Fellowship's field director for Northern California, an estimated 5,000 inmates heard the Gospel message and about 500 of them made decisions for Christ during a tour of five Sacramento-area institutions that began on June 9 and concluded Thursday.
"



20 juni 2012

Nyhetsflödet onsdag 20/6


G som i Gud - Almedalsveckan i Visby
- FA:s hemsida - "För sjunde året i rad arrangerar Frälsningsarmén tillsammans med tidningen Dagen, seminarier, temakvällar, kafékväll och uteaktiviteter på stan. En gästande politiker får tillfälle att berätta om smått och stort i livet samt välja en avslutande psalm till andakten."

Låt oss inte sälja vår själ!
- Åke Bonniers blogg - "Låt oss inbjuda varje skola till en skolavslutning som de kan tacka ja till eller tacka nej till. När Riksmötet öppnar inbjuder Stockholms domkyrkoförsamling riksdagsledamöterna plus ett antal personer till till en gudstjänst där Guds ord förkunnas, böner beds, psalmer sjungs och där välsignelsens ord sägs över både ”hög och låg”. Förutom ett gäng gnällande ateister som varje år klagar över detta faktum, gläds stora delar av vår riksdag över de 35 minuter de får vara med om i Storkyrkan.
Låt oss inbjuda de lokala skolorna till en riktigt fin skolavslutning innehållandes allt det som kyrkan står för och gläds över tillsammans med så ofattbart många människor i vårt land – egentligen utan religionsbegränsning. Men, låt oss inte sälja bort vår själ!
"

”Att tro är som en gratis option”
- Telegrambyrån - ”Om jag inte varit kristen hade jag nog famlat mycket mer”, säger popartisten Danny Saucedo.
”Att tro är som en gratis option”, menar styrelseproffset Ebba Lindsö.
De är två av femton svenskar som intervjuats av journalisten och författaren Ann Thörnblad i boken På tal om tro – 15 röster som utkommer den 25 juni
."

Christian leaders to unite against gay marriage
ABC News - "Some of Australia's most prominent Christian leaders are expected to read out and distribute anti-gay marriage letters at their Sunday services tomorrow.
Statements from Anglican, Catholic and Greek Orthodox leaders have been coordinated ahead of further debate on gay marriage in Parliament next week.
"

19 juni 2012

Nyhetsflödet tisdag 19/6

Nya attacker mot kyrkor i Nigeria
- Dagen - "Fem bombattacker mot kyrkor dödade minst sju människor i Nigeria i dag. Många fler har skadats. Bland dödsoffren finns även flera barn."

Som jag vill – eller som Gud vill?
- Stefan Swärd i Världen idag - "Att ha Bibeln som vägledning för hur vi ska leva som kristna när det gäller samlevnad är inte längre självklart. Och vad Gud tycker, att leva ett liv som behagar Gud, tycks vara en fråga som har kommit på undantag – att jag ska få leva mitt liv som jag vill är den bärande idén. Var finns respekten för Guds helighet?
Det här skapar ett problem i ekumeniken och kristet samarbete när vi inte alls är överens om hur man lever som kristen. Det tar vi fasta på i Svenska Evangeliska Alliansen där vi samlas kring gemensamma övertygelser om både lära och liv. Man bör också tänka på att två av de fyra kyrkofamiljerna inom Sveriges Kristna Råd är den katolska kyrkan och de ortodoxa kyrkorna. Där har inte sexuella revolutionen fått något genomslag varken när det gäller lära eller normbildning.
Den tystnad som råder både från vissa kristna ledare och vissa samfund kring sexuella revolutionens agenda – är uttryck för en kyrka där tidsanpassningen har blivit den högsta normen."

Kyrkan får inte bli en anonym tråk-aula
- Kyrkans Tidning - "Varför är det skolavslutningar i kyrkan alls? Ja, lokalen är ofta stor och ljudanläggningen fungerar, det är en fest i livet. Men ligger verkligen bollen hos Svenska kyrkan?
Från kyrkokansliet är det ett tydligt budskap – det är inte vi som får skit för att skolan är hos oss, det är det skolan som får. Visst är debatten het varje år, men förväntar sig besökaren att prästen ska vara tyst? Om hen inte är det, vad händer då? Jo, rektor eller klassföreståndaren får ta samtalet igen om hur o-trevligt det är att få höra om Guds kärlek och förväntningar.
"

Katoliker på väg till ”Jerusalem”
- Stanley Sjöberg i Hemmets Vän - "Pastor Ulf Ekman överraskade nyligen med att tala om behovet av biskopsämbetet, som viktigt för den kristna församlingens inre stadga och sammanhållning. Enligt Ulf Ekman syftade Jesus till ett personligt uppdrag när han talade om att ”på denna klippa skall jag bygga min församling” (Matt 16:18).
Lärjungen Petrus skulle alltså representera ”klippan”. Jag tror att det var bekännelseorden om Jesus som Guds son, som var och är grunden för hela den kristna församlingens existens.
"

18 juni 2012

Nyhetsflödet måndag 18/6

Frikyrkan som sa nej! till Ulf Ekman men ja! till Tommy Körberg
 - Tommy Dahlman i Världen idag - "Jag har samarbetat med många: Tommy Körberg, Björn Ranelid, Bert Karlsson, Jessica Andersson, Laila Westersund, Alf Robertsson, Christer Sturmark för att nämna några. Jag har säkert blivit ifrågasatt för detta. Men jag har vetat mitt syfte. Att samarbeta med kändisar bara för sakens egen skull finner ingen mening. Men om vet vi vårt syfte, vår identitet och vår riktning kan vi samarbeta med alla människor i kulturfrågor, ledarskapsfrågor, ungdomsfrågor etcetera. Detta är mer än vackra fraser från min sida, det är en teologisk utgångspunkt jag äger. Problemet uppstår när jag får ett nej av en kyrka att samarbeta med Ulf Ekman samtidigt som de säger ja att släppa in mig med Tommy Körberg. Då infinner sig den totala intoleransen och fördomsfullheten för mig. ”Ja, men Ulf Ekman är ju som bekant en kristen människa som besöker kyrkor världen över och Tommy Körberg äger ju ingen som helst kristen bekännelse. Kan ni förklara för mig logiken i er ståndpunkt?”  Det kunde de inte!
Jag rör mig ofta i den sekulära världen. Och den skulle inte begripa sig på oss om de fick veta. Nu är den krassa verkligheten den att det mesta som händer i våra trånga kyrkliga bås är så isolerat, begränsat och intetsägande att ingen människa i den sekulära världen ser och eller hör oss. Och den vet därför inte om hur små människor det tyvärr kan finns i kyrkan. I det här fallet är jag tacksam för det
."

Debatt i P1 Människor och tro mellan Sturmark och Skånberg om skolavslutningar i kyrkan
- Claphaminstitutet - "I P1 Människor och tro debatterade Tuve Skånberg, Claphaminstitutets direktor, med Christer Sturmark, Humanisterna, om skolavslutningar skulle få vara i kyrkor, och om prästen skulle få medverka. Skolverket vill censurera prästernas manus och Christer Sturmark gick så långt som att prästerna inte ens ska få tjänstgöra i sin egen kyrka."

Ett utkast till en radikal evangelikal miljöteologi
- Stefan Swärds blogg - "För en evangelikal kristen är Bibeln riktmärket för lära och liv. Bibeln innehåller dock en enorm rikedom av sanningar och perspektiv, och som Bibelläsare kan vi lätt hamna i för begränsade perspektiv.
När det gäller en kristen skapelsesyn och en därmed sammanhängande kristen syn på miljöfrågor, miljöengagemang och naturvård – tycker jag ofta att evangelikala kristna och även pingstvänner-karismatiska kristna – har hamnat i för begränsade teologiska perspektiv. Det verkar som att ett gnostiskt perspektiv har tagit över, det materiella är ont eller ointressant. En Gudsrikessyn handlar om en helhetssyn, Gud bryr sig om våra liv, våra kroppar men också allt det skapade
."

Homovielser og kirkens frihet
- Norske Dagen - "Homorettigheter eller religionsfrihet? Dét er spørsmålet i Danmark, Storbritannia og flere andre europeiske land. Samtidig øker presset om å tillate norske homofile å bli viet i kirken.
Hvor problematisk kjønnsnøytral vielse er, kommer tydelig frem i debatten om det danske ritualet. Én ting er at ordet «ekteskap» ikke er med. Mange vil si at dette er positivt, fordi det ikke er snakk om et ekteskap fra en klassisk kristen forståelse.
"

Pastors Urged to Sign Newly Released Code of Ethics
- The Christian Post - "The National Association of Evangelicals has developed and released a "Code of Ethics for Pastors" document and is asking church leaders across denominational lines to sign and uphold its outlined principles in their lives as ministers."

17 juni 2012

Nyhetsflödet söndag 17/6

Om nu vi bryr oss så lite om Gud, varför väcker han sådana starka känslor?
- Marcus Birro i Expressen - "Stilla undran. Om nu vi bryr oss så lite om Gud, varför väcker han sådana starka känslor?
Det är samma sak med Gudshatande grupper som ändå är beredda att ta alla strider som finns för att få gifta sig i kyrkan. Fast de egentligen inte vill. Vad handlar det om? En barnslig bekräftelse från en Gud de inte tror på och människor de föraktar i hemlighet.
Om vi nu inte bryr oss om Gud i Sverige, varför är det då viktigt att ingen präst säger tre ord till våra barn, tre ord som bär allt det ljus och all den värme som den tvåtusenåriga traditionen av Jesus och Gud burit med in i vår civilisation. Vi tar de orden igen: Gud välsigne er. Dessa tre ord vägrar skolverket prästerna att säga. Det är så bisarrt att man inte tror det är sant.
Det är som en sketch med Lorry, utan humor
."


Fel av Svenska kyrkan att sätta politik framför religion 
- Merit Wager på Newsmill - "Sajten Seglora smedja presenterar sig som: ”Mötesplatsen för andlighet, kultur och samhälle”. Inte ett ord om kristendom, inte ett ord om kyrkan; det verkar helt bortrationaliserat. Andlighet är ju inte detsamma som kristendom, vilket ju ändå är vad kyrkan är baserad på. Eller gäller kanske ett annat synsätt och en annan tolkning i Sverige än i resten av världen? Det verkar så, även om det starkaste ordet i den här smedjans presentation, det som borde stå först om de visade en gnutta hederlighet, saknas: ”politik”. Alltså: ”Mötesplatsen för politik, andlighet, kultur och samhälle”.

Frälsningsarmén i Norge presenterar sitt Visionsdokument
- Perleportalen
  • På bøyde knær
  •  Med rene hjerter
  •  Med åpne sanser
  •  Med utstrakte hender
  •  Med hevet hode

16 juni 2012

Nyhetsflödet lördag 16/6

Åsiktsregistrering i Svenska kyrkan 
- Christer Hugo och Annika Borgg skriver på Newsmill - "Stockholms stift finansierar en politisk tankesmedja - Seglora smedja - som i det närmaste börjat fungera som en inkvisition. Stiftsledningen tiger och präster räds det samtalsklimat som skapats. Men pengarna fortsätter att rulla in till smedjan. Hur använder Svenska kyrkan medlemmarnas pengar?
I Stockholms stift har läget, enligt vår och andras mening, blivit akut.
Här finns en av Svenska kyrkan – av Stockholms stift och Sofia församling – finansierad tankesmedja som verkar ha fått till uppgift av stiftsledningen, eller själva tagit sig på sig uppgiften, att sätta gränser för vad andra får tycka eller skriva: Seglora smedja.
De som inte delar Helle Kleins eller Seglora smedjas åsikter – eller kritiserar dem - utsätts regelbundet på deras sajt för anklagelser om främlingsfientlighet samt associeras med extremism och hatideologier
."

Bibliskt civilkurage avgörande
- Dan Salomonsson, Ola Hössjer och Ivar Gustafsson i Dagen - "En kristen trosåskådning kan försvåra en yrkeskarriär, och göra den troende obekväm i sociala sammanhang. Med hänvisning till ett bibliskt exempel hävdar artikelförfattarna att det inte är de som vänder kappan efter opinionsvinden som vinner i långsiktig trovärdighet."

Hva er frihet?
- Jostein Nielsen blogg - "Spørsmålet er eksistensielt. Som barn trodde jeg at frihet var å kunne gjøre akkurat som jeg selv ville. Som voksen er jeg ikke i tvil: Frihet er å få min synd tilgitt. Jeg har tidligere skrevet at frihet er å være bundet til Kristus.
    "I ham har vi friheten, kjøpt med hans blod, tilgivelse for syndene"
    Ef 1:7

15 juni 2012

Nyhetsflödet fredag 15/6

Evangelikaler och homosexualiteten – reflektioner efter lunchsamtal med Andreas Jonsson 
- Stefan Swärds blogg - "Då har frågan om vi kristna och homosexualiteten kommit upp igen. Jag åt lunch i fredags med Andreas Jonsson som i Aftonbladet kritiserade Jesusmanifestationens ledningsgrupp därför att vi inte godkände ett bokbord som öppet propagerade för homosexuell livsstil. Jag tycker att vi hade ett bra och öppet samtal. Andreas menar att vi i kyrkorna inte pratar om homosexualiteten.
Min inställning är kort och gott att Gud har skapat sexualiteten som en underbar gåva, och han har skickat med en bruksanvisning. Den handlar om att gåvan ska utövas inom ramen för en förbundsrelation mellan en man och en kvinna, kallat äktenskap. Sedan kan äktenskap ingås på lite olika sätt i olika kulturer, men någon form av offentlig handling med en officiell familjebildning handlar det alltid om, och för den kristna är alltid Gud inblandad. Så enkelt är det – och så svårt är 

det."

Det blir en välsignad skolavslutning i Karlskrona
Dagen - "Kyrkoherde Ann-Louise Trulssons trots mot skollagen har gett resultat. På fredagens skolavslutning får hon både läsa Bibeln och be välsignelsen över eleverna i Karlskrona. Själv är hon förvånad över vilket ståhej det är kring frågan.
- Skolverket försöker förkrympa oss. Skolan följer sina lagar, jag följer kyrkans lagar, säger hon till Dagen
."

Mycket kvar att räta ut
- Från Lettlands horisont: SvD näringsliv - "Eurokrisen rullar vidare som ett realtidsdrama regisserat av Roy Andersson, där allt mer fumliga och gråhyade byråkrater och politiker desperat letar efter utvägar på både första, andra och tredje våningen. Nu ser de ut att ha hittat sin mönsterpatient, det ekonomiskt sett nedfrusna Lettland.
Lettland är det land som har genomlidit den svåraste ekonomiska kölden under den rådande krisen. Landets reala BNP sjönk med hela 24,1 procent under åren 2008–2010.
Det är en nedgång som Grekland och Spanien fortfarande har mycket långt kvar till. Det är endast USA, som under 30-talskrisen, har kunnat visa upp en djupare nedgång. Argentina kommer på tredje plats i denna ekonomisk-historiska frysbox, med en real nedgång på knappt 22 procent efter pesokrisen 2001.
"

Lao Police Arrest Pastor for Spreading Faith
- Charisma News - "Two years ago police forced Asa to sign documents agreeing that he would neither proclaim Christ nor lead people to Christianity. This year, however, many people in Peeyeur and surrounding villagers, touched by Asa’s life and testimony, have accepted Christ."

14 juni 2012

Nyhetsflödet torsdag 14/6

Kyrkan måste berätta om hur utsatta människors villkor ser ut
- Peter Juhlin i Kyrkans Tidning - "Att påstå att diakoner genom att dela ut matpaket förstör Svenska kyrkans varumärke är att skjuta högt över målet. Det skriver Peter Juhlin, diakon i Möllevången-Sofielunds församling, i sin replik till Magnus Bodin.
Jag arbetar som diakon i Malmö och möter dagligen människor som lever i utsatthet, till följd av drogmissbruk, psykisk ohälsa/sjukdom, ekonomisk fattigdom m.m. Jag är positiv till konstruktiv kritik över diakoners arbetssätt. På så vis kan vi få viktiga verktyg att utveckla och förfina våra arbetsmetoder. Men att påstå, som Magnus Bodin gör i Kyrkans Tidning nummer 22/12 att diakoner genom att dela ut matpaket förstör Svenska Kyrkans varumärke är väl ändå skjuta högt över målet – vad nu Kyrkans varumärke är för något?
"

Förbönens kraft, om att ta ut glädjen i förtid och EM i fotboll
- Marcus Birro i Världen idag - "Vilken kraft det är i förbönen! Både att få och att ge. Kanske mest att själv be för andra. Den ultimata kärlekshandlingen. Vi låter Gud röra vid någon som vi anser behöver det lite extra, Den ultimata kärlekshandlingen är inte mellan människor, har ingenting med sex att göra, men är så nära att vi ryser i hela vår mänsklighet.
Jag är så imponerad över att människor tar sig tid att be för andra. Det är storslaget. Mycket av det mäktigaste jag varit med om, nästan allting av det som förändrat i mitt liv i grunden, har varit sådant som inte går att se. Guds nåd, sorg, kärlek, bönens kraft. Det är våra böner som omärkligt men tålmodigt rör det här landet i rätt riktning
."

Heroes of the Faith
- Greg Laurie in Harvest - "Church history tells the story of an aged man named Polycarp who was arrested and brought before the Roman proconsul in the Amphitheater. He was told to have respect for his old age and swear by the genius of Caesar, the implication being that all he had to do was say that Caesar was Lord, and he could go home for dinner.
But Polycarp responded by saying, "For eighty and six years have I been His servant, and he has done me no wrong, and how can I blaspheme my King who saved me?" Polycarp was then taken to the stake to be burned alive. Polycarp died that day as a martyr, as a hero of the faith.
"

12 juni 2012

Nyhetsflödet tisdag 12/6

I den sexuella revolutionens spår
- Stefan Gustavssons blogg - "Sverige är berömt internationellt, inte bara för Ikea och Volvo, utan också för den svenska synden. Filmer som Sommaren med Monika, Kärlekens språk och Jag är nyfiken gul spred under 1950- 0ch 60-talen bilden av Sverige som den sexuella revolutionens hemland. Det är en bild som vi med stolthet har fortsatt att odla. Vi vill gärna ligga främst i kampen för en ny syn på sex.
Nu är det inte svårt att finna positiva följder av den sexuella revolutionen. Kunskap om kropp och sexualitet har blivit en självklarhet. Prydhet och skamstämpling har ersatts av öppenhet. Sexuell njutning bejakas med självklarhet. Jag vet ingen som vill tillbaka till 1900-talets första hälft.
Samtidigt finns det anledning att också kritiskt utvärdera den sexuella revolutionen. Vilka är konsekvenserna 50 år senare? Man behöver inte lyssna länge till samtidskulturen för att se att allt inte är som det borde. Låt mig ge fem exempel
."

Prest maner til kristen kamp mot islam
- Norske Dagen - "– Det er først og fremst en åndskamp. Kampen må gå på åndelig plan i kirken først og fremst, men også på det politiske plan, sier pensjonert sogneprest Olav Andreas Dovland (79) til Dagen.
– Jeg mener at det er svært mange nordmenn som overhodet ikke forstår det som skjer – først og fremst fordi vi er et folk og land som nedkristnes måned for måned, hevder Dovland.
Den tidligere sognepresten bor i Våler i Østfold og har i flere år sittet i styret for Stopp islamiseringen av Norge (Sian). Han er aktiv skribent på internett og skriver også i Dagens debattspalter. Han mener at politikerne og kirken bidrar til å «nedkristne» Norge.
"

Ritual for homoseksuelle vielser: Skabelsesberetningen ryger ud
- Kristeligt Dagblad - "Biskopper anbefaler præster at vie bøsser og lesbiske med andre Bibelord end Skabelsesberetningen. Når præsterne vier bøsser og lesbiske ved alteret fra Valdemarsdag fredag 15. juni, skal de ikke bruge Skabelsesberetningen. De bør finde andre egnede Bibeltekster, anbefaler otte biskopper til kirkeminister Manu Sareen (R)."

11 juni 2012

Nyhetsflödet onsdag 13/6

Därför hör sex till äktenskapet - Del 2 
- Stefan Gustavssons blogg - "Vi såg i den förra artikeln hur den sexuella revolutionen på många områden fått destruktiva följder. Det väcker naturligt frågan: Vad är alternativen? Vad är den kristna vägledningen när det gäller sex?
Den kristna tron har en lång historia i västerlandet. Kyrkan har ofta varit nära lierad med både makten och tidsandan, vilket gett upphov till många missförstånd."

Vikten av en bra konfirmation
- Åke Hällzon i Hemmets Vän - "Det är i tonåren våra normer formas, där och då finner vi ofta en tro. Inte sällan bär vi sedan med den genom hela livet. Jag vill därför uppmana varje församling i vårt land att ta kristendomsskola och konfirmation på största allvar! Prioritera det. Avsätt resurser. Engagera föräldrar, ledare och anställda. Börja planera redan nu för höstens grupper. Det är vi som gått före som har ansvar för kommande generationer. Ingen annan än de kristna kyrkorna kommer att berätta för de unga om det som format tidigare generationer och om vilka värderingar som är grunden för vårt samhälle."

Ekman kritiseres for å støtte pavedømmet
- Norske Dagen - "Livets Ord-pastor Ulf Ekman har skapt debatt etter at han i et foredrag sa at bispeembetet er nyttig for frikirkene, særlig i pinse-karismatiske sammenhenger. Han berørte også et annet heftig spørsmål i kirkedebatten, Peterembetets legitimitet.
Det var på et seminar på Nya slottet i Bjärka-Säby utenfor Linköping i slutten av mai, at Ekman holdt et foredrag med temaet «Episkopé – enhet og framtid». Episkopé er biskop på gresk, og foredraget var om hvorvidt biskopembetet er viktig for frikirkene eller ikke.
Ekman slo fast at pinse-karismatiske sammenhenger i mangt og mye har avvist de historiske kirkenes erfaringer og strukturer og bygget sitt eget forsamlingssyn. Dette mener han fører til andre problem som er vanskelig å løse på egenhånd innenfor sammenhengen
."

Nyhetsflödet måndag 11/6

SEA tar temperaturen på Sveriges åsiktspluralism under Almedalen
- Jacob Rudolfsson skriver på SEA:s hemsida: "I samband med sommaren har debatten om skolavslutningar i kyrkan blommat upp på nytt. Ska den sekulära staten, som ska vara neutral i religiösa frågor, bestämma över kyrkornas medverkan i skolans terminsavslutning? Frågan är på sätt och vis en temperaturmätare för det fria och pluralistiska samhället.
Finns det en gräns för hur mycket åsiktspluralism Sverige klarar av? Ska värderingar som uppfattas som intoleranta, förpassas till den privata sfären utan tillgång till offentligheten? Har vi fått en ny statsreligion i form av sekulär ideologi?
"

Fler kritiserar socialtjänsten
- Uppsala Nya Tidning - "Sedan 1990-talet har det skett en markant förändring inom socialtjänsten. Många gånger verkar det i dag handla om att hitta skäl för att säga nej, i stället för att stötta klienten. Det säger Ulrika Pettersson vid Frälsningsarmén i Uppsala.
På torsdagen berättade UNT om en 60-årig Uppsalabo som gjort en anmälan till Socialstyrelsen mot expedition 4 vid socialtjänsten i Uppsala. Erik, som vi kan kalla mannen, har i flera fall stridit i domstol mot socialtjänsten, det har bland annat rört sig om 549 kronor till medicin.
Enligt Erik har han under långa perioder varit utan pengar till mat när socialtjänsten gett avslag. I mars fick han matpengar av Frälsningsarmén som bedömde att han var i nöd.
Frälsningsarmén har tidigare i år anmält expedition 4 till Socialstyrelsen. Anmälan gäller en kvinnlig missbrukare som enligt Frälsningsarmén snarare motarbetats än stöttats av expedition 4
."

Denmark Forces Lutheran Church to Allow Same-Sex Marriages
- Charisma News - "In a move that could foreshadow what’s ahead for America, Denmark’s Parliament on Thursday voted to approve a bill that makes same-sex marriage legal in Lutheran church ceremonies, essentially forcing the church to perform gay marriages.
Until now, same-sex couples could only get short blessing ceremonies in the state’s Lutheran Church, according to the Associated Press. The law passed by an 85-24 vote and is effective June 15
."

Abortoffer levde i tre timer
Norske Dagen - "Ved sykehuset i Stavanger ble det i 2010 utført abort på et barn som var 22 uker og seks dager inn i svangerskapet. Barnet levde i tre timer etter abortinngrepet. — Grusomt å lese, sier Laila Dåvøy (KrF). Hun leverer forslag til lovendring neste uke."

10 juni 2012

Nyhetslödet söndag 10/6

Loj teologi gör att folk konverterar
- Anna Sophia Bonde i Kyrkans Tidning - "Charlotta växte upp i en ”vanlig” svenskkyrklig, halvsekulariserad miljö. Hon beskriver sin ungdoms kontakt med Svenska kyrkan som en besvikelse. Då hon ställde frågor fick hon till svar att det är ”helt normalt” att tvivla, att det är ”sunt” och ”nyttigt” men sedan kom det liksom inte längre. Den bärande pelaren, som Charlotta uppfattade det, i den svenskkyrkliga teologin var att man skulle vara snäll.
Efter några års uttalad ateism började hon orientera sig mot katolska kyrkan och fann där stringens, ordning, ordentliga svar på alla tänkbara sorters frågor.
Som lundabo kommer jag ständigt i kontakt med konvertiter som Charlotta. Ibland tycker jag att de finns överallt. Smarta, eftertänksamma människor som velat ha riktiga svar på sina frågor och som plötsligt börjat ana att riktig ondska faktiskt existerar, inte bara som ett fenomen skilt från dem själva, utan som ett allvarligt problem i vilket de själva har del
."

Motstånd grundas på religionshat
- Bitte Assarmo i Världen idag: "Nu är det skolavslutningstider igen och därmed också tid för den årligen återkommande diskussionen om skolavslutningarnas vara eller icke vara – i kyrkorna. En mångårig tradition, sedan den tid då kyrkan inte bara var generellt andligt viktig för svenskarna utan också den största och mest lämpliga lokalen för sammankomster av olika slag. Och en nagel i ögat på det samhälle som kallar sig modernt och upplyst och som har bestämt sig för att kyrkan är en otäck plats med ett budskap som kan skada stackars oskyldiga barn."

Skolverket förvirrar rektorerna
- Tuve Skånberg i Dagen - "Om Skolverket fortsätter att förvirra landets rektorer är vi beredda att ändra skollagen, skriver Tuve Skånberg, riksdagsledamot för Kristdemokraterna.
I Dagen den 5 juni kunde vi läsa om hur kyrkan och skolan i Broby tillsammans beslutat att bryta traditionen om att ha skolavslutning i kyrkan. Det är tråkigt då många föräldrar och elever, precis som artikeln visar, önskar bevara en vacker och för många högtidlig tradition. Det är också tråkigt att Skolverket genom sina riktlinjer skrämmer upp rektorer och kyrkor i onödan."

9 juni 2012

Nyhetsflödet lördag 9/6

Ulf Ekman: "Biskopsämbete ger stabilitet"
- Dagen - "De pingst-karismatiska rörelserna behöver ett biskopsämbete. Det menade Ulf Ekman under ett ekumeniskt seminarium i Bjärka-Säby. Han hävdade också att Petrusämbetet fortfarande har en funktion i dag.
Seminariet "Kyrkan, Anden och ämbetet" på Bjärka-Säby samlade biskopar, teologer och andra kristna ledare för att samtala om frågor som rör framtidens ekumenik.
En av talarna var Livets ords grundare Ulf Ekman och hans föredrag har blivit mycket uppmärksammat och omdiskuterat på nätet, bland annat på bloggen Aletheia
."

Nu blommar religionsallergin
- Birger Thuresson i Dagen - "I skolavslutningarnas tid blommar inte bara naturen runt omkring oss utan även debatten om den stora beröringsskräcken. Hur farligt är det att prästen önskar alla Guds välsignelse vid skolavslutning i skolan? Religionsallergin tycks vara ungefär lika utbredd som pollenallergin. Barnens uppväxtmiljö bör utrustas med ett filter som rensar all religion ur den luft barnen andas. Annars kan de ta livslång skada, anser ivriga debattörer."

Nu bliver vi alle kønsneutrale
- Kristeligt Dagblad - "Uansvarligt at ingen kender følgerne af ny ægteskabsdefinition.
Et massivt flertal i Folketinget vil i morgen vedtage regeringens forslag om, at ægteskabet ikke længere alene skal være mellem en mand og en kvinde. Fremover kan to personer af samme køn også indgå ægteskab på rådhuset eller i folkekirken.
"

8 juni 2012

Nyhetsflödet fredag 8/6

Avsluta i kyrkan okej - utan bön Dagen - "Varför är skolavslutning i kyrkan så farlig? undrade en besviken förälder i lokaltidningen i Broby. Och kyrkan fick tårögda vädjanden om att traditionen skulle vara kvar. - Det är fascinerande att känslan för kyrkan finns så starkt i folksjälen trots all sekularisering, säger komminister Dan Sarkar i Broby."

Avslutning i kyrkan är både välkommet och ofarligt
- Tuve Skånberg på Claphaminstitutet - "Faktum är att majoriteten av föräldrar och elever, oavsett tro och ursprung, inte ser något konstigt i att fira skolavslutningar i kyrkan. Det är utan tvekan ett problem och en debatt som existerar ovanför deras huvuden och engagerar diverse proffstyckare från alla håll. I debatten är det tydligt att religionsföraktet sällan har varit så utbrett och ökad sekularisering verkar vara den självklara lösningen på en mängd samhällsproblem. Ingenting verkar dessutom vara så farligt som att bevara våra egna kristna traditioner."

Skolavslutning i kyrkan
- Skolverkets hemsida under avdelningen Lagar & Regler - "Det går bra att ha skolavslutning i kyrkan om den utformas så att tonvikten ligger på traditioner, högtidlighet och den gemensamma samvaron. Det får dock inte förekomma några religiösa inslag som bön, välsignelse eller trosbekännelse. Däremot går det bra att sjunga psalmen ”Den blomstertid nu kommer”. Den är sedan länge starkt förknippad med skolavslutningar och är i det sammanhanget snarare ett uttryck för tradition än religion."

”Kyrkavslutning olämplig”
- Svenska Dagbladet - "Det är olämpligt att hålla skolavslutning i kyrkan, anser Diskrimineringsombudsmannen, DO. Att sjunga Den blomstertid nu kommer är inte heller okej. Elever som inte är kristna riskerar att känna sig uteslutna från ceremonin."

Skollag fortsätter uppröra kyrkorna
- Svenska Dagbladet - "Debatten om skolavslutningar i kyrkor tar nu ny fart. Inga religiösa inslag får förekomma under avslutningen enligt skollagen, men kyrkoherde Ann-Louise Trulsson kommer ändå säga ”Gud välsigne er”.