Dagens Nyheter

30 sep. 2014

Nyhetsflödet tisdagen den 30 september

Extremism eller enhet?
- Paul Widén i Nyheter från Israel - "Israels premiärminister Binyamin Netanyahu fick utstå stark kritik från sina egna ministrar efter att han enhälligt beslutade att ingå en vapenvila med Hamas den 26 augusti i år. Den kanske mest välartikulerade kritiken kom från ekonomiminister Naftali Bennett, som bland annat sa: ”I den Islamiska statens värld, liksom i Hamas, Hizballas och PLO:s värld, finns det inga alternativ till vapenmakt och ingen förlåtelse för reträtt eller flykt från territorium. Alla de som fortfarande stöder bildandet av en palestinsk stat måste säga: jag såg, jag hade fel, jag erkänner mitt misstag”.

När familjer är olydiga mot politiker
- Lukas Berggren i Världen idag - "Politiker, inte minst på vänsterkanten, verkar hysa ett besynnerligt intresse för hur andra vuxna människor väljer att uppfostra sina barn. Exemplen där politiker försöker kringskära familjers frihet är många. Man vill styra vem av föräldrarna som är hemma, man vill bestämma vilken barnomsorgsform de ska välja och man vill fatta beslut om vilken skola de väljer. För att nämna något.
Föräldraförsäkringen har varit ett prioriterat område för statlig styrning de senaste åren. Verktygen för att styra skiljer sig aningen åt, men styras ska det minsann, både från höger och vänster. De som är mer renläriga i sin styrideologi (läs: socialistiska) använder piskan. Där är kvotering det frälsande redskap som ska få bukt med olydiga och uppstudsiga föräldrar, som inte vill fatta "rätt" beslut. De mest ortodoxa, som Vänsterpartiet, vill bestämma helt och hållet. Föräldrar ska dela 50-50, punkt slut. Om det så ska till bröstpump för att lösa amningsproblematiken."

Judarnas fasthet, karaktär och styrka i historien
- Stanley Sjöberg i Webbkyrkan - "Den terrorgrupp som kallar sig ”Islamiska Staten” och nämns i global media som IS har dessutom stöd av många inom Islam – inte alla, men ändå många. Den grymhet som tillämpas påminner om sådant som drabbat det judiska folket när makthavare planerat att utplåna judarna i deras hat mot att det finns en GUD – de har själva haft ambitionen att vara sin egen gud. Här är ett exempel ur historien om Israels folk och deras fasthet, trohet, vision och styrka.
Judar som stod fast i sin tro och övertygelse blev avrättade. Jerusalem var ockuperat och den grekiske härskaren Antiokus IV ”Epifanes” hade avsatt judarnas överstepräst i templet och insatt en falsk överstepräst, en förrädare, som mot betalning accepterade att grisar slaktades som hädiska offer i det allra heligaste. Hedniska idéer skulle ersätta heliga regler. Människan ville ersätta Gud...."

Eventyrlyst driver danske Syrien-krigere
- Kristeligt Dagblad - "Hvad får tilsyneladende velintegrerede unge, der er født og opvokset i Danmark, til at drage i hellig krig i Syrien? Eksperter i radikalisering har ikke et enkelt svar.
20-årige Hassan har afrikansk baggrund og bor i Aarhus. Inden han tog til Syrien, var han ifølge Østjyllands Politi en ung mand under uddannelse ”med et godt greb om livet”. Men for halvandet år siden begyndte han at komme i den berygtede Grimhøjmoské i Aarhus, og han blev mere og mere religiøs. Han kunne ikke længere forlige sig med at fylde hylderne op med alkohol i det lokale supermarked, hvor han havde fritidsjob. I foråret 2013 forsvandt han til Syrien. Et halvt år senere vendte han hjem, desillusioneret og med krigstraumer."

29 sep. 2014

Nyhetsflödet måndagen den 29 september

 Pingströrelsens beryktade ökning – en chimär?
- Tommy Dahlmans blogg - "Pingströrelsens aktuella rapportering om en ökning på 1000 medlemmar faller som ett korthus i samma stund som man granskar en enda ”församling”: Hillsong Stockholm.
Hillsong i Stockholm har rapporterat till Pingsthuset att de år 2013 har 1940 medlemmar. Pingsthuset vet mycket väl att Hillsong inte praktiserar medlemskap. Det finns en inre ”cirkel” hos Hillsong som
utgör ett medlemsskap som måste finnas för att rent juridiskt få kunna existera. Hur många dessa är finns det olika uppgifter om. Men vi kan räkna med högst 20-30 personer. De övriga 1900 personerna ingår inte i någon registrering som kan överföras till Pingströrelsen såsom ”medlemmar.” Det finns följaktligen ingen redogörelse för hur många av dessa som är döpta eller hur många av dessa som är medlemmar i andra församlingar. Finns det icke döpta bland dessa 1900 personerna ( vilket det med all säkerhet gör) så har alltså Pingströrelsen redan nu en praxis som betyder att man kan vara medlem i Pingst utan att vara döpt. Och vad som är ännu besynnerliga är att vi på det här sättet accepterar att människor som inte är medlemmar i en lokal församling, helt utan deras vetskap är av pastorerna anmälda som medlemmar i en riksorganisation, i ett rikssamfund – den svenska Pingströrelsen. Kan ett sådant förhållningssättet verkligen vara en jysst och en rättfärdig metod?"

Därför samarbetar vi inte med SD
- Inblick - Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti. Visserligen säger de själva att de inte är det, men de är sprungna ur rasismen och vit makt-rörelsen, säger Anders Wallner, partisekreterare för Miljöpartiet. – Det var inte heller länge sedan människor heilade på deras möten, och nu senast under valrörelsen avslöjades en SD-politiker med hakkors som armbindel och flera andra som hetsat på olika sociala medier mot invandrare.
Inblick har ställt frågor till några av de etablerade partierna om varför de inte vill samarbeta med Sverigedemokraterna. Detta utifrån att det pågår en intensiv eftervalsdebatt angående hur SD behandlas av de övriga partierna. Tre partier valde att svara."

Bönedag för människohandelns offer
- FA:s hemsida - "Frälsningsarmén har utlyst en internationell dag av bön för de människor som runt om i världen faller offer för människohandel. På söndagen 28 september var det därför bönedag för människohandelns offer."

Sanningens irrevelans
- Nyheter från Israel - "Imorse avreste Israels premiärminister Binyamin Netanyahu till USA, där han imorgon ska hålla ett tal inför FN:s generalförsamling. Inför avresan och mot bakgrund av de senaste dagarnas djupt israelfientliga tal i FN framförda av Irans president Hassan Rouhani och PLO:s styrelseordförande Mahmoud Abbas förklarade Netanyahu att han har för avsikt att ”vederlägga förtalet och lögnerna som har riktats mot vårt land”.
FB:s Generalförsamling
Mahmoud Abbas tal i fredags var hans mest oförsonliga och besinningslösa hittills inför FN:s generalförsamling. Sommarens krig mellan Israel och terroristorganisationen Hamas beskrevs som ”en serie av absoluta krigsbrott” utförda av Israel, som Abbas anklagade för folkmord på den palestinska befolkningen i Gaza. Hamas nämndes för övrigt inte en enda gång, inte heller att terroristorganisationen avfyrade över 3800 raketer mot Israels civilbefolkning under kriget, vilket kanske mer än någonting annat sammanfattar exakt hur frånskiljt från verkligheten talet var. Abbas nöjde sig dock inte med att demonisera Israels agerande under det senaste kriget utan kallade själva utropandet av Israels självständighet 1948 för ”en historisk oförrätt som tillfogades det palestinska folket”. Det är alltså inte bara vad Israel gör (eller påstås göra): det är det faktum att Israel existerar som är grunden till all ondska enligt Mahmoud Abbas."

28 sep. 2014

Nyhetsflödet söndag den 28 september

Hetslagstiftningen hotar yttrandefriheten
- SEA:s hemsida - När en rättstat riskerar upprepa samma inskränkningar av yttrandefriheten som samhällen med totalitära drag, är man inne på en farlig väg. Detta skriver Jacob Rudolfsson sedan en man i Nyköping åtalas för att ha kritiserat en muslimsk gudstjänst.
I början av 2012 rapporterades det i internationella medier om 31-årige Alex Aan i Indonesien som skrev ”Gud finns inte” på sin Facebookstatus, vilket ledde till fängelsestraff. Efter att ha blivit anfallen av en uppretad folkmassa häktades Aan. Enligt polischefen uppfyllde Facebookuppdateringen ”kriterierna för religionskränkning, i det här fallet islam”. Den 31 januari i år släpptes Aan.
När en man i Nyköping i somras väcktes av en muslimsk utomhusgudstjänst, skrev han förargat på sin Facebook att ”det är inte normalt att vakna till en åsna som har ont i magen” tillsammans med en film av gudstjänsten. En uppretad grupp människor försökte därefter komma åt mannen. Enligt åklagaren Michael Forsberg bör dock mannens Facebookuppdatering klassas som hets mot folkgrupp, då ”det fick en enorm spridning så är det inte kritik mot religion utan rent hån”.
Att polisen fick rycka ut för att skydda mannen tycks på ett bakvänt sätt göra det ännu värre. ”Det gör att brottet heller inte bör ses som ringa”, sa åklagaren."

Bland fariséer och publikaner
- Bert Stålhammar i Hemmets Vän - För oss som varit med några år har nog årets valrörelse varit den mest otrevliga för att inte säga smutsiga valrörelse man kan minnas. Upplösningen när resultaten väl presenterades blev knappast bättre. Av de nio deltagande partierna förlorade åtta och bara det nionde vann. Dessutom då med en procentsats som chockade de flesta.
Valresultatet blev sådant att Sverige nu inte har någon beslutsmässig regering och knappast heller ser ut att få någon heller inom överskådlig framtid. Skeppet Konungariket Sverige driver utan roder och köl och utan kapten och besättning. Den ballast i form av gemensamma grundvärderingar i vårt demokratiska samhälle som fanns har kastats över bord i en valrörelse där hat, hätskhet och hot mot oliktänkande har varit frätande ingredienser. Om någon skulle tvivla på detta och på det språkbruk som dagligen har använts i försöken att komma åt dem som tänker annorlunda är det bara att gå in på nätet."

Ärkebiskopens inledningsanförande vid kyrkomötet
- Svenska Kyrkans hemsida - "Kunskapen om kristen tro har sjunkit under lång tid. Det gäller hela samhället, medlemmar som icke-medlemmar, anställda som förtroendevalda. Bristande kunskap och frånvaro av djupare reflektion över kristen tro bidrar till en ökad polarisering i kyrkan. Ett fåtal deltar i en alltmer högljudd debatt – ibland en debatt om debatten – som överröstar det kunskapssökande, insiktsfulla samtalet.
När det gäller att lära ut bönens språk, trons sånger och Bibelns berättelser kan vi inte längre förlita oss på hemmen eller samhället i stort – det är vi själva som måste göra det. Som kyrka har vi under lång tid underlåtit att hantera dessa frågor systematiskt och samordnat. Därför är det glädjande att de motioner som kyrkomötet behandlat angående undervisning och mission de senaste åren får gensvar i satsningen Dela tro – dela liv."

26 sep. 2014

Nyhetsflödet lördag den 27 september

Olika åsikter om SD bland kristna
- Världen idag - "Kristna bör inte uttrycka sympatier för Sverigedemokraterna, menar pastor Stefan Swärd. Man ska inte stigmatisera SD-väljare, menar Daniel Forslund på kristna bloggen Aletheia. På torsdagen möttes de i en debatt i Sveriges radios Människor och tro.
Stockholmspastorn Stefan Swärd har vid flera tillfällen gått ut hårt och kritiserat Sverige­demo­kraternas människosyn. Efter en debattartikel i tidningen Dagen nyligen, där han menade att kristna inte har något att göra i SD-ledaren Jimmie Åkessons hejarklack, har han fått både applåder och kritik. Det senare kommer bland annat från personer som står bakom bloggen Aletheia. Där har man den sista tiden i stället publicerat flera texter som problematiserar invandring och som diskuterar islam och nationalism. I en text talas det till exempel om hur kristna bör älska både sin egen och andra ”raser och kulturer”.

Både Nato och Ryssland har nu soldater i Ukraina
- Ruben Ragnarsson i Inblick - "Ryska trupper kan på två dagar invadera städer som Tallinn, Warszawa, Riga, Vilnius eller Bukarest. Det sade Vladimir Putin till Ukrainas president Pjotr Porosjenko enligt ett samtals-PM mellan Porosjenko och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.
Samtidigt som tusentals ryska soldater befinner sig i östra Ukraina för att bistå separatisterna i deras krig mot Ukraina, pågår den här veckan en Nato-ledd militärövning i västra Ukraina, med 1 300 deltagare från femton länder, bland annat från USA.
Förra veckan avslutades en marin militärövning i Svarta havet, med krigsfartyg från både Nato och länder som Ukraina, Georgien, Rumänien, Turkiet, Lettland och USA.
För drygt en vecka sedan bekräftade dessutom Ukrainas försvarsminister Valery Heletey på en presskonferens att han hade kommit överens om vapenleveranser från Nato-länder, i samband med Natos toppmöte i Wales i början av september."

Vad är godhet?
- Kristers blogg - "Den här gången tänkte jag "sända" en gammal repris. För ett och ett halvt år sedan skrev jag en artikel, där jag diskuterade godhetsbegreppet. Huvudpunkten var att vi kristna låter ateisterna definiera innebörden av ordet godhet. I stället för att gå till Bibeln, låter vi Aftonbladet bestämma hur vi kristna skall ställa oss till u-hjälp, invandring och liknande frågor (som ytterst handlar om godhet).
Kristendomen talar mycket om kärlek. Man kan säga att om man med ett enda ord skulle försöka fånga kristendomens innersta väsen så är nog ordet "kärlek" det första ord som dyker upp i tankarna. När man studerar Bibeln ingående så finner man emellertid att kärlek alltid är kopplad till ordet sanning. Kärleken kommer, om den kopplas till sanning, att verka för en bättre värld."

Nyhetsflödet fredag den 26 september

Frågor om pacifism i tider med krig
- Tommy Dahlmans blogg - "Frågor om pacifism i tider med krig. ISIS framfart den senaste tiden har återigen fått frågan om den kristna synen på krig att komma till frontlinjen. Frågan är särskilt komplicerad eftersom det är svårt att se hur krig kan vara förenligt med den bibliska betoning på förlåtelse och kärlek. Innebär Jesu undervisning om att vi ska vända andra kinden till och att vi ska älska våra fiender att det alltid är fel att gå ut i krig? Skulle världen ha vänt andra kinden till Hitler och försökt älska honom till kapitulation? När Osama Bin Laden beordrade attacken mot World Trade Center, borde USA har svarat med att skicka honom till Pentagon också? Eller tillåter Jesus en plats där vi både älska våra fiender och ändå, i vissa situationer, använder våld för att hindra livshotande ondska?"

Salt svarar prästerna i Oscars församling
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "De insändare som har publicerats i Kyrkans tidning efter min artikel om rädslans kultur har med all önskvärd tydlighet illustrerat hur stark denna kultur verkligen är. Men Hans Cristian Nyströms och Gabriella Johanssons insändare (båda präster i Oscars församling) tar ändå priset. De tar verkligen i från tårna när de skriver:
    `Om inte organisationen Salt – EFS barn och unga på ett tillfredställande sätt kan visa att man möter varje barn och varje ung människa med full acceptans för hans eller hennes av Gud givna och medfödda identitet, även avseende sexuell läggning, samt också bejakar varje barns tanke och föreställning om att en dag få leva i parrelation, särkönad eller samkönad, och bejakar varje ung människas strävan efter att hitta en partner i livet, oavsett kön, menar jag att samverkan med Salt är utesluten om Svenska kyrkan vill behålla sin trovärdighet. Det måste i så fall också bli tydligt att Salt inte är en del av Svenska kyrkan.`
Jag säger bara: hej och hå! Det som dessa präster säger är alltså att hela vår identitet är gudagiven (jag som trodde att vi alla var syndare, och därmed också brustna i vår identitet), att vår sexuella identitet är medfödd (en stor del av HBTQ-rörelsen hävdar motsatsen), att alla tankar och föreställningar om framtida relationer ska bejakas (sen när blev alla våra tankar och föreställningar på detta område gudainspirerade?) och – som slutkläm – att om vi inte fullt ut böjer oss under denna nya statsreligion ska vi uteslutas ur Svenska kyrkan.
När man betänker att de åsikter som prästerna uttalar sina förkastelsedomar över faktiskt är att betrakta som självklara för åtminstone 95 % av världens kristna blir man bara ännu mer förstummad."

ISIS har bragt os tilbage til middelalderen
- Norge idag - "ISIS har bragt os tilbage tilbage til middelalderen, hedder det i en opinionsartkel som klummeskriver Oz Almog idag har i den israelske avis "Yediot Aharonot".
- Religiøs fundamentalisme er et uhyre med en tikkende, selvødelæggende tidsbombe, som vil ødelægge sig selv, skriver Almog.. Man kan se på den menneskelige kultur som en revolutionshistorie, der har overraskende forvridninger i komplottet."

25 sep. 2014

Nyhetsflödet torsdag den 25 september

Svenska kyrkan hetsar mot Israel
- Siewert Öholm i Världen idag - "Den här veckan ska vi i Sverige, och i några andra länder där Kyrkornas världsråd är representerade, be för fred i Israel och Palestina. Svenska kyrkan är en viktig partner i Kyrkornas världsråd. Merparten av övrig svensk kristenhet står utanför. Romerska kyrkan med påven Franciskus är inte heller medlem i rådet.
Att be för fred i Israel och Palestina, denna eviga konflikt, är inget konstigt. I stället rätt! Men om bönen blir som fariséens eller hycklarens, uppstår genast ett dilemma. Att de flesta av världens kristna står utanför Kyrkornas världsråd känns betryggande när man ser vad vi i våra kyrkor i Sverige uppmanas sammanfatta i vår fredsbön."

Människor flyr och kyrkor sprängs i Syrien
- Sändaren - " FN:s flyktingorgan UNHCR varnar för att flyktingströmmen kommer att fortsätta växa i takt med att våldsdåden växer och filmer med avhuggna huvuden, korsfästa män och dödade civil fortsätter att publiceras. USA och Frankrike flygbombar nu ISIS-fästen.Armeniska riksförbundet i Sverige uppger att  ISIS nu också sprängt kyrkan i Der Zor, i östra Syrien."

En antropologisk revolution
- Lukas Berggren i Världen idag - "Vi lever i en tid då synen på det mest grundläggande i tillvaron – livet, sexualiteten, familjen och äktenskapet – förändras i snabb takt. Idéer som tidigare i historien har torgförts av radikala grupper på ytterkanterna har fått fäste i kultur, media och politik, så att de framställs som politisk mittfåra. Vad verklighetens folk ute i stugorna tycker och vad svensk kulturelit tycker och förmedlar är där­emot inte alltid (eller ens ofta) synonymt...
I Sverige har den antropologiska revolutionen kommit långt, kanske längst i världen. Sett som enskildheter kan många av de förändringar som genomförts tyckas små. Och den som protesterar blir därför betraktad som bakåtsträvare. Men sammantaget är förändringarna revolutionerande. De förändrar något i grunden. De förändrar synen på människan. Sådana förändringar borde vi inte ta lätt på.
Nu lanseras till exempel förslag på insemination för ensamstående, på månggifte, på ett tredje juridiskt kön och på att barn ska kunna ha fler än två juridiska föräldrar. Förslag som passar perfekt in i den antropologiska revolutionen. Vi får säga som revolutionärerna – upp till kamp! För sanning och mänsklig värdighet."

Hamas’ krig mot Israel finansiert av Norge
- Per Arne Åkenes i Norske Dagen - "Det grove misbruket av norske penger, som har blitt avslørt gjennom Gaza-krigen, må nå få konsekvenser.
Giverlandsgruppen for Det palestinske området (AHLC) ble opprettet i oktober 1993 i etterkant av Oslo-avtalen. Gruppen har 15 medlemmer og skulle være en hjelp til å utvikle det Palestinske folket. Norge fikk lederrollen, og har beholdt den helt til nå. Det har vist seg å bli en enormt kostbar rolle for Norge. Hvert år bruker vi mer enn 800 millioner kroner på dette arbeidet, og per juni 2014 har vi bidratt med rundt 11 milliarder kroner, og totalt har giverlandsgruppen pøst inn svimlende beløp, flere titalls milliarder dollar."

24 sep. 2014

Nyhetsflödet onsdag den 24 september

En avgörande tidsperiod inför Jesu återkomst
- Bength Gustrafsons blogg - "Bibeln handlar bland annat om tre stora folkgrupper, och om vad Gud säger OM och TILL dessa folkgrupper: 1. Israel och det judiska folket. 2. Församlingen Kristi kropp. 3. Världens nationer/hedningarnas nationer. Vi kan läsa, se och följa med vad som har hänt och händer med dessa folkgrupper under historiens gång....
I min förra bloggtext skrev jag om Israel som ett avgörande tidstecken inför Jesu återkomst och jag avslutade med att nämna om en avgörande 70-årsperiod som Jesus talade om. En tidsperiod med helt avgörande händelser och skeenden i de tre olika folkgrupperna. En 70-årsperiod som började 1948, då staten Israel proklamerades. (Luk. 21:29-32. Jes. 66:8). Nu återkommer jag till denna tidsperiod."

Homofrågan ännu en gång: det blåser upp till storm i EFS
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "I går hade vi en riktig höstdag här i Uppsala. Hård vind och massor av regn. Men även i min egen rörelse kan det vara befogat att tala om stormvarning. Orsaken till detta är det senaste numret av Budbäraren. Förutom flera mycket intressanta artiklar om förföljelsen av de kristna i Mellanöstern finner man där hela fyra (!) fullmatade sidor med debatt angående den så kallade ”homofrågan”. Alltså: hur vi som kristna ska se på och förhålla oss till utlevd homosexualitet. Även om det inte sägs av alla rakt ut, är det uppenbart att det är mina artiklar i ämnet som har triggat igång debatten."

Sveriges muslimer – ett ”missionsfält”
- Stanley Sjöberg i Webbkyrkan - "Sveriges muslimer är ”missionsfält” för ”Islamiska Staten som med fanatisk, militant vilja planerar sin globala offensiv. I Storstockholms förorter tillämpar muslimerna den metod jag haft med att ringa upp varje telefon inom ett område för att sedan ”knacka” dörr och besöka varje lägenhet med inbjudningar och undervisande material.
Jag försvarar religionsfrihet och en generös vänskap där även de inkluderas som representerar en annan tro och övertygelse. Men vi kristna som tror på Jesus och tror på Hans budskap, vi har ett ansvar."

23 sep. 2014

Nyhetsflödet tisdag den 23 september

Göran Hägglund – mera stringens eller avgå!
- Tommy Ddahlmans blogg - "Göran Hägglund – mera stringens eller avgå! KD gjorde sitt sämsta valresultat på 20 år. Tendensen ute i distrikten är ganska så avslöjande. I många av de regionerna man har företrädare för KD som står för en tydligare kristen profil än vad Göran Hägglund visar prov på behåller man greppet. I distrikten där man fortsätter att hålla en låg profil i värdekonservativa frågor i sin strävan att hålla sig väl med den svenska politiska korrektheten backar partiet. Utvecklingen har visat på samma resultat under alla de åren som Göran Hägglund har varit partiledare. Vilket betyder att KD åker ur riskdagen vid nästa val. Detta är ytterst bekymmersamt eftersom det parlamentariska läget i Sverige är så prekärt att det kan komma att utlysas ett extra val inom kort."

Präst avkragas för predikan om prästvigda kvinnor
- Lennart Lundberg i Kyrkans Tidning - "Komminister Olle Fogelqvist i Löftadalens pastorat, i Göteborgs stift, mister behörigheten att vara präst. Domkapitlet har funnit att en predikan han höll i augusti 2013 innebär att han brutit mot prästlöftena och att hans uttalande är grovt klandervärda.
 I predikan förklarade Fogelqvist enligt ett pressmeddelande från Göteborgs stift att de som säger ja till prästvigda kvinnor går miste om frälsningen."

Många frimurare i rättsväsendet
- Ruben Agnarsson i Inblick - " I det här numret publicerar Inblick personer inom det svenska rättsväsendet som är frimurare. Sammanställningen visar att Svenska Frimurare Orden är starkt överrepresenterade bland poliser, advokater och ämbetsutövare vid Sveriges domstolar. - Hela listan under reportaget!
Totalt finns det 674 frimurare inom det svenska rättsväsendet: poliser, åklagare, rådmän och advokater. Det innebär att omkring fem procent av Sveriges frimurare kan hittas här.
I mitten av oktober kontaktades Inblick av ett antal poliser i Uppsala som varnade för att polismyndigheten i länet styrdes av frimurare där man tillsätter andra frimurare som höga chefer. Bakgrunden var att sex av länets polischefer är med i Svenska Frimurare Orden.
Veckan efter berättade polisen Roy Riksvold i norska Hönefoss hur han stött på tre olika rättsfall som inte fått någon lösning, där det fanns frimurare på båda sidor om lagen. Upptäckten fick honom att slå larm i media.
– Det är uppenbart att uppgifterna har manipulerats i dessa exempel, sade han och varnade för att ordensbröder skyddar varandra."

21 sep. 2014

Nyhetsflödet måndag sen 22 september

Viktigt att värna det öppna samhället - Stefan Gustavsson på SEA:s hemsida - "De politiska analyserna avlöser nu varandra i rasande takt. I debatten är frågan om Sverigedemokraternas framgång idag lika stor som frågan
om Stefan Löfven kommer att klara en regeringsbildning!
SD är det enda parti som haft en betydande ökning sedan förra valet. Medier och övriga partier har misslyckats i sina försök att marginalisera SD och med facit i hand är det uppenbart att isolering, rasiststämplingar, demonstrationer och avslöjanden om partimedlemmar, knappast har varit en framgång för dem som velat underminera SD. Tvärtom har agerandet snarare skapat misstro gentemot övriga partier och spätt på martyrbilden. Alla som förstår sociologi inser att yttre fiender är det bästa medlet för att sluta leden och cementera åsikter. Det behövs uppenbarligen mer än vuvuzelakonserter och slogans som ”inga rasister på våra gator” för att inte bara nå de redan frälsta."


Det kan inte vara fel att växa som kristen
- Sven Nilsson i Hemmets Vän - "En predikan bör naturligtvis över tid täcka in både undervisning, själavård och trosutmaningar till väckelse och efterföljelse. Men Ordets tjänare måste förstå vad det är att processa Ordet i den helige Ande.
”Guds ord är som dynamit; det måste utsättas för ett visst tryck för att detonera.” (Tozer) Jesus säger: ”Om ni förblir i mitt ord skall ni förstå sanningen och sanningen skall göra er fria.” Tyvärr blir vi färdiga med Ordet innan Ordet är färdigt med oss! (Johannes evangelium 8:31, 32). Men: ”Tron kommer av predikan och predikan i kraft av Kristi Ord.”  En av anledningarna till att unga människor lämnar församlingen och att medelålders inte längre ser församlingen som en miljö för personlig utveckling är, att förkunnelsen inte lyckas framställa livet i Kristus som ett livsprojekt. Jag tror att vi här kan söka anledningen till den kris som många församlingar genomgår i vår tid. En del riktar istället blickarna åt det mer institutionella hållet där man får känna sig inbäddad i en tradition och en sakramental mystik utan den personliga brottningskampen i trons liv. Det verkar som att friförsamlingar också mer och mer väljer den vägen för att göra församlingslivet mer bekvämt."

Nu är nya teologiska högskolan invigd
- Världen idag - "På fredagen invigdes Skandinavisk teologisk högskola (STH) i Katarina kyrka i Stockholm. En ny högskola med karismatisk prägel har därmed sett sitt ljus. Initiativtagaren Anders Gerdmar tror att utbildningen kommer ha en viktig funktion.
– STH är överlåtet till tre saker: bibeltro, väckelse och ett starkt liv i den helige Ande. Den kombinationen är ovanlig i den akademiska världen, men den behövs, säger den nye rektorn till Världen idag."

19 sep. 2014

Nyhetsflödet fredagen den 19 september

Oro och rädsla gav SD många röster
- Stanley Sjöberg i Webbkyrkan - "De som röstade fram Sverigedemokraterna i valet motiverades sannolikt av oro och rädsla med tanke på att så många flyktingar och invandrare är muslimer. Mer än en halv miljon människor i vårt land är nu förankrade i Koranens värderingar . Det innebär en påtaglig idékonflikt med både västerländsk humanism och djupt rotade kristna värderingar.
Många oroar sig också över att de riskerar att trängas undan i bostadsköer och bland arbetssökande. Oron gäller om den sociala omsorgen kommer att räcka till alla, när så många kommer hit i akut nöd för att få hjälp?"

SD-väljare måste mötas med samtal
- Lennart Lundberg i Kyrkans Tidning - "Både kyrkfolk och statsvetare är bekymrade över Sverigedemokraternas stora framgångar i riksdagsvalet
- ­Det är ett oroväckande valresultat som ger oss ett svårt parlamentariskt läge, säger ärkebiskop Antje Jackelén.
Andreas Johansson Heinö, statsvetare vid Göteborg och expert på nationalistiska partier håller med:
– Ett SD på tretton procent omöjliggör en höger- eller vänstermajoritet. Då måste partierna närma sig deras väljare och visa sina egna bästa svar på deras frågor."

Lågt stöd för SD bland kyrkfolket
- Samuel Teglund i Världen idag - "I SVT:s vallokals­undersökning Valu får väljare bland annat svara på hur ofta man går i kyrkan och vad man röstar på. Bland dem som går mest i kyrkan får Sverigedemokraterna bara fyra procents stöd, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna är störst i denna grupp.
Om de regelbundna gudstjänstbesökarna fått bestämma hade Sverigedemokraterna knappt klarat riksdagsspärren, och Krist­demokraterna hade fått var fjärde röst. Det visar SVT:s Valu från i söndags. Bland dem som uppger att de går i kyrkan minst en gång i månaden får Socialdemokraterna stöd från 26 procent och Krist­demo­kraterna från 24.
Moderaterna får stöd från 14 procent av de regelbundna guds­tjänst­­besökarna, övriga partier hamnar under tio procent. Bland dem som säger att de aldrig går på en gudstjänst är Social­demokraterna störst, följt av Mode­raterna och Vänster­partiet. Krist­demo­krat­erna och Centerpartiet är minst i gruppen som aldrig går i kyrkan."

 Gud inte längre nödvändig för USA:s flygvapen
- Dagens Nyheter - "De som tar värvning i det amerikanska flygvapnet behöver inte längre referera till Gud. Efter en smärre kontrovers har försvarsdepartementets jurister bestämt att edens avslutande ”So help me God” är valfri."

17 sep. 2014

Nyhetsflödet torsdag den 18 september

Tillslag mot kristna i Saudiarabien
- Världen idag - "Saudiska myndigheter stormade den 6 september ett hem i staden Khafji efter ett tips om att hemmet användes som kyrka av kristna. 27 personer greps skriver engelskspråkiga Saudi Gazette, som hänvisar till tidningen Alsharq.
De gripna uppges vara både män, kvinnor och barn av olika asiatiska nationaliteter. Biblar och musikinstrument beslagtogs också. Tidningen skriver att en medborgare fattade misstankar om aktiviteter i en indisk mans hus och slog larm till myndigheterna. Huset sattes då under övervakning och när en stor grupp människor sågs gå in i huset genomfördes räden."

Risk för svagare stöd för kristna värderingar
- Per Ewerts blogg - "Det kommer att ta en stund innan resultatet och konsekvenserna från det gångna riksdagsvalet hinner sjunka in hos både befolkning och partier. När det gäller situationen för församlingar och samfund finns det dock några områden där det redan på valnatten går att dra vissa förutsägelser av valresultatet.
Socialdemokraterna har av tradition stått för ett mer sekulärt tänkande än den samlade Alliansen. De har visserligen genom åren haft Broderskapsrörelsen för kristna socialdemokrater. Sedan förra valet har dessa dock nischat om sig till ”en rörelse för socialdemokrater av olika religiös tro”. Efter detta har de också i praktiken oftare företrätt muslimska intressen, snarare än kristna. Detta gör att det socialdemokratiska stödet för kristna värden och intressen under kommande mandatperiod riskerar att vara ännu svagare än tidigare."

 Efter valet 2014 – några tankar
- Kristers blogg - "Ja, så är valet över för den här gången och hela Sverige är chockat över utgången. Trots att man (lika med journalister, kulturpersonligheter, idrottsmän, politiker, korvbrödsbagare och alla andra) gjorde allt för att smutskasta och varna för Sverigedemokraterna, så fick detta parti 13 procent (12,9 om man skall vara noggrann) av rösterna i hela riket. Och inte nog med det, SD blev tredje största parti. Före valet tävlade SD med MP om vem som skulle bli det tredje största partiet och nu blev SD nästan dubbelt så stora som MP. I kväll, när jag zappade lite mellan olika tv-kanaler, var studiosofforna fulla av paneler som intervjuade olika politiker och som sedan diskuterade dessa intervjuer med olika experter. Hur kunde det gå så här?"

Nyhetsflödet onsdag den 17 september

Sverige ska nu pusslas ihop
- Tommy Dahlmans blogg - "Sverige ska nu pusslas ihop. 13 % av svenska folket är idag mentalt inställda på att Stefan Löfven nu ska lägga ett politiskt pussel. Det är den krassa politiska baksmällan som 87 % av svenska folket går tillbaka till vardagen med den här dagen. Detta trots att vi teoretiskt visste vad som kunde hända.
Vi har just nu ett parlamentariskt läge som är historiskt och som också är den allra svagaste minoritetsregering vi någonsin har haft. I tillägg till detta ska vi erinra oss om att SD nu har nästan 50! mandat i Riskdagen. Med andra ord har vi en ordentlig politisk oreda. Virrvarret ska från och med idag finna ordning, reda, struktur och riktning av en oerfaren partiledare, tillika statsminister. En synnerligen svår uppgift som kräver att alla andra runt omkring honom gör avkall på sin färg, sitt program och sin politiska övertygelse. Löfven behöver inte de närmaste veckorna prata så mycket om sin politik utan koncentrera sig på att vädja om att alla andra partier ska kompromissa för att inta makten. Detta maktpussel blev just det enda alternativet till den borgerliga valmöjligheten."

Det är Socialdemokraterna som är vågmästarna
- Anders Mellbourn i Sändaren - "Socialdemokraterna är riksdagens nya vågmästare. Alla säger att det är Sverigedemokraterna. Men det stämmer inte, om man håller sig till vad begreppet brukar stå för, skriver Sändarens förre chefredaktör Anders Mellbourn i denna analys av riksdagsvalet."

Ny framgång för Israels kristna befolkning
Kristna israeliska soldater
- Paul Widén i Nyheter från Israel - "Israels inrikesminister Gideon Saar godkände idag tillskottet av en ny kategori i landets befolkningsregister. Israels arabisktalande kristna medborgare har tidigare varit registrerade som araber, men från och med idag har de rätt att istället kalla sig för kristna araméer. Ändringen kom till stånd på begäran av organisationen Forum för Kristen Värnplikt, som företräds av Shaadi Haloul, kristen major i Israels försvarsstyrkor (IDF), och Gabriel Naddaf, präst i den grekisk-ortodoxa kyrkan.
”Detta är ett historiskt beslut i relationen mellan kristna och judar i Israel”, kommenterade en mycket nöjd Shaadi Haloul. ”Det fråntar ett viktigt kort från alla antisemiter och människor som försöker svärta ner det judiska folket och Israel. Det bevisar att Israel är rättfärdigt och att det beskyddar sina minoritetsbefolkningars identitet, till skillnad från alla arabiska länder runt omkring oss”.

Vapenvila kan vara över – raketer mot Israel
- Svenska Dagbladet - "Israelisk militär uppger att raketer skjutits mot södra Israel. Det innebär att vapenvilan nu kan vara över mellan Gaza och Israel, uppger nyhetsbyrån AP."

16 sep. 2014

Nyhetsflödet tisdag den 16 september

Utkast till en politisk analys
- Marcus Birros Blogg - "Så vad var det som hände egentligen?
Vad hände med vinden från vänster? Vad hände med drömmen om en ny politiskt slagsida? Vad hände med socialisterna och feministernas gemensamma dröm om en ny slags världsordning?
Vänstern har en stark tradition att falla sönder i mindre enheter. På 70-talet blommade alla tänkbara bokstavskombinationer. Alla slet sig loss från alla. Den med längst och märkligaste förkortning vann. Kpml(r) gick segrande i den striden.
Det blev ett sorts inbördeskrig, en politisk kannibalism där man käkade upp sig själv.
Lite samma sak ser vi nu när vi blickar ut över det nya politiska landskapet. Det är i flera hänseenden inte nytt alls. Jag trodde kampen skulle stå mellan Miljöpartiet och Sverigedemokraterna om vilka som skulle bli landets tredje största parti. Det blev ingen kamp alls. SD utklassade MP som liksom Vänstern, Socialdemokraterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna hamnade på nästan exakt samma siffror som 2010."

Gud och sex del I: Att bli ett kött
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "Det talas för mycket om sex i kyrkan.” Med jämna mellanrum stöter jag på detta påstående, både från människor som har vuxit upp i en kristen församling och från människor som aldrig har satt sin fot i en sådan. Antagligen syftar man med detta på en undervisning som lyfter fram perspektiv som man själv inte håller med om. Även ”lite” undervisning kan ju bli ”för mycket” om man inte tycker om det man får höra!
Om jag ser till min personliga erfarenhet skulle jag formulera mig på precis motsatt sätt: ”Det talas för lite om sex i kyrkan.” För egen del har jag nämligen inte fått höra mer än någon enstaka predikan på det tema som kommer att vara i fokus för den här artikelserien. Om jag tar bort alla de ungdomsläger som jag har deltagit i skulle summan i princip vara lika med noll."

Tid for selvransakelse i Sverige
- Norske Dagen - "Frp-leder og finansminister Siv Jensen mener Sverigedemokraternas oppslutning i søndagens valg er en reaksjon på et sykdomstegn i svensk politikk. 
Jeg ser på Sverigedemokraterna oppslutning som et sykdomstegn som de andre partiene i Sverige bør ta på alvor. Sverige har ikke partier som nyansert og åpent tar debatten om innvandring og integreringspolitikk, noe som kanskje er en av grunnene til at et parti som Sverigedemokraterna får så stor oppslutning. Resultatet kan tyde på at det er tid for selvransakelse, sier Jensen til NTB."

15 sep. 2014

Nyhetsflödet måndag den 15 september

Ny serie om Jesu återkomst
- Bength Gustafsons blogg - "När vi talar om Jesu återkomst, så finns det några centrala och viktiga begrepp som jag kommer att återkomma till under mitt skrivande. Eskatologi: Läran eller Ordet om de yttersta tingen och om den yttersta tiden. Tidstecken: Tecken, såsom händelser och skeenden i världen, som visar var vi befinner oss tidsmässigt inför Jesu återkomst. Se är ett nyckelord. Jesu återkomst till jorden och händelser och skeenden som föregår och är en förberedelse för Jesu återkomst, är sådant som utspelas och kommer att utspelas inför våra fysiska ögon och övriga sinnen, oavsett var vi befinner oss i den här världen. Vi hör och läser om allt detta i media, och inte minst på sociala medier och i det vardagliga livet.
Så noggrant annonserat. Allt som har med Jesus att göra är så noggrant och detaljerat annonserat i Bibeln. Jesu preexistens, hans födelse, hans liv och livsverk på jorden, hans lidande, död och uppståndelse från de döda, hans himmelsfärd och hans återkomst till jorden och vad som därefter ska ske. Allt är så väl annonserat och dokumenterat. Bibelns sanningshalt och trovärdighet kan prövas här. Blev det såsom det var annonserat för årtusenden sedan? Ja, om så är fallet, då kommer också allt annat som är annonserat att ske."

Medierna är också valets förlorare
Siewert Öholm i Världen idag - "Valet 2014. Publiken och väljarna omyndigförklaras av journalistkårens ström av kommentarer. Medias skuld i SD:s framgångar får inte glömas bort...
I allt det här har medierna ett ansvar. Man har medvetet eller idealistiskt spelat med i en politisering av journalistiken. Ofta rent partipolitisk. Det kommer nu att följa veckor eller månader av självrannsakan hos alla partier utom SD. Det kommer att vara lika viktigt för medierna att rannsaka sig själva och sitt ansvar för hur det kunde bli ”på detta sättet”.

14 sep. 2014

Nyhetsflödet söndag den 14 september

Göran Hägglund: Det handlar om vem som äger makten över tillvaron
- Världen idag - "Tron på Jesus påverkar socialministerns arbete och privatliv. Det handlar om att förvalta sitt pund, säger Göran Hägglund, Kristdemokraternas parti­ledare. För Världen idags Lukas Berggren berättar han om svårigheten att synas i en allians, men också vad partiet helt unikt bidragit med.
Göran Hägglund är uppvuxen i ett pingsthem, och är i dag medlem i Svenska kyrkan. Han är tydlig med att han är troende och att tron påverkar hans sätt att vara, både privat och i arbetslivet. Något han ofta tänker på är att tron för med sig en förpliktelse att försöka göra det goda i de sammanhang där man finns, med de medel man fått förtroende att använda."

Vår välfärd behöver andlighet
- Niklas Piensoho i Dagen - "Vi behöver börja prata om livsmening och livsmål i större perspektiv än pensionsfonder och billigare tandvård.
Jesus representerar den starkaste kraft till förändring och förnyelse som jag känner till. Jag har sett människor komma loss ur mångårigt missbruk genom en Jesustro. Jag har sett människor resa sig ur depression och missmod genom det de själva beskriver som ett möte med Honom. Men mest av allt har jag sett hur vanliga människor med vanliga liv satsat sin ekonomi och sin tid för att åka på läger som ledare, besöka fängelser och prata med intagna, ställa upp som barnledare vecka efter vecka. Allt på grund av sin tro på Jesus. I många av tredje världens länder erbjuder tron det enda hoppet som håller människor uppe. Genom tron på Jesus har missionen byggt sjukhus, skolor och kyrkor. Den kristna kyrkan är i vissa delar av världen den enda institution som man törs lita på."

ISIS popularitet i Israel øker
- Israel Today - "Den islamske staten (tidligere ISIS) er nærmere Israel gjennom sin erobring av Irak og Syria. Det er en virkelig trussel at den ekstremistiske bevegelsen vil få et stort antall tilhengere i det hellige land lenge før dagens krigere når grensene til den jødiske staten.
I en fersk rapport fra regjeringen anslår de at flere titalls israelske arabere og palestinere allerede har reist til utlandet for å delta i den islamske staten. Og nå er det tegn på at lokale muslimer gjør det samme.
«ISIS er på rett vei» forkynte en imam i en moské i det nordlige Israel forrige uke. På en annen moské i området erklærte en møtedeltaker. «Den islamske staten er de eneste som kan etablere en islamsk stat og det er godt at de straffer folket. Jeg håper de gjør det mot Israel.»

13 sep. 2014

Nyhetsflödet lördag den 13 september

Löven med knuff
- Tommy Dahlmans blogg - "Löfven med knuff. Det finns två ord, som man inte behöver vara partiledare för att förstå, som är brobryggande, inbjudande och som gjuter olja på vågorna i alla slags allianser. Orden stavas ”tack och ”förlåt”. Det är helt obegripligt att en partiledare för Sveriges största politiska parti bemöter kritiken för sitt beteende sedan igår med orden: ”Alliansen är inte seriösa i debatten”
Hade det inte varit mer tillförlitligt och övertygande om Stefan Löfven hade helt frankt sagt: ”Jag skötte inte momentet helt korrekt. Det var klumpigt av mig”? Vi vanliga svenska medborgare har alla överreagerat, överraskats och inte tacklat alla situationer exemplariskt. Vi förstår att även Stefan Löfven är mänsklig. Problemet med Löfvens beteende under gårdagens partiledarutfrågningen i direktsändning var inte hans okontrollerade ilska men hans oförmåga till självinsikt efter sändningen."

Kan det rödgröna vinna utan lögner?
- Tuve Skånberg i Hemmets Vän - "Den amerikanske politikern Hiram Johnson sa 1917 att ”krigets första offer är sanningen”. Det är lika sant också för den svenska valrörelsen 2014.
Vill de rödgröna vinna valet så bör de göra det med blanka vapen, utan lögner.Här är 17 oriktiga påståenden från S, MP och V som hävdats i debatten hittills i valrörelsen."

Politiskt korrekt – viktigt i kyrkan
- Kyrkans Tidning Debatt - "Vi upplever att man bör anamma de åsikter som nu gäller i till exempel sexualfrågor. Värderingsförändringen har gått väldigt fort. Kan man inte anamma utlevd homosexualitet och samkönade äktenskap upplever vi att det är bättre att vara tyst om man vill vara kvar i Svenska kyrkan och ha en långsiktig anställning.
Tystnadens maktspråk talar och vi vet också att vissa blir inte bara utsatta utan inte heller antagna till präster eller diakoner om de har ”fel” åsikter.
Var finns det befriade samtalsrummet? Vi vill skapa debatt där vi är lika respektfulla i mötet med varandra i Svenska kyrkan som när vi möter andra trosuppfattningar och andra kristna från olika sammanhang och länder. Svenska kyrkan vill ju vara folkets kyrka, och då måste vi få ha olika uppfattningar utan att känna oss stämplade. Centrum är ju tron på Jesus Kristus!"

12 sep. 2014

Nyhetsflödet fredag den 12 september

En helt ny tid fordrar ett helt nytt tänkande
- Stanley Sjöberg i Webbkyrkan - "Europa som helhet och Sverige som vårt främsta ansvarsområde, präglas av sekularisering, en angripande ateism, andligt förytligande inom kyrkorna, men också av att Islam som religion vinner inflytande, men också nyandlighet i buddismens anda.
Därför har vi inte orsak att från olika teologiska perspektiv försöka påverka varandra inom och mellan de olika kyrkofamiljerna. Det finns en enhet mellan katolska, ortodoxa, ”pentekostala” och evangelikala kristna, trots olikheter. Övertygelsen om att Jesus är den Bibeln klargör att Han är, förenar oss alla! Tryggheten i vissheten om att Bibeln i sin helhet är Guds Ord, är grunden för kristen enhet."

”Guds folk ska kliva in och agera när den svage förtrycks”
- Världen idag - "Livets ord i Uppsala arrangerar med start på fredag seminariet "Gud Livet Friheten" där frågor som rör religionsfrihet, yttrandefrihet, samvetsfrihet och människovärdet kommer att lyftas.
– Det är otroligt viktigt att vi som kristna inte är för interna och introverta i den här tiden, säger pastor Joakim Lundqvist.
Utgångspunkten för samlingarna på Livets ord är att vi befinner oss i en tid då grundläggande rättigheter som till exempel religionsfrihet, yttrandefrihet och livets okränkbara värde attackeras från olika håll. Då finns det ett behov av att kyrkan agerar, menar Joakim Lundqvist.
– Det är tydligt i Jesu undervisning att troende ska vara salt och ljus i världen. I Jesaja kapitel 59 står det om att sanningen vacklade på torgen och att Gud förundrades över att ingen grep in. Det finns en förväntan hos Gud att vi som hans folk ska kliva in och agera när den svage förtrycks och när sådant som borde vara grundläggande byggstenar i ett demokratiskt samhälle skjuts undan och ifrågasätts."

Väckelserapport från Etiopien –  böneutroparen som blev frälst
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "Det du nu ska få läsa låter nästan som en saga. Berättelsen här nedan innehåller faktiskt så många märkliga detaljer att man skulle kunna frestas att tro att den är uppdiktad. Men om det skulle vara så att misstron sänker sig över dig när du läser den vill jag upplysa dig om att brodern till personen som berättade den för mig är död. Skjuten av sin morbror just på grund av det du nu kommer att läsa om. Det är nämligen en berättelse om två muslimers omvändelse till Kristus. Eftersom den överlevande broderns liv just nu är i stor fara – om han nu fortfarande är i livet – använder vi inte hans riktiga namn."

10 sep. 2014

Nyhetsflödet torsdag den 11 september

RFSL flyger  under radarn
- Marcus Birro i Expressen - "En människa kan inte vara till salu. Lagen är ett klockrent exempel på när ett land via lagstiftning sätter agendan för vilken syn på människan man har. Jag är stolt över att Sverige vågat se på denna fråga på ett värdigt och anständigt sätt.
Dock kommer kritik mot denna lag från ett ganska oväntat håll. RFSL, som nästan har uppnått någon form av myndighetsstatus, skrev nyligen så här på sin hemsida: Vad för sex kan du tänka dig att sälja? Det är när du är klar över detta som du kan förhandla med en kund. Det har också på hemsidan funnits en guide för säkert sexköp. RFSL vill alltså avskaffa sexköpslagen och även legalisera bordeller.

Det är en smula anmärkningsvärt att en organisation som årligen tar emot miljoner kronor av staten uppmuntrar till lagbrott på det här sättet. I en kommentar rörande texten på RFSL:s hemsida svarar Suzann Larsdotter, socionom hos RFSL så här: Även om man är sexköpare har man rätt att få information om säkrare sex."

Fyra kvadratkilometer
- Nyheter från Israel - "Den 30 augusti beslutade Israels civiladministration på Västbanken att ett knappt fyra kvadratkilometer stort område sydväst om Jerusalem, vars juridiska ägarskap tidigare inte var klarlagt, är att betrakta som statlig mark. Trots att området varken är bebott eller uppodlat har ett antal palestinska privatpersoner gjort anspråk på marken, dock utan att kunna uppvisa giltiga ägarhandlingar. Efter en utdragen juridisk process gav därför en israelisk domstol klartecken åt civiladministrationen att deklarera marken som statlig. Beslutet kan överklagas till en högre rättsinstans fram till den 14 oktober.
Trots att beslutet bara var en juridisk formalitet har det resulterat i hård kritik från bland annat USA, EU och FN. Sveriges utrikesminister Carl Bildt kallade beslutet för ”expropriering av privatägd palestinsk mark”, trots att alltså ingen palestinsk privatperson har kunnat uppvisa giltiga ägarhandlingar och inga palestinier bor i området.
Att palestinier som saknar ägarhandlingar och inte ens bor i området skulle ha blivit utsatta för ”expropriering” är ett påstående som bara är begripligt om man utgår från att all mark på Västbanken per definition är palestinsk. Denna hållning strider dock mot fakta, vare sig man avser det palestinska folket som kollektiv eller palestinska privatpersoner."

Hamas: Vi kan förgöra Israel från Västbanken
- Israel - "Om Västbanken hade en fjärdedel av de vapen som finns i Gazaremsan skulle Israel elimineras på en dag. Det var budskapet från Mahmoud Zahar, en av Hamas grundare, när han predikade i Gaza city på fredagen i förra veckan.
Zahar, som höll sin predikan i en moské uppkallad efter Abdullah Azzam, som var mentor till al-Qaidaledaren Usama Bin Laden, valde att fokusera på drömmen om att förstöra Israel, rapporterar Gatestone Institute.
– Om bara Västbanken hade en fjärdedel av de motståndsredskap som Gaza har, skulle den sionistiska enheten (många islamisters benämning av Israel) upphöra på en dag, sade Zahar, som tidigare talat om att målet för Hamas är att föra över kampen från Gaza till Västbanken."

Nyhetsflödet onsdag den 10 september

Abbas: Jag litar inte på Hamas
- Världen idag - "Samarbetet mellan Hamas och Fatah i den nya samlingsregeringen går milt sagt trögt. Palestinske presidenten Mahmoud Abbas hotar nu att upplösa samarbetet om inte Hamas ger upp makten över Gazaremsan. Han anklagar Hamas för att försöka störta styret i Västbanken och lägger stort ansvar på Hamas för de många dödsoffren i konflikten med Israel."

Europa förbereder sig för krig
- Inblick - "Detta har hänt under den senaste veckan. Rysslands krig i Ukraina har fått EU och Nato att samlas till toppmöten medan Sverige har höjt beredskapen och sluter samarbetsavtal med Nato. – Bråka inte med oss, vi har kärnvapen, är den ryske presidenten Vladimir Putins budskap till omvärlden.
I ett tal på ett ryskt ungdomsforum i slutet av förra veckan jämförde Rysslands president Vladimir Putin den ukrainska arméns agerande i östra Ukraina med bombningarna av Leningrad och andra ryska städer under det andra världskriget."

Idéerna kom bort på vägen
- Sofia Walan - "I en sådan här valrörelse, betyder det något att kalla sig kristen? Kristna finns ju i alla partier, och röstar på i stort sett alla partier, det är uppenbart. Men bör det betyda något särskilt? Svaret är ja. Därför att Nya Testamentet genomsyras av budskapet att vi inte ska ägna oss åt att sätta gränser för vår medmänsklighet. Att vara kristen måste innebära att alltid bära altruismen. Det goda samhället kan organiseras på olika sätt, men vår uppgift måste vara att alltid försvara grundläggande värden, människovärdet, skapelsen och framtida generationers möjlighet att också leva ett bra liv på jorden. Det betyder att vi inte kan ge efter  för dem som vill sätta ekonomiska gränser för vår generositet mot människor som inte kan anses lönsamma, oavsett skäl."

9 sep. 2014

Nyhetsflödet tisdag den 9 september

”Kyrkan måste fortsätta att vara en politisk kraft”
- Dagens Nyheter - "Värderingarna behövs. Två tredjedelar av svenskarna anser att kyrkan bidrar till minskade motsättningar i ett mångkulturellt samhälle. Kyrkans engagemang är tydligt när rasism och nynazism sticker fram sina fula trynen. Att väga in människovärdet är försummat när lagar stiftas, skriver biskop Åke Bonnier.
Kyrkklockor som överröstar rasistiska möten. Diakoner som protesterar mot allt glesare maskor i skyddsnäten för de fattigaste. Den senaste tiden har gett flera exempel på att kyrkan är politisk. Och kyrkan måste göra sin röst hörd även i politiska sammanhang, annars sviker den sitt uppdrag. En nygjord opinionsmätning visar också att en majoritet anser att kyrkan gör samhället bättre."

”Att genomskåda kulturen”
- Efter Kristus - "Det är länge sedan tro på Gud var den naturliga utgångspunkten i vår kultur. Nu är det snarare så att Gud har buntats ihop med tomtar och troll. Eller ja – det är förstås inte så att Gud bokstavligen har tryckts ihop med hundra tomtar och ett par troll, utan det ärtron på Gud som har placerats i samma fack som tron på tomtar och troll. Och det är för många självklart att en intelligent och rationell människa inte tror på sådan ”vidskepelse”.
Allt som existerar är materia, och vetenskapen är den enda källan till kunskap. Och om någon, mot förmodan, fortfarande tror på Gud så är det ingenting som har med förnuft och rationellt tänkande att göra. För varje människa som använder sitt förnuft kommer självklart fram till att Gud inte existerar.
Vill du tro på Gud så får du gärna göra det, men då får du göra det hemma. Och om du har idéer om vad som är moraliskt rätt och fel som är grundade på Bibeln och vad Gud vill så är det okej – så länge du håller det för dig själv.
Ungefär så kan det låta; vår kultur har diskvalificerat tro på Gud som ett intellektuellt gångbart alternativ och har gjort religion till en privatsak."

Tala utifrån övertygelse
- Mikael Karlendals blogg - "En bra kristen predikant måste vara en övertygad predikant. Om man inte har en brinnande övertygelse som man önskar omvända andra till, kan man aldrig bli en bra kristen predikant i längden. En bra predikant måste vara en skicklig kommunikatör, men om han inte har en gedigen kristen tro och övertygelse att kommunicera, kan han inte vara just en kristen predikant. Då är det bättre om han använder sin kommunikationsförmåga i annat sammanhang."

8 sep. 2014

Nyhetsflödet måndag den 8 september

Osäker framtid för UNDOF
Ett av UNDOF:s patrullfordon
- Paul Widén i Nyheter från Israel - "I över två veckor har hårda strider rasat mellan syriska arméförband och terroristorganisationen al Nusra längs med gränsen till de israeliskkontrollerade Golanhöjderna. Vid flera tillfällen har striderna spillt över till den israeliska sidan. Israels försvarsstyrkor har därför höjt sin beredskap och förstärkt sina trupper i området.
Den 27 augusti förlorade de syriska regeringsstyrkorna kontrollen över gränsövergången Quneitra. De första rapporterna gjorde gällande att al Nusra låg bakom attacken, uppgifter som sedan tillbakavisades av andra bedömare. Istället hävdades det att rebellgruppen FSA (fria syriska armén) har kontroll över området runt Quneitra, medan al Nusra kontrollerar en intilliggande landremsa längs med den israeliska gränsen. På grund av de hårda striderna i området har det varit svårt att få uppgifterna bekräftade. Situationen förändras också nästan varje timme, vilket gör det omöjligt att med säkerhet fastslå exakt var de olika stridande parterna är positionerade."

Vad står RFSL för – egentligen?
- Ruth Nordström i Världen idag - "RFSL håvar in miljoner i statliga bidrag varje år och "certifierar" ett antal olika instanser i Sverige: socialtjänsten, barnomsorgen och skolväsendet, äldreomsorgen, bibliotek, biståndshandläggare, familjerådgivare, ungdomsgårdar.
Bör dessa instanser göra reklam för RFSL:s värderingar? Den frågan ställde jag till Folktandvården i somras, när jag efter ett tandläkarbesök med min lilla dotter, sett att en RFSL-regnbågsflagga fått en framträdande plats i receptionen. Folktandvårdens receptionist kunde inte besvara frågan utan hänvisade vidare till tandvårdschefen, som hänvisade vidare till tandvårdsdirektören i länet. Under ett telefonsamtal med tandvårdsdirektören frågade jag varför mina barns tandläkare gör reklam för RFSL, som bland annat kräver avskaffande av sexköpslagen, legalisering av köp av sexuella tjänster och uppmanar till sexbrott? Tandvårdsdirektören verkade helt oinformerad om RFSL:s värderingar och lovade ta upp frågan till diskussion.
Vad kostar en "RFSL-certifiering"? En heldag med RFSL:s certifieringspersonal kostar enligt uppgifter på hemsidan, cirka 20 000 kr plus moms. Att "hbt-certifiera" en arbetsplats med cirka 25 anställda kostar cirka 100 000 kr. Folktandvården i Uppsala län har cirka 550 anställda."

IS-krigare ångrar sig – vill ha hjälp
- Dagens Nyheter - "Dussintals radikaliserade britter som har anslutit sig till IS i Syrien ber om hjälp - för att komma hem. ”Det var inte det här vi kom hit för”, säger en desperat IS-krigare till The Times.
Mannen, som påstår sig representera 30 britter som alla är knutna till Islamiska staten (IS), kontaktade nyligen via sociala medier forskningsinstitutet ICSR i London för att få hjälp. Centret är känt för sin forskning om radikala miljöer....
– Vi kom hit för att bekämpa regimen, inte för att bedriva gängkrig. Det var inte därför vi kom hit. Men om vi lämnar landet och åker hem hamnar vi i fängelse - eller så tvingas vi stanna och kriga. Vad har vi för alternativ, frågar han sig."

7 sep. 2014

Nyhetsflödet söndag den 7 september

”Alarmerande koppling mellan statsbidrag och RFSL:s uppmaning till sexbrott”
- SEA:s hemsida - "- Att en skattefinansierad lobbyorganisation med arbete riktat mot bland annat skolor, under en längre tid har uppmanat till sexköp är alarmerande. Bara i år har RFSL fått över fyra miljoner kronor i statligt stöd från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.
Det säger Stefan Gustavsson, generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen (SEA), efter att människohandelsenheten vid Stockholmspolisen har kritiserat RFSL:s guide för säkert sexköp.
Guiden, som bland annat tipsar köpare om att komma ”överens om mötesplats, pris, utlägg, vilken service som tillhandahålls och längden på ert möte redan innan ni träffas”, har under en längre tid funnits på organisationens hemsida."

Varje ort är värd en livskraftig kristen gemenskap
- Ingemar Helmner i Bönebloggen - "Församlingen är det instrument Gud valt att bruka i vår tid. Undervisningen i Bibeln är mycket tydlig då det gäller församlingens funktion och kallelse. Det är en unik gemenskap som inte kan jämföras med vanlig föreningsverksamhet. Den kallas Kristi kropp, där vi är lemmar varandra till tjänst. Det betyder att världen ska se bilden av Jesus, ana vem Han är, då Guds kärlek genom den Helige Ande är utgjuten i församlingen. Då Jesu lärjungar är ett hjärta och en själ ska världen tro! Till församlingen har Gud givit gåvor och tjänster."

Familjens återkomst
- Barbro Matzols i Kyrkans Tidning - "NYA RÖN. Den moderna medelklassfamiljen håller ställningarna som den minsta men mest bärande faktorn i samhället. Det visar ny sociologisk forskning.
Även de skandinaviska länderna, som länge kännetecknats av en jämn inkomstfördelning och hög social rörlighet, genomgår förändringar. Esping-Andersen menar att förändringens hjul kommer fortsätta att snurra och föra med sig ökad polarisering. Inkomstklyftorna ökar. Fattigdomen likaså.
De som har god ekonomi kan ge sina barn en ljusare biljett in i framtiden än låginkomsttagare vars barn har en mera dyster väg framför sig.
Forskningen visar också att det är de högutbildade kvinnliga höginkomsttagarna som har dragit vinstlotten, men som paradoxalt nog också bidrar till  att inkomstklyftorna ökar.  De högutbildade kvinnorna skiljer sig inte lika ofta som lågutbildade där antalet skilsmässor nu ökar. Där finns de ensamstående mammorna i toppen och mest påtagligt är det i Spanien och Storbritannien.
De nordiska länderna har färre skilsmässor än stora delar av övriga Europa. En anledning till detta är homogami – högutbildade höginkomsttagare gifter sig med varandra. De träffas vid universiteten och högskolorna som kan liknas vid en äktenskapsmarknad. Kaka söker maka."

5 sep. 2014

Nyhetsflödet lördag den 6 september

Väckelserapport från Etiopien – del VII: väckelsen upprättar individen
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "Att komma i beröring med en väckelse är alltid utmanande. Inte minst med tanke på att ett väckelseskeende riktar en hel del frågor till det egna troslivet: hur berörd är egentligen jag av Jesu frälsargärning? En av de mest utmanande lärdomar vi kan dra av väckelsen i Etiopien handlar om individens upprättelse. Låt mig för att belysa detta referera en predikan från lovsångskonferensen i Entotoförsamlingen i januari i år. Mötet lockade mellan 3–4 000 deltagare."

”Boko Haram dödar alla kristna män”
- Världen idag - "Islamistiska terrorgruppen Boko Haram fortsätter sin våldsamma framfart i norra Nigeria. Nu kommer uppgifter om att de tar över kyrkor och dödar alla kristna män i städer där de tagit kontroll.
Boko Haram utropade nyligen ett kalifat i stora delar av delstaten Borno och även delar av granndelstaten Yobe. Från flera platser rapporteras om hur de vinner mark och slår till ytterst brutalt mot kristna.
Katolske prästen Gideon Osabogie i Maiduguri uttalade sig för media om situationen på torsdagen. Han berättade att han nåtts om skrämmande uppgifter från staden Madagali, där det bor många kristna:
– Hela staden och prästgården har ockuperats av terroristerna... Dussintals har dödats och många kyrkobyggnader har bränts ned... Kristna män fångades och halshöggs. Kvinnorna tvingades till att bli muslimer och gifta sig med terroristerna, sade Osabogie, rapporterar Religion News Service."

Det är mer än yta som räknas!
- Anne Holmdahl i Hemmets Vän - "”Jag duger inte! Tänk om jag blir avslöjad som ett enda stort misslyckande.” Så låter det ofta i den inre dialog vi ständigt för med oss själva. ”Om jag bara ser till att skaffa de där trendiga kläderna, lite högre klackar, tar mig in på kändisfesten, sprutar lite botox i ansiktet, etcetera … Så att andra ser mig, godkänner mig, så jag får vara med, så jag får vänner! Alla andra har ju vänner och har det så bra! Varför inte jag?” ”Det måste vara något fel på mig!”
Det går åt mycket tid att hålla fasaden både i trim och uppdaterad. Den perfekta ytan har ett pris – tid, planering, offer, självupptagenhet, oro, mindre tid för vänner och familj, och i värsta fall en ihålig självkänsla och självbild som skaver och lockar fram ångestspökena. Ekande brons och skrällande cymbaler."