Dagens Nyheter

28 feb. 2014

Nyhetsflödet fredag den 28 februari

Sju kristna brutalt mördade
- Världen idag - "Sju kristna egyptier har hittades på måndagen brutalt mördade strax utanför Benghazi i Libyen.
Beväpnade män rapporteras ha gått från dörr till dörr för att skjuta ner kristna.
– De dödades genom skott i huvudet på avrättningsvis. Vi vet inte vilka som dödade dem, säger en polis till nyhetsbyrån Reuters.
Vittnen har beskrivit att de beväpnade männen gick från dörr till dörr och frågade om de som bor där är muslimer eller kristna, för att sedan släpa iväg de som angett att de var kristna.
"

Goda ordningar för våra andliga liv
- Olof Edsinger i Efterkristus - "Ett av de områden där vi är som mest olika som människor är vårt förhållande till rutiner. Vissa av oss älskar när det är ordning och reda i våra liv. När vi slipper vara spontana och när vi redan på morgonen vet vad som kommer att hända under dagen. Andra av oss tycker att en sådan tillvaro låter som en mardröm. Vi behöver luft under vingarna och vi tycker att glädjen och kreativiteten försvinner när saker och ting blir för inrutat.
Samtidigt är det tydligt att vare sig ordningen eller spontaniteten går att spela ut mot varandra. Ett liv som bara går på rutin kanske inte är så mycket att ha i längden. Men ett liv utan planering kommer också att bli ganska fattigt. Framför allt kommer det att slå mot våra nära relationer.
"

Kristna och dess fiender
- Holger Nilsson i Flammor - "Kristna flyr från sina hem i en rad länder i arabvärlden. Det handlar om skaror av troende i land efter land. Tidningen Dagen hade en artikel om antalet kristna som var på flykt från de olika länderna. Artikeln var publicerad den 11 oktober och hade rubriken ”Man kan inte räkna dem alla.”
Även på svenska Dagbladets ledarsida den 22 augusti konstateras att ”kristna har ingen framtid i Mellanöstern.”
Dagens Nyheter uppmärksammar förföljelsen av de kristna i sin huvudledare den 13 oktober. Man påvisar att: ”Många som gärna står upp mot förtryck och lidande har en blind fläck: de miljontals förföljda kristna.”

27 feb. 2014

Nyhetsflödet torsdag den 27 februari

En människa som är frisk, är någon som inte är tillräckligt noga undersökt
- Tommy Dahlmans blogg - "En människa som är frisk,är inte tillräckligt undersökt.  Att få barn är en gåva – inte en rättighet. Den formuleringen bygger på en princip om människovärde. Därför blir allt som har med fosterdiagnostik och embryodiagnostik så förvrängt och så vanställt när de sätts i händerna på människor som drivs av utsorterande syften. Den snabba globaliseringsutvecklingen gör oss så omärkt avtrubbade och tendensiösa att det gäller hålla zoomlinsen polerad när den iakttar den mediciniska etiken. Fosterdiagnostiken ska vara i avsikt att bota, skydda och förebygga sjukdomar och inte att gå dödens ärenden.  Det måste få förbli utanför all laglig tillämpning att kunna selektera människor på grund av funktionshinder eller ”felaktigt” kön, vilket det första redan händer i vårt land."

Förföljda kristna: Den viskande kyrkan
- Erik Helmerson i Dagens Nyheter - "Kristna mördas och fördrivs i Mellanöstern. Men Svenska kyrkan tycks mest upptagen med att kritisera Israel – det säkraste landet i regionen för en kristen.
Kristna mördas och fördrivs i Mellanöstern. Men Svenska kyrkan tycks mest upptagen med att kritisera Israel – det säkraste landet i regionen för en kristen.
Den senaste tiden har insikten sakta vuxit om ett av de värsta brotten i  modern tid. Det handlar om den globala förföljelsen av kristna minoriteter. Från att tystnaden varit ekande skrivs det nu böcker, publiceras debattinlägg och hålls seminarier. Uppvaknandet är senkommet men mycket välkommet.
"

De lämnar tryggheten för äventyret i Indonesien
- FA:s hemsida - "Vissa söker stillheten och tystnaden för att finna ro och mening. Elin och Marcus Hammarberg valde i stället att säga hej då till den skyddade tillvaron, lämna jobb och ta med de tre barnen till en av världens mest tätbefolkade öar i Indonesien...
...Marcus, som har anställning på ett mindre it-företag, hade ingen aning om hur hans kolleger skulle reagera när han berättade om familjens beslut.
– De allra flesta har varit mycket positiva. När ekonomin är säkrad och karriären nått sin topp är det många som frågar efter något annat. Det är lätt att bli själsligt tom. Vi förlorar ekonomiskt på att åka iväg, men vi vinner något annat. Jag tror att många i min bransch börjat leta efter det som är betydligt viktigare än pengar och status.
"

Søker kirken under opptøyene i Ukraina
- Korsets Seier - "I Kiev har om lag 20 000 demonstranter fra opposisjonen samlet seg til protester på Uavhengighetsplassen, men urolighetene rammer hele den vestlige delen av landet.
 – De fleste har fullstendig mistet tiltroen til politikerne. Det er nå bare kirken som har folkets tillit – det gjentas hele tiden på radio, TV og blant andre kommentatorer, forteller Raychynets.
Fader Vasily, nestleder i Det ukrainske bibelselskapets styre og ortodoks prest, rapporterer fra situasjonen i Lvov i Vest-Ukraina:
– Folk kommer gråtende til kirken til alle tider av døgnet. Derfor må også kirkene holde åpent 24 timer i døgnet for å kunne ta imot alle som trenger hjelp og sjelesorg
."

25 feb. 2014

Nyhetsflödet onsdag den 26 februari

Miljontals svenskar påverkas av missbruksproblem
- Ruben Agnarsson i Inblick - "En miljon svenskar har missbruks- eller beroendeproblem. Ännu fler påverkas negativt av en närståendes missbruk. Det visar en ny kartläggning som gjorts vid Karolinska institutet. – Jag är lite överraskad att det var så många. Det visar att det här är ett större problem än man tänkt sig, säger Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet...
...Att exempelvis 15 procent har påverkats negativt av en närståendes drickande och så mycket som närmare 30 procent av de unga kvinnorna i undersökningen uppger att de blivit besvärade eller antastade av en berusad person på offentlig plats visar att användning av alkohol och narkotika inte helt kan betraktas som en privatsak
."

Guds helighet – en nyckel för att förstå bibelordet
- Olof Edsinger i Efterkristus - "Ingen annan egenskap hos Gud finns omnämnd så många gånger i Bibeln som hans helighet. Någon har räknat ut att beskrivningen av Gud som helig förekommer på mer än 600 ställen i Gamla och Nya testamentet. Alla som vill lära känna Herren på djupet behöver med andra ord lära känna honom som den Helige.
Guds helighet innebär att han är avskild från allt annat som existerar i den har världen. Att han är den Radikalt Annorlunde. Den Unike. Paulus skriver i Första Timotheosbrevet att Gud är ”den ende Härskaren, konungarnas Konung och herrarnas Herre, som ensam är odödlig och bor i ett ljus dit ingen kan komma, och som ingen människa har sett eller kan se” (1 Tim 6:15-16). Gud är helt och hållet skild från alla de verk som han har skapat.
"

Socialt arbete får inte ersätta förkunnelsen
- Stefan Swärd i Världen idag - "Missions- och evangelisationsuppdraget är en grundbult i den kristna församlingens liv och i den troendes kallelse. Jesus sändes till världen och vi kristna blir sända till världen. Vi behöver tänka mission på flera olika nivåer, vårt eget och vår församlings närområde, vår församlings region, Sverigenivån, Europanivån och den globala nivån.
Mission handlar ytterst om tro, bibeltolkning och teologi. Mission handlar om att Gud vill rädda världen. I liknelserna i Lukas 15 berättar Jesus om det förlorade fåret, den förlorade sonen och det borttappade myntet. Liknelserna handlar om att vara borta från Gud, förlorad, bortsprungen, att ha gått vilse. Två av liknelserna handlar om hur herden aktivt letar reda på det bortsprungna fåret respektive hur en kvinna aktivt söker efter det förlorade myntet.
Varje person på den plats där du bor som inte lever i en relation med Jesus, och inte har blivit född på nytt är förlorad, är ett bortsprunget får, ett borttappat mynt. En förlorad son.
Liknelserna vill visa på hur värdefull varje människa är i Guds ögon. De visar hur mycket Gud längtar efter gemenskap med varje människa. Den förlorade sonen möttes av en öppen famn när han återvände till fadershuset
."

Slik bør kristne forholde seg til mindfulness
- Bjørn Olav Hammerstad i Norska Dagen - "Er mindfulness buddhistisk, sekulært eller kristent? Og hvem brakte filosofien til Vesten?
Dette skriver teologen Michael Grün i en artikkel om mindfulness.
Grün mener Hanh bruker kristne begreper i sin undervisning.
– Hanh sammenligner mindfulness med Guds rike i oss, som bare er tilgjengelig for oss i nået. Buddhistmunken sier at mindfulness leder deg raskt inn i Guds rike, at det er det den kristne tradisjonen kaller for Den hellige ånd, og at spirituelle mennesker kaller mindfulness for Gud - men det er bare en idé, sier Hanh, ifølge Grün.
– Det er rystende at Hanh identifiserer mindfulness med Gud, Den hellige Ånd og Guds rike - uten Jesus Kristus, sier teologen, og kaller det for «terminologisk okkupasjon»
."

24 feb. 2014

Nyhetsflödet tisdag den 25 februari

”Det är inte en kristen milis”
- Världen idag - "Situationen i Central­afrikanska republiken blir allt värre. Fattigdom och konflikter drabbar civila hårt. Nyligen gick flera kyrkoledare ut gemensamt och fördömde våldet och menade att internationella medier måste sluta beskriva konflikten som en kamp mellan en muslimsk och en kristen milis.
"Vi fördömer detta våld, oavsett ursprung" skrev kyrkoledare i en deklaration och beklagade hur konflikten beskrivs i omvärlden.
"Vi accepterar inte märkning av anti-Balaka som ´kristen´ milis. Anti-Balaka är ett uttryck för förbittring med de pågående grymheter från en del av befolkningen – främst unga män – som bevittnade flera övergrepp av Séléka-rebeller. Men, vi upprepar att alla anti-Balaka inte är kristna och att alla kristna inte är anti-Balaka.
"

Mitt liv är Guds liv
- Marcus Birros blogg - "Jag har förlikat mig med att min väg inte är min väg längre. Jag har förlikat mig med att bli ledd in i Guds kärleksfulla glänta och jag har förlikat mig, med värme och innerlighet, med att kartan som sätts i mina händer varje morgon ser helt annorlunda ut än den gjorde tidigare.
Mitt liv är inte mitt längre, det är Guds liv. Allt detta har inte bara förändrat mig i grunden, det har också förändrat mitt liv som författare. Gud har hjälpt mig att sluta drivas av bekräftelse hela tiden. När Gud avlägsnar en defekt i våra liv gör han det på ett sätt som innebär att man inte förlorar något, man vinner något annat. Alla defekter som jag lägger ner vid Jesus fötter är sådant som jag klarar mig så bra utan, som gör mig lättare, ledigare, villigare.
"

Abortförbud är inte alls orimligt
- Dagen - "Det är dags att ta tron på människovärdet på allvar och verka för ett lagskydd för de allra minsta och mest utsatta – de ofödda. Det skriver företrädare för Kristna värdepartiet.
Det är förbjudet att plundra fågelbon på sällsynta fågelägg. Det kan ge två års fängelse. Det är också förbjudet att köra för fort. Det är förbjudet att parkera fel. Det är förbjudet att plocka blåsippor. Det är förbjudet att skräpa ner. Det är förbjudet att inneha knark. Det är förbjudet att köpa sex.
Alla dessa förbud tycker nog de flesta av oss är riktiga – även om vi vet att folk kommer att fortsätta bryta mot dem. De skyddar viktiga värden. De drar viktiga gränser. Men det är inte förbjudet att låta döda sitt ofödda barn. Det är tillåtet av vilket skäl som helst upp till 18:e graviditetsveckan. Och samhället betalar i stort sett hela kostnaden
."

Israel-boikott er destruktiv symbolpolitikk
- Vårt Land - "Trine Lise Gressløs retter sterk kritikk mot Norges KFUK-KFUMs oppfordring til bred økonomisk boikott av Israel.
Nylig påstod statsminister Benjamin Netanyahu at der man før boikottet det jødiske folk, boikotter man nå den jødiske staten. KFUK/KFUMs boikottoppfordring er dessverre med på å gi ham rett, og gjør det vanskeligere for de i Israel som vil ha mer dialog og samarbeid enn politisk makt og isolasjon. Dette har kanskje palestinernes egen president, Mahmoud Abbas, skjønt. Han vil boikotte varer som kommer fra okkuperte områder, men sier samtidig: “We do not ask anyone to boycott Israel itself, we have relations with Israel, we have mutual recognition of Israel

Nyhetsflödet måndag den 24 februari

Jobb och företagare behövs för att bekämpa människohandeln
- Mats Tunehag m.fl på Claphaminstitutets hemsida - "Slaveriet har inte upphört, men det fungerar delvis annorlunda idag jämfört med några hundra år sedan. Då var det lagligt, skedde helt öppet och företag bokförde öppet sina affärstransaktioner. Idag är det olagligt och organiserad brottslighet försöker dölja sina lukrativa skumraskaffärer.
För drygt 200 år sedan var William Wilberforce och Clapham-gruppen viktiga förkämpar för att få slavhandeln förklarad olaglig. Det resulterade allteftersom i frigörelse och frihet för otaliga slavar runt om i världen. Wilberforce och andra abolitionister gick till kärnan, insåg att det var ett system som måste ändras. För en långsiktig förändring krävdes mer än publikvänliga bojkotter av socker från Jamaica; man menade att lagar och regler behövde ändras.
Idag är slaveri och slavhandel förbjudet världen över, men fortsätter ändå. Därför måste vi fråga oss vad som är grundläggande orsaker. Det är lätt att vara emot människohandel, men hur förhindras den och hur kan man upprätta och ge frihet med värdighet till offren för vår tids slaveri?
Det är fler människor som hålls som slavar idag, än vad som skeppades över Atlanten under den legala slavhandelns dagar. Beräkningar visar att cirka 30 miljoner människor är offer för dagens människohandel. (Kevin Bales, Free the Slaves)
"

Sverige vill påverka spansk abortlag
- Världen idag - "Ministrar och frivilligorganisationer i Sverige försöker på olika sätt att få Spanien att avstå från att begränsa möjligheten till abort. Under senare tid har tre delegationer uppvaktat den spanska ambassadören i Stockholm, i syfte att protestera mot den planerade lagändringen....
....Och biståndsminister Hillevi Engström (M), vars departement nyligen publicerade en skrift om hur Sverige arbetat för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) de senaste 20 åren, nämnde Spanien i sitt tal när skriften presenterades förra veckan.
"Konservativa krafter i Europa, och även i Sverige, gör att vi måste fortsätta driva dessa frågor. Det finns en betydande risk för bakslag och vi kan aldrig ta dessa rättigheter för givna. Vi ser hur aborträtten är hotad i Spanien, hur kvinnor förvägras denna, för oss självklara rättigheten, i bland annat Polen, på Irland och i Malta," sa hon
."

Människovärdet får inte mätas i kronor och ören
- Tuve Skånbergs blogg - "Konflikten i Syrien är inne på sitt tredje år. Det besinningslösa våldet har tvingat en befolkning lika stor som Sveriges på flykt. Mer än 2 miljoner människor av dessa har tvingats att lämna sina hem för att söka skydd i andra länder. En miljon av dem är barn, uppger FN:s barnfond Unicef och flyktingorganet UNHCR. Rädda Barnen varnar för att de barn som är kvar inne i landet genomlider krigsbelägringens alla fasor. Barn som är fångade i striderna inne i Syrien dödas, skadas och nekas tillgång till mat och medicin. En liten rännil av alla flyktingar når Sveriges gränser och hoppas på vårt beskydd."

21 feb. 2014

Nyhetsflödet söndag den 23 februari

Förföljda kristna och Israel, Bildt!
- Lukas Berggren i Världen idag  - "I onsdags läste utrikesminister Carl Bildt (M) upp sin elva sidor långa utrikesdeklaration. Tyvärr utelämnades viktiga frågor som hade förtjänat att uppmärksammas. Enligt organisationen Open Doors förföljs 100 miljoner kristna runt om i världen. Etthundra miljoner. International Society for Human Rights har visat att 80 procent av all religiös förföljelse drabbar troende kristna. Åttio procent. Fakta som dessa borde förstås utrikesministern ha ägnat åtminstone ett par meningar åt, när han nu ändå hade elva sidor till sitt förfogande. Det handlar om omfattande brott av många gånger extrem art."
 
”RFSU:s världsbild behöver utmanas” 
- Olof Edsinger i Skolvärlden - "Ibland kan man nästan få intrycket att RFSU skulle vara någon form av statlig myndighet. Men så är naturligtvis inte fallet. De är en lobbyorganisation, som dessutom har betydande ekonomiska intressen i form av försäljning av kondomer, sexleksaker med mera. Deras material ”Sex i skolan” är visserligen kreativt, men det kan knappast sägas leva upp till läroplanens tal om allsidighet och om att på ett sakligt sätt förmedla fakta.
Något som förtigs i RFSU:s material är till exempel det positiva med att koppla samman sex med kärlek och trohet. Detta trots att regeringens egen Framtidskommission slår fast att goda, hållbara kärleksrelationer påverkar vår hälsa, vårt välbefinnande och vår livslängd minst lika mycket som sunda matvanor, motion och abstinens från alkohol och tobak
."

Gud bygger och vi arbetar
- Sven Nilsson i Hemmets Vän - "För att rätt förstå den situation vi befinner oss i som kristenhet i Sverige, kan vi ha hjälp av att utvärdera betydelsen av vad vi sett av den helige Andes rörelse från 1960-talet och fram till vår egen tid. Guds perspektiv är naturligtvis mycket större men genom att begränsa oss till den här tidsperioden blir det lättare att uppfatta vad det är fråga om. Vi kan urskilja några ”tider” som vi berörts av – andliga skeenden med global omfattning, global samtidighet och med ett gemensamt innehåll, vilket gör att vi kan beteckna dem som Gudshändelser. Det rör sig inte om kulturella modetrender, de bär alla tecken på att vara Guds suveräna verk genom den helige Ande. Jag tänker på Jesusväckelsen, den karismatiska väckelsen och trosväckelsen.
De har alla tre kännetecknats av att de haft en global dimension i Kristi kropp – en samtidighet i sitt förlopp och en gemensam dimension till sitt innehåll av uppenbarelse och manifestationer.
Även om varje fas haft ett karaktäristiskt mönster, kan vi se, att de sammantaget uttrycker en gemensam intention att föra Kristi kropp till en större mognad och enhet i den helige Ande.
"

Nyhetsflödet lördag den 22 februari

Hade nog aldrig lärt mig att helga vilodagen. Återhämtningens helighet.
- Sändaren - "Den långa vandringen tillbaka till sig själv vet Anja Dahlström vad det innebär. Efter utmattningsdiagnosen fick hon lära sig nej för att få utrymme att andas.
Hålögt tog jag emot diagnosen. Läkaren med de milda ögonen såg på mig och såg mig samtidigt. Det kändes som om räddningspersonalen till slut nått fram till den öde ö som var jag.
Diagnosen var utmattningssyndrom.
"

Jesus – den helt unike!
- Jonas Nordén i Efterkristus - "Jesus eget anspråk på att vara ”vägen, sanningen och livet” har i alla tider varit anmärkningsvärda, och såväl på Jesu tid som i vår egen tid också provocerande. Det är ett påstående som utmanar och avkräver ett ställningstagande av den som hör det. Antingen är det sant, eller så måste Jesus betraktas som en lögnare eller galning."

 När ska dubbelmoralen sluta?
- Lisa Abramowicz i Världen idag - "Bojkottförsöken mot Israel blir allt allvarligare. EU:s riktlinjer från december 2013 uppmuntrar till bojkott, inte bara av israeliska företag och organisationer verksamma i Östra Jerusalem, Västbanken och Golan. De kan även tolkas som bojkott mot företag som på något sätt har något att göra med dessa områden, även de vars främsta aktiviteter sker inom Gröna linjen (1949 års stilleståndslinjer, de som felaktigt brukar kallas 1967 års gränser)."

20 feb. 2014

Nyhetsflödet fredag den 21 februari

Svensk lag är mot ett nyp i örat men för att ha ihjäl vår avkomma
- Tommy Dahlmans blogg - "Ellinor fick sin studielön indragen och blev därefter nekad utlovad anställning då hon meddelade att hennes samvete sa ifrån att delta i ingrepp som har med abort att göra. Ellinor menar at det handlar om två människor, inte en. Redan efter cirka 21 dagar efter befruktningsögonblicket börjar barnets hjärta att slå säger hon. Efter 10 veckor finns alla anlag och alla organ på plats, fortsätter hon.  Med en pålästhet och en mognad försvarar hon sig med att de mänskliga rättigheterna inte omfattar rätten till abort, men däremot rätten till liv och dessutom rätten till samvetsfrihet.
I artikel 9 i Europakonventionen som sedan 1995 är svensk lag till skydd för svenska medborgares mänskliga rättigheter står det: ”Envar ska äga rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet”. I nästan alla länder i Europa finns rätten till samvetsfrihet inskriven i den nationella lagen.
Ellinors juridiska ombud Ruth Nordström som är en driven och en mycket kunnig jurist har gjort en DO-anmälan och ärendet kan till slut hamna i Europadomstolen.
"

Kristendomen snart ett randfenomen
- Kyrkans Tidning - "Kristna utsätts och flyr. Då väljer Svenska kyrkan att sjösätta en stor kampanj för att bojkotta apelsiner från Israel, skriver riksdagsledamot Fredrik Malm (FP).
Medan islam och judendom i dag frodas i sina ursprungsområden håller kristendomen på att bli ett randfenomen, små grupper tillhörande en rad olika kristna riktningar, med oro för framtiden och en allt lägre tröskel för att emigrera för gott. Sedan Saddam Husseins fall har 80 kyrkor attackerats i Irak, den lilla skärva assyrier/syrianer som finns kvar i Turkiet hotas få sitt främsta kloster, som restes år 397 e Kr, konfiskerat av staten och i Syrien tvingas kristna till obrottslig lojalitet med regeringssidan, som i likhet med al-Qaida begår ohyggliga brott under inbördeskriget
."

Ta emot livet – eller stöta bort det
- Marie Willermarks blogg - "I en artikel i tidningen Dagen citeras Vårdförbundets representant:
    ”Efter att ha lyssnat till pressträffen berättar Lis Munk att hon inte tror att Ellinor Grimmark skulle kunna ge en neutral rådgivning som barnmorska.”
Detta är ett annat resonemang. Att man definierar begreppet neutral som att det bara får luta åt ett håll. Den som vill rådgiva för att rädda liv ska inte få säga vad man vill, medan den som rekommenderar en kvinna att göra en abort däremot ger ett ”neutralt” råd.
"

Beyond the shades of grey
- Rupeba in English - "This is a book that is based upon Christian fundamentals and beliefs. So I use practical applications of Bible Scripture throughout the book, without religiosity. And I use them to confront various aspects of this very controversial subject, head-on."

18 feb. 2014

Nyhetsflödet torsdag den 20 februari

Stephen Hawkings spår jordens undergång
- Svenska Dagbladet - "Kosmologiforskaren, Cambridgeprofessorn, populärvetenskapsförfattaren mm Stephen Hawking spår nu mänklighetens snara undergång.  Om världssamfundet inte ens kan lösa konflikten i Syrien, det faktum att hundratusentals människor dödas obarmhärtigt. Kan då inte ännu större konflikter uppstå? Det faktum att världsamfundet står handfallna är ett tecken på att människan inte längre kan styra sin framtid, menar Hawking.
Hjälporganisationer står maktlösa, barn dödas, flyktingar lider. ”Det som sker i Syrien idag är avskyvärt, en skandal världen kyligt betraktar på avstånd. Var är vår emotionella intelligens? Vår sinne för rättvisa?” - frågar Stephen Hawking.
"

 Målet: Att bli en missionsrörelse för att missionera Sverige
- Stefan Swärds blogg - "En del kan undra, ägnar vi oss inte åt mission i Sverige redan?
Alldeles för begränsat. Så länge vi lägger ner fler församlingar än vad vi startar upp nya, så gör vi det på ett alldeles för oengagerat sätt.
Mission är passion, mission är en eld. Mission är att engagemanget för att människor inte ska gå förlorade utan få tag i det eviga livet, det är livsprojektet.
Ett konkret exempel på mission i Sverige tycker jag är det vi gör i Elimkyrkan. Vi är en gammal församling men har bestämt oss för att grunda, starta och plantera 10 nya församlingar i Storstockholm. Målsättningen är att göra detta fram till år 2020. Vi är nu en grupp på fem församlingar, men vi har två till församlingar på gång. Nyligen sände vi ut en grupp medlemmar till Skärholmen, nu finns Elimkyrkan Skärholmen. De var 50 personer på sin gudstjänst senaste söndagen.
"

Rett eller plikt?
- Norge idag - "Det er så vondt å sjå kor samfunnet vrenge på sanninga. Det er ikkje sant at det er ein celleklump, det er eit barn! Det er ikkje sant at kvinner har rett til å abortere, ingen har rett til å ta liv, skriv Linda Austnes."

17 feb. 2014

Nyhetsflödet onsdag den 19 februari

Ett iskallt samhälle utan samvetsfrihet
- Ruth Nordström i Världen idag - "Den 13 februari antogs en skrämmande lag om dödshjälp för barn av det belgiska parlamentet. Läkare kommer nu att tillåtas att döda barn under 18 år som är obotligt sjuka. Man kan bara föreställa sig vad det innebär att ett litet barn tillsammans med sina föräldrar ska godkänna att en läkare tar livet av barnet. Hur iskallt kan ett samhälle bli? Jag kontaktades nyligen av en svensk sjuksköterska som förtvivlades över en situation där en livsuppehållande behandling för en tumörpatient skulle avslutats. Hon skriver: "Ett människoliv betyder ju inget längre, verkar det som. En människa är väl en människa, med eller utan en missprydande tumör?" Ska sjuksköterskan ha rätt till samvetsfrihet i detta fall?"

Intressant uttalande om äktenskapet i Anglikanska kyrkan
- Olof Edsinger i Efterkristus - "Den anglikanska biskopskonferensen har i dagarna kommit med ett uttalande i 28 punkter angående hur man som kyrka ska förhålla sig till att även England under våren kommer att göra äktenskapslagen könsneutral. När man läser dokumentet är det slående hur annorlunda man hanterar denna fråga i den engelska kyrkogemenskapen jämfört med Svenska kyrkan. Bland annat gör man klart att man som präst, diakon och biskop är kallad att vara ett föredöme och en modell genom sitt sätt att leva, och att det därför inte kan vara möjligt att leva i en homosexuell relation. Oavsett vad du själv tycker i frågan är det ett dokument väl värt att studera!"

Kampen om det hebraiske språket
- Israel Today - "På slutten av 1913 brøt det ut en kamp som til syvende og sist skulle bli avgjørende for språket i den jødiske stat. Folk tok til gatene for å kjempe for at den hebraisktalende nasjonens sjel skulle overleve. Hvem som skulle vinne denne kampen om profetenes språk, var langt fra gitt, for det var mange kandidater."

Nyhetsflödet tisdag den 18 februari

Vad är osund karismatik? – del II
- David Wellstam i Efterkristus - "När man samlas i en grupp förekommer alltid gruppdynamik. Vi påverkas av varandra, atmosfären, stämningen, musiken, vad som sägs och hur det sägs. Detta är ofrånkomligt och inte nödvändigtvis negativt. Men det är viktigt att vara medveten om att man med hjälp av musik, belysning och annat kan stimulera människor så att de upplever saker rent själsligt. Det behöver inte vara fel, men ska inte förväxlas med Gudsmöten. Jag försöker att undvika att med hjälp av sådant hetsa upp en hysterisk stämning, eftersom det då blir svårare för människor att efteråt avgöra vad som var Gud och vad som var själsligt. Med ”hysterisk” så menar jag just hysterisk, inte passionerad."

Många dödsoffer i massaker i nordöstra Nigeria
- Dagens nyheter - "106 människor har dödats i en massaker på lördagen i byn Izghe i den nigerianska delstaten Borno i landets nordöstra del, enligt Ali Ndume, delstatens senator. Enligt andra uppgifter rör det sig om minst 60 människoliv till spillo.
106 människor har dödats i en massaker på lördagen i byn Izghe i den nigerianska delstaten Borno i landets nordöstra del, enligt Ali Ndume, delstatens senator. Enligt andra uppgifter rör det sig om minst 60 människoliv till spillo.
Islamister i militäruniformer trängde in i byn, där invånarna är kristna. Minst 60 personer ska ha mist livet i attacken där specifikt männen var måltavlor, skriver CNN. Man misstänker att angriparna tillhör den islamistiska rebellgruppen Boko Haram
."

Den engelske kirken vil ikke velsigne likekjønnede ekteskap
- Vårt Land - "Den engelske kirken skal ikke stå for seremonier for likekjønnede par, fordi kirken mener ekteskap bare kan inngås mellom mann og kvinne.
I sine råd sier biskopene at personer i likekjønnede ekteskap ikke skal ordineres som biskoper, prester eller hjelpeprester, og medlemmer av prestestanden heller ikke skal inngå homofile ekteskap.

16 feb. 2014

Nyhetsflödet måndag den 17 februari

Fler förskolor och äldreboenden i kyrkans regi
- Åke Hällzon i Hemmets Vän - "Om vi blickar framåt och funderar på hur välfärden ska se ut framöver så vill jag se fler kyrkor som bedriver förskolor, äldreboenden och till och med sjukhus. För jag är helt övertygad om att många människor gärna skulle se fler äldreboenden som bedrivs av Katolska kyrkan, Frälsningsarmén eller Pingströrelsen.
Att ta hand om de sjuka har kyrkan gjort i 2 000 år. Ordet lasarett kommer ursprungligen från en kombination av orden Lasarus och Nasaret. I tider när kyrkan varit stark har det alltid funnits ett genuint och stort socialt engagemang
."

Lars Adaktusson menar att Carl Bildt driver socialdemokratisk Mellanösternpolitik
- Inblick - "Carl Bildt må vara populär på Aftonbladets ledarsida och hos Socialdemokraterna, men hans Mellanösternpolitik är inte min, säger Lars Adaktusson, EU-kandidat för KD. – Alla demokrater måste ta avstånd från Irans öppet antisemitiska regim som betraktar Israel som roten till allt ont."

”Här kan jag jobba med hjärtat”
- Arbetet - "I Frälsningsarmén är tron halva sanningen. Andra halvan är att göra skillnad, att se till att människor får mat, kläder och tak över huvudet. Att be för andra är långsiktigt. Under tiden måste vi agera här och nu.
Åsa Adolfsson är verksamhetschef på härbärget Gnistan i Örebro med tio platser för hemlösa och ytterligare tio platser i ett stödboende, första steget på vägen mot egen bostad.
– Jag försöker vara de hemlösas ansikte utåt, deras advokat. Vi behöver fler bostäder och mer resurser. De kommer inte att sluta missbruka så länge de inte har något hem.
"

15 feb. 2014

Nyhetsflödet söndag den 16 februari

 Vad är osund karismatik? – del I
- David Wellstam i Efterkristus - "Ett av mina huvudspår på bloggen är att inspirera och ge verktyg till sund karismatik. Eftersom jag lyfter fram hur viktigt detta är för församlingen och Guds rike så kan man få intrycket av att jag naivt är positiv till ALLT så länge Guds kraft verkar. Inget kunde vara längre bort från sanningen. Jag är mycket väl medveten om att Andens kraft ibland har hanterats på ett dåligt sätt. Karismatiken i sig själv är dock aldrig problemet. Vi är problemet! Allt människan gör kan bli fel och osunt. Vi kan undervisa osunt, leda osunt, ha osunda relationer, leda lovsång på ett osunt sätt, evangelisera på ett osunt sätt osv. Bara för att det ibland blivit tokigt i samband med evangelisation så slutar vi förstås inte evangelisera. Istället lär vi ifrån våra misstag och försöker nå ut till människor på ett bättre sätt."

Israels kamp och Guds trofasthet
- Sven Nilsson i Hemmets Vän - "Eftersom Gud gör anspråk på hela jorden och verkar suveränt i historien, får Guds handlande med det judiska folket också politiska implikationer. I det perspektivet är Guds syfte större än frågan om vad som är bekvämt för, vare sig det judiska folket eller världssamfundet i dess ambitioner att kontrollera skeendet."

Du sköna nya värld: Belgien tillåter att döda sina barn
- Bengts blogg - "Nu går det fort utför på det sluttande planet. Abort kallas ibland brutalt för legalt barnamord, men nu får uttrycket en helt realistisk innebörd då Belgiens parlament antar en lag som gör det möjligt att ta barn av daga. Barn som lider av svåra, obotliga sjukdomar skall kunna erbjudas hjälp av vårdpersonal att ta sitt liv."

Nyhetsflödet lördag den 15 februari

Blodigt allvar
- Stefan Swärds blogg - "Jag skriver i ett av blogginläggen i en enda mening ” Det är inte lekstuga, det är blodigt allvar det vi sysslar med.” Detta ord har nu valsat runt på twitter, bloggar och även i artiklar och tolkats på alla möjliga märkliga sätt. Meningen är ett påstående, det vi sysslar med är blodigt allvar, inte en lekstuga. Jag gör inte alls några preciseringar om att jag menar att vissa tycker att det är en lekstuga, eller att vissa grupper driver en lekstuga. Det är att tolka in något som jag inte har sagt. Påståendet riktar jag till oss alla, inklusive mig själv, det är blodigt allvar det vi sysslar med. Evangeliet är Guds räddningsplan för världen, människor går förlorade utan Kristus. Så jag är tacksam om detta påstående inte tolkas in mer än vad jag har sagt."

Hjärtan av gelé – eller modiga hjärtan
- Berit Simonsson i Världen idag - "Det är "Alla hjärtans dag" i dag. Fredagen den 14 februari. En dag bland många, då kommersialismen firar sina triumfer.Du kanske planerar att skicka något kort, köpa geléhjärtan, ge bort röda rosor. Även om "Alla hjärtans dag" är kapad sedan länge av dem som kan göra ekonomiska vinster av dagen, så har den en intressant historia.
Jo, det var en präst som ...
Tänk så ofta ett händelseförlopp i historien börjar så, präster kan faktiskt spela roll! Nu ska vi bläddra i Kristi kyrkas familjealbum en stund.
"

Sorgligt anropa andra gudar
- Sandra Antonsson i Kyrkans Tidning - "När det kommer till andliga ting är det ju ofta lurigt att se vad som är vad, eller att skilja mellan andar för att tala med ny­testamentliga termer. För att rättvist kunna bedöma en viss religiös yttring krävs det ju att jag först ser denna i sin egen kontext, vad den där syftar till och varför. Att inte ta hänsyn till sammanhanget och lyssna in detta vore ungefär som att jag som hindu skulle praktisera lite nattvard då och då, mest för att det kändes bra, utan att alls ta in att detta har med tron på Jesus Kristus att göra, som min och den övriga världens Frälsare.
Och på den här punkten tycks det ju oundvikligen handla om olika kontexter. Där den kristna tron bekänner sig till en Gud som antar kropp och person i Jesus Kristus, för att vi människor genom Honom ska kunna bli alltmer förvandlade till de unika personer vi från början var tänkta och skapade till (innan vi drogs in i syndafallet), är ju yogans mål det motsatta, att alltmer lösas upp från sin person till att slutligen bli ett i alltet, befrias från återfödelsens (re-inkarnationens) hjul, i vilket ens själ ses vandra kring mellan olika personer och även djur och växter.
"

12 feb. 2014

Nyhetsflödet fredag den 14 februari

EFK, Athen och lekstugemetaforen
- Joachim Elsanders blogg - "Jag läser Stefan Swärds senaste utspel, både på hans blogg och i tidningen Dagen. Stefan sätter bla diagnosen på EFK och rörelsen mår inte bra, med några få (växande) undantag så är det “lekstuga” för hela slanten. Det finns förresten bara en enda måttstock för Stefan och det är numerär tillväxt. Först vill jag säga att jag gillar att Stefan sticker ut hakan. Hans vilja att utmana är genuin. Jag är för underlag till samtal, ändå smakar inte inlägget gott. Inte i min mun i alla fall." (EFK=Evangeliska Frikyrkan)

Kristna i Mellanöstern en krympande minoritet
- Signum - "Geopolitiken i Mellanöstern har blivit totalt förändrad. Det råder ingen fred mellan israeler och palestinier. Libanon är förhärjat av inbördeskrig. Syrien står på gränsen till sammanbrott. Irak är ödelagt. Egypten håller på att explodera. Miljoner är på flykt från en region till en annan.
De som lider mest av dessa förhållanden är de kristna. Flykten från Mellanöstern pågår utan avbrott och kompenseras inte av den osäkra invandringen av manuell arbetskraft från Asien till de rika gulfstaterna.
"

Kinas jøder vi hjem til Israel
- Israel Today - "Det som kanskje er Kinas eldste jødiske samfunn ligger midt i dette enorme landet, i byen Kaifeng. De første jødene kom sannsynligvis til dette området i det åttende og niende århundre langs Silkeveien fra Persia. Deres etterkommere lever fortsatt som jøder.
De leser fra Toraen (Den fem mosebøkene) og feirer jødiske høytider, slik det blir foreskrevet i Bibelen. Nå ønsker de å vende tilbake til Israel.
"

Nyhetsflödet torsdag den 13 februari

Vad är ett äktenskap?
- Lukas Berggren i Världen idag - "Ett äktenskap, i teologisk betydelse, är fortfarande en förening mellan en man och en kvinna. Skapelseordningen gäller fortfarande. Jesu ord om äktenskapet i Matteusevangeliets nittonde kapitel gäller fortfarande. Där citerar Jesus Första Moseboken, och bekräftar därmed skapelseordningen, när han säger: "Har ni inte läst att Skaparen från begynnelsen gjorde dem till man och kvinna och sade: Därför skall en man lämna sin far och mor och hålla sig till sin hustru, och de två skall vara ett kött? Så är de inte längre två utan ett kött. Vad Gud har fogat samman skall människan inte skilja åt."
Detta citat kan nu inte präster som förrättar samkönade vigslar läsa, eftersom texten bekräftar skapelseordningen – man och kvinna. Så i stället för att stå emot trycket från den politiska majoriteten, får man sortera undan de bibelord som inte passar in i den definition av äktenskapet som nu verkar ha blivit rätt. Nog borde det vara en rejäl väckarklocka när präster inte kan läsa Jesu egna ord om äktenskapet under en vigselgudstjänst? Den teologiska rättspositivismen får uppenbarligen långtgående konsekvenser. I stället för att låta politiska krafter forma teologin borde vi förstås fråga Gud: "Herre vad är ett äktenskap?
"

Gudsbevis – Korset
- Bength Gustafsons blogg - "Korset är ett av de största och kraftfullaste bevisen på att Gud finns och som visar oss vem och hurudan Gud är. Gud bevisar sin kärlek till oss däri att Jesus Kristus dog för oss, medan vi ännu var syndare. (Rom. 5:8). Guds kärlek har ingenting med vår tids ytliga och egoistiska, tekniska och sexfixerade kärleksbegrepp att göra. Guds kärlek är totalt och kompromisslöst utgivande och har andras bästa i fokus, trots att de  förbannar och förnekar Gud, förlöjligar och misskrediterar Guds namn och lever i synd och därmed missar det mål som Gud har satt upp för varje människa."

Frälsningsarmén i Ryssland möter människor under OS i Sochi
- FA:s hemsida - "Frälsningsarméns evangelisationsteam, som är i Sochi för att möta människor har röda förkläden med ryska Frälsningsarméns sköld på. Teamet delar dagligen ut mer än 200 koppar te och kaffe med en lokal delikatess – liknande en bagel, till människor som samlats i "Fun Zone", utanför OS-området för att se de olympiska tävlingarna på stora tv-skärmar uppsatta av den lokala kyrkan i Sochi.  Man delar också ut kalendrar med frälsningsarmé-bilder och hänvisning om hur man kan få ytterligare information om Frälsningsarmén via deras hemsida.
Söndagen var en speciell dag för teamet när de firade gudstjänst tillsammans med kyrkan de samarbetar med i området Fun Zone.
"

Uforståelig boikott av SodaStream
- Norske Dagen - "SodaStream-fabrikken på industriområdet Mishor Adumim øst for Jerusalem står i fare for å bli boikottet av vestlige land fordi den ligger på Vestbredden. – De som betaler prisen for en boikott, er palestinerne, sier direktør Daniel Birnbaum. 70 prosent av de ansatte ved bedriften er palestinere."

11 feb. 2014

Nyhetsflödet onsdag den 12 februari

Sverige behöver missioneras på nytt
- Stefan Swärd i Världen idag - "Frikyrkans folk med rötterna i 1800-talets folkväckelse, vi behöver igen bli missionens folk. Vi behöver igen inse att Sverige ska missioneras, vi behöver gripas av elden, för att sändas ut, ut i de nya förorterna, de nya stadsdelarna, men lika mycket i de gamla städerna och platserna. Återigen behöver bönhusen byggas upp, Guds folk kallas till en lärjungaformande gemenskap.
Den traditionella frikyrkan har gått åt fel håll. Bönhusen har monterats ner eller blivit sommarstugor. Kyrkdörrarna har stängts. Lammets sånger sjöngs alltför ofta av en krympande och åldrande skara.
I dag behöver Sverige missioneras på nytt. Vi kan inte slå oss till ro förrän alla svenskar har en levande kristen församling i närheten av där man bor och att en betydande andel av befolkningen har upplevd en verklig frälsning och förvandling..
"

Att läsa Kairos-dokumentet, några reflektioner
- Annika Borg i Kristen Opinion - "Kairos-dokumentet är författat av palestinska kyrkoledare i regionen (oklart dock vilken representativitet och legitimitet dessa har) och är ett rop på hjälp från människor i nöd. Men det är i huvudsak ett aktivistiskt, hårt polariserat dokument. Det är från Kairos-dokumentet Svenska kyrkan hämtat sin inspiration till julsanktionerna mot Israel (bojkott av varor från ”ockuperade områden” – som tycks innefatta Jerusalem – samt aktivistiskt material) 2013 t ex. Man uppmanar i dokumentet till ”Att börja tillämpa en ordning med sanktioner mot Israel” (sid 21).
Jag ska här reflektera över två linjer i Kairos-dokumentet: det ersättningsteologiska och det bitvis antisemitiska innehållet. Båda företeelserna har Svenska kyrkan tagit avstånd ifrån. Så hur kan man då sprida och propagera för ett dokument med ett sådant innehåll? Inser man inte allvaret? Har ingen expert på dessa områden läst dokumentet och kunnat ge råd? Hur kunde de passera så många ögon i kyrkomötet och gå igenom? Vilka drev fram detta? Frågorna kräver svar.
"

Sandahl kritiseras av domkapitlet
- Kyrkans Tidning - "Dag Sandahl får en skriftlig erinran av Växjö domkapitel för vad han skrivit om Antje Jackelén på sin blogg.
- Jag ska anmäla beslutet till åklagarkammaren - det är min grundlagsskyddade rättighet - och överklaga till Svenska kyrkans överklagandenämnd, säger Dag Sandahl."

Och HÄR kan du läsa Sandahls överklagan.

Mindfulness viser romantisert buddhisme
- Torkel Brekke i Vårt Land - "Milliardindustriens mindfulness viderefører en intens romantisering av buddhismen. Forskningen som skal vise at metoden virker, er dårlig fundert.
Mindfulness er blitt milliardbusiness. Psykologer bruker det for å bekjempe depresjoner og stress. Advokatfirmaer og offentlige etater bruker det til å få avbalanserte medarbeidere og bedre fortjeneste. Men hva er det egentlig?
Ordet «mindfulness» er en oversettelse av ordet «sati» fra det buddhistiske språket pali.
I buddhistisk tradisjon har
sati vært en tilstand som religiøse spesialister, altså munker
og nonner, har dyrket for å nærme seg det endelige målet om frigjøring fra gjenfødelsenes
sirkel, samsara.
"

10 feb. 2014

Nyhetsflödet tisdag den 11 februari

Fler kristna araber i Israels styrkor
- Dagens Nyheter - "Mer än tre gånger så många kristna araber som vanligt tog värvning i Israels väpnade styrkor under andra halvåret 2013. De utgör fortfarande en försvinnande liten andel i Israels försvarsmakt (IDF).
Mer än tre gånger så många kristna araber som vanligt tog värvning i Israels väpnade styrkor under andra halvåret 2013. De utgör fortfarande en försvinnande liten andel i Israels försvarsmakt (IDF).
Under andra halvåret 2013 fick de runt 300 kristna araber som anslutit sig till Israels väpnade styrkor sällskap av ytterligare 84, skriver den israeliska tidningen Haaretz.
"

Skepticism vs urskiljning
- Efterkristus - "Våra skolor och vår kultur lär oss att vara skeptiska mot all andlighet och allt övernaturligt.Vår kultur lär oss även att känna obehag inför allt som rör upplevelser och känslor. Därför tenderar vi att luta mot skepticism och fariseernas utgångspunkt istället för Jesu. Skeptiker är inte onda människor som vill ont. Vi får inte hamna i andra diket och döma skeptikerna! Skepticism är en svaghet, ett problem som vi alla behöver handskas med i våra liv på olika plan."

Ap-topp: – Abort er å avbryte menneskeliv
- Norske Dagen - "Arbeiderpartiets gruppeleder i Bergen bystyre, Harald Schjelderup, anklager eget parti for å opptre for arrogant i saken om reservasjonsrett.
- Reservasjonsmotstandere må akseptere at mange er sterkt i mot abort fordi det er å avbryte et spirende menneskeliv, sier Aps gruppeleder i Bergen bystyre
."

9 feb. 2014

Nyhetsflödet måndag den 10 februari

Amnesty på villovägar
- Hemmets Vän - "Amnesty International har sedan starten 1961 varit en organisation som arbetat för mänskliga rättigheter världen över. Få organisationer har vunnit så mycket respekt, i alla läger. Om det kommer att fortsätta vara så är i dagsläget något oklart, efter att det blivit känt att organisationens sekretariat i London förordar att prostitution legaliseras.
Tvivels utan har Amnesty Internationals nya uppfattning i frågan om prostitution fått uppmärksamhet medialt, konstigt vore annat. Att en så välrenommerad människorättsorganisation kommer till denna slutsats är både beklagligt och förvånande. Bakgrunden är att organisationen säger sig vilja värna de prostituerades mänskliga rättigheter. Det är ett verklighetsfrämmande sätt att resonera
."

Prästyrke har ersatt prästkallelse
- Tobias Bäckström i Kyrkans Tidning - "Varför har lönen blivit en sådan viktig fråga för oss? Svaret, menar jag, borde sökas i att vi (numera) ser på prästyrket just som ett yrke!
När vi inte längre ser det som en kallelse att bli präst utan som ett jobb bland alla andra blir detta konsekvenserna; då ska vi naturligtvis ha marknadsmässigt betalt.  Då börjar vi jämföra oss med andra yrkesgrupper och konkurrera med dem.
Johan Blix antyder i Kyrkans Tidning nummer 4/14 att det inte alltid är så lätt att få folk att söka vissa kyrkoherdetjänster. Men är en adekvat respons på det problemet att locka med hög lön?  Har vi helt släppt tanken att någon kan vara kallad till denna tjänst?
"

Jesuitpräst: ”Homs är ett helvete”
- Svenska Dagbladet - "Förhållandena i den belägrade staden Homs är fruktansvärda. Det berättar en nederländsk jesuitpräst som levt där i nästan 50 år, och är den siste utlänningen som är kvar.
Fader Frans van der Lugt beskriver ett helvete för de människor som ännu är kvar i det av regimen belägrade Homs.
– När man går nerför gatan och ser folks ansikten så är de alla svaga och bleka. Maten håller på att ta slut. Människor har börjat äta växter för att överleva, säger han.
"

FN blander sig i katolsk lære
- Kristeligt Dagblad - "FN’s anbefalinger til Vatikanet om for eksempel at ændre kanonisk ret og tillade abort strider mod religionsfriheden, mener kritikere
FN’s Børnekomité skal ikke blande sig i den katolske kirkes morallære. Sådan lyder kritikken efter offentliggørelsen i onsdags af rapporten om Vatikanets overholdelse af FN’s Børnekonvention.
"

7 feb. 2014

Nyhetsflödet söndag den 9 februari

Den ökande antisemitismen en varningsklocka
- Lukas Berggren i Världen idag - "Den rapport från EU:s organ för grundläggande rättigheter, FRA, som har kartlagt antisemitismen i Europa (och som vi rapporterar om på nyhetsplats i dag) är värd att ta på allvar. I de länder som finns med i undersökningen – Belgien, Frankrike, Italien, Lettland, Storbritannien, Sverige, Tyskland och Ungern – lever 90 procent av Europas judar. Rapporten ger därför en bra och överskådlig bild av antisemitismen i Europa.
Hela 66 procent av de svarande i nämnda länder upplever antisemitism som ett "mycket stort" eller "ganska stort" problem i sina länder. I Ungern och Frankrike upplevs problemen som större än i Sverige. Där har hela 48 respektive 46 procent till och med övervägt att emigrera till följd att de inte känner sig trygga i sina länder. Nyligen nåddes vi av rapporter om hur nynazister kuppade en demonstration i Paris och skanderade "Judarna ut ur Frankrike". Det är en typ av slagord som för tankarna tillbaka till trettiotalets Europa. Men faktum är att det skedde år 2014.
"

"Jämställdhetsministern och demokratiministern behöver markera mot Femenattacken mot domkyrkan"
- SEA:s hemsida - "Femenattacken mot Katolska domkyrkan i Stockholm är mycket upprörande. Det är ett starkt brott mot mötesfriheten. I ett demokratiskt land har vi frihet att anordna möten och vill man protestera mot något får man ordna ett eget möte och inte förstöra andras.
- Vi har också religionsfrihet att uttrycka vår tro och tillbe som vi vill. Det stör mig därför att kristna bröder och systrar blir attackerade på det här sättet i samband med en helig stund som har en extra dimension av allvar och höghet.
"

Motverka pornografins skadliga effekter på unga
- Jacob Ruolfsson i Hemmets Vän - "Var tionde 16-årig pojke tittar på porr dagligen. Det visar en studie bland 477 pojkar i gymnasiets årskurs ett som förra året redovisades vid Institutionen för barns och kvinnors hälsa vid Uppsala universitet. Enligt studien tittade också var tredje 16-årig flicka, men inte i samma omfattning som pojkarna.
Under hösten larmade polisen i Stockholms Söderort om en alltmer råare attityd till sex bland unga killar och att det inte längre var ett ovanligt ärende att en grupp tonårspojkar förgriper sig tillsammans på en tonårstjej.  I samtliga fall där datorer och mobiltelefoner beslagtogs var förekomsten av porr mycket stor.
"

6 feb. 2014

Nyhetsflödet lördag den 8 februari

Samvetsfrihet ÄR en mänsklig rättighet!
- Annelie Enochsons blogg - "Svenska media har inte utan anledning kallats "den tredje statsmakten" utifrån deras enorma påverkans möjligheter på sina läsare som aningslöst tror på att allt vad som står i deras media. Nu är det inte så att all sanning finns i media; långtifrån! Så fort någon utrycker en icke politisk korrekt åsikt eller agerar på ett icke politiskt sätt så stormar mediasverige och ropar storord. Se bara vad som  händer runt den modiga barnmorskan Ellinor Grimmarks som DO anmäler ett antal arbetsplatser som nekat henne arbete för att hon inte vill utföra aborter. Vad ropar då mediasverige?
Jo, att abort är en mänsklig rättighet! När blev det detta? Att vi i Sverige har en generös aborträtt är inte lika med en mänsklig rättighet. En mänsklig rättighet är universell och omfattas av alla, även de som bor utanför Sverige."

Jesus jämställs med andra gudar
- Per-Arne Imsen i Dagen - "Relationer och sammanhang är viktigare än trosläror i den nya världsreligion som växer fram. Var står studieförbunden Bilda och Sensus i detta interreligiösa tidevarv?
...Det är helt tydligt att man strävar efter en religionsgemenskap för alla världsmedborgare där relationer och sammanhang är viktigare än trosläror.
Målet är inte att forma en universell tro av minsta gemensamma nämnare. Det som växer fram är en postmodern religion utan absoluta sanningar eller fasta värden, där många sanningar kan samsas, även om de motsäger varandra. Man förenas i världsfredens, solidaritetens och toleransens namn kring det goda i religionerna. Eller som påven säger: The universell Common Good”.
I denna religion är det inte viktigt vem eller vad man tillber. Man ser snarare ett värde i den gemenskap och atmosfär som uppstår när människor från olika religioner ber tillsammans.
"

30.000 kristna dödades, hackades med knivar, brändes levande på bål
- Stanley Sjöberg i Webbkyrkan - "Det finns en ö som heter Maluku och tillhör Indonesien.Dit åkte ”vår” evangelist SYENI, utan fungerande ben, släpar hon sig fram utefter marken. Det är Islams mest våldsbenägna ön. Kring år 2000 dödades 30.000 kristna på den ön. I en by som heter Duma avrättades flera hundra kristna. En 12 år gammal pojke tvingades se när mamma och pappa höggs med ”machetes” och sedan brändes levande på bål. Det är endast drygt tretton år sedan. Fortfarande är hatet mot de kristna ovanligt hårt. Dit åkte evangelisten i slutet av förra året, enligt de uppgifter vi har fått. Hon tog en båt i oktober och befinner sig nu ute i byarna och vittnar om Jesus."

5 feb. 2014

Nyhetsflödet torsdag den 6 februari


Jag vill rädda liv, inte släcka det
- Aftonbladet - "Barnmorskan: Därför vägrar jag utföra aborter.
Nyligen beslutade Höglandssjukhuset i Eksjö att dra in min studielön under mina barnmorskestudier och även dra tillbaka min utlovade tjänst. Detta efter att jag förklarat att jag inte kan utföra aborter på grund av min tro
."

Abortfrågan på väg att tippa över i Sverige?
- Per Ewerts blogg - "Vetenskap är något gott. När den kombineras med ett hjärta blir den till något ännu bättre. Det är nog ännu för tidigt att dra några säkra slutsatser av den mycket aktiva debatt som satts igång sedan barnmorskan Ellinor Grimmark tagit dem modiga steget att öppet ställa frågan om samvetsfrihet i vården på sin spets. I  i Aftonbladet förklarar hon sitt ställningstagande både ärligt och hjärtligt. Det är ett högt pris hon betalar, genom att som nyutexad barnmorska ha talat ut på ett sätt som stängt samtliga dörrar i landet för henne att få utöva sitt yrke att förlösa nya barn till den här världen."

Vi lever i en plågsamt individualiserad tid
- Marcus Birro i Expressen - "Mot slutet av de fruktansvärda dygnen som vi slogs för vår son Dantes liv 2006 talade jag med en läkare i min förtvivlan. Jag kunde känna hur hon ryggade för mina tårar. Jag kände så tydligt att hon inte hade en aning om vad hon skulle säga eller göra. Det hon lyckades formulera var detta: "Det är ett delikat problem som ni står inför."
Vår sons död som ett delikat problem.
Jag klandrar henne inte. Hon visste inte bättre. I samma stund som vi lade Dante i en liten låda med en fasttejpad ros på tog vården sin hand ifrån oss. Just i det ögonblick som katastrofen på allvar blev verklig för oss drog vården snabbt undan handen
."

Europeiske jøder vurderer å rømme til Israel
- Israel Today - "Mange jøder i flere europeiske land føler seg ikke lenger trygge i sitt
hjemland. De vurderer å flytte til Israel.
Antisemittismen er på fremgang i mange land i Europa. De verste truslene kommer fra ekstreme muslimske og nynazistiske mlljøer, som mer åpenbart truer jødene.
En fersk undersøkelse utført av European Union Agency for Fundamental Rights forteller at frykten hos europeiske jøder har økt sterkt i de senere årene, slik at mange nå vurderer «å rømme» til Israel.
"