Dagens Nyheter

31 okt. 2016

Nyhetsflödet måndag den 31 oktober

Veckans viktigaste nyheter från Omni

Nya Clintonmejl skakar valkampanjen i USA

UTRIKES Nya mejl som kopplas till Hillary Clinton utreds av FBI. Nyheten slog ned som en bomb på fredagen och är besvärande för Clinton eftersom hennes omdöme ifrågasätts på nytt. Mejlen ska ha uppdagats i samband med utredningen mot den skandalomsusade politikern Anthony Weiner, vars hustru är Clintons högra hand. Frågan är nu hur väljarna kommer att reagera med drygt en vecka kvar till valdagen den 8 november.

Förtidsrösterna kan rädda Clinton trots skandal

UTRIKES En av fem väljare i USA har redan lagt sin röst och kanske kan förtidsröstningen spela en större roll än väntat för Hillary Clintons kampanj, när hennes mejl nu granskas på nytt av FBI. Ska Donald Trump ha en realistisk chans att vinna valet måste han segra i delstaterna Ohio, North Carolina och Florida. Enligt Reuters lutar det åt seger för Clinton åtminstone i de två senare.

M vill ha samarbete över blocken om välfärden

POLITIK Moderaterna vill göra upp med regeringen om vinster i välfärden, bland annat om sanktioner för privata välfärdsföretag som inte lever upp till krav på kvalitet. Man vill däremot inte gå med på något generellt stopp för vinstuttag. Regeringen har svarat med att bjuda in allianspartierna till samtal – efter att utredningen om vinster i välfärden presenterats i november.

IS-massaker på hundratals civila utanför Mosul

UTRIKES Terrorgruppen IS dödade 232 civila i en massaker utanför Mosul föregående vecka, uppger FN. Samtidigt ska 8 000 familjer hållas gisslan och användas som mänskliga sköldar i och runt den irakiska staden. Offensiven mot IS-fästet fortsätter steg för steg och USA uppger att 800–900 stridande för IS dödats sedan den inleddes häromveckan.

Dylan bröt tystnaden: ”Kommer om jag kan”

KULTUR Efter nära två veckors tystnad tog Bob Dylan slutligen upp telefonen och ringde och tackade Svenska Akademien för att han tilldelats Nobelpriset i litteratur. Sent på fredagskvällen blev samtalet känt och i en intervju med brittiska The Telegraph sa Dylan sig vara hedrad och lovade komma till högtidligheterna i Stockholm under Nobelveckan ”om det är möjligt”.

Johanssons statssekreterare fick gå efter dyra resor

POLITIK Statssekreteraren Erik Bromander, infrastrukturminister Anna Johanssons (S) närmaste man, lämnade sin tjänst efter avslöjanden om vidlyftigt resande. Sedan han tillträdde hösten 2014 har Bromander åkt på minst 27 utlandsbesök för sammanlagt omkring 829 000 kronor. Expressens inrikespolitiska kommentator K-G Bergström skriver att Johansson är en belastning för regeringen och förtjänar att få sparken – men att det förmodligen inte kommer ske eftersom Stefan Löfven inte vill ha ännu ett kvitto på en misslyckad rekrytering.

Begick nätövergrepp mot över hundra flickor – får fängelse

INRIKES En 47-årig man från Ulricehamn som åtalats för att ha utsatt över 100 unga flickor för sexbrott via internet dömdes i fredags till sju års fängelse. Mannen hade låtsats vara en jämnårig kille eller tjej för att lura flickorna att visa sig nakna och utföra sexuella handlingar framför webbkameran. Många av de utsatta var mellan 12 och 14 år gamla.

Ekholm ny vd för Ericsson – vägrar flytta ifrån USA

EKONOMI Investors förre vd Börje Ekholm blir ny vd och koncernchef för Ericsson. Han sitter sedan tidigare i bolagets styrelse. Ekholm beskrivs som tekniskt kunnig och som en duktig affärsman, men kritiker undrar om han är rätt person eftersom han ses som delaktig i den strategi som lett fram till dagens kris. Än skarpare är kritiken mot att Ekholm, som har dubbelt medborgarskap, tänker bo kvar i USA och inte flytta till Sverige.

EU och Kanada överens om frihandelsavtal – till slut

EKONOMI Kanadas premiärminister Justin Trudeau och EU:s ledare undertecknade på söndagen slutligen det omdebatterade frihandelsavtalet Ceta. In i det sista var det oklart om det skulle bli något avtal då den belgiska regionen Vallonien satte sig på tvären. 

Malmö FF segrare i allsvenskan för 19:e gången

SPORT Malmö FF blev svenska mästare för 19:e gången efter seger med 3–0 mot Falkenberg på onsdagskvällen. 17-årige Mattias Svanberg som debuterade från start blev hjälte.
– Man blir glad i hjärtat när man ser de här 17-åringarna som bara går in och kör, kommenterade SVT:s Daniel Nannskog.
Segern innebär att MFF är det lag som vunnit allsvenskan flest gånger.

30 okt. 2016

Nyhetsflödet söndag den 30 oktober

Varför så inställsamt?
- Åke Hällzon i Hemmets Vän - "Igår startade SVT:s nya programserie Jag är muslim. Journalisten Anna Lindman, som gjort många program om tro och livsåskådning genom åren, bland annat Existens och sektserien Den enda sanna vägen, har rest landet runt och intervjuat muslimer som inte annars kommer till tals...
Gårdagskvällens premiäravsnitt följer Lindmans syften. Här är det inte fråga om kritisk granskning, inga tuffa frågor eller dolda kameror. Istället är det inställsamt, intresserat och vänligt. Programmet tuffar på. Det är trevligt. Vi får vi möta systrarna Mesere och Teuta vars livsval ser helt olika ut, trots att båda är muslimer. Fantastiskt.
Systrarnas berättelser är förstås intressanta, men samtidigt är de helt unika. Detta är inte verkligheten för en muslimsk kvinna. Lindman säger att hon och redaktionen inför arbetet med serien intervjuat över hundra muslimer. Många har velat prata om sin tro, men få har velat ställa upp framför kameran eftersom de är rädda för repressalier." 

Läs mer HÄR.

Inte självklart att välkomna påve Franciskus teologi
- Världen idag - ”Jag tycker mig se en intention från Guds sida att skapa ett trons folkmedvetande som har sin grund i den helige Andes gemenskap och inte i en kyrklig institution”, skriver en av den svenska frikyrkorörelsens stora, pastor em, Sven Nilsson i Örebro. Han hänvisar till debatten kring påve Franciskus Sverigebesök nästa vecka, och till flera svenska kyrkoledares reservationslösa välkomnande av påven"

Läs mer HÄR.

 Är reformationen över?
- Stefan Gustavsson på SEA:s hemsida - "Att katoliker och protestanter står tillsammans i så många frågor som möjligt är viktigt. Men samtidigt finns det avgörande frågor där vi som evangeliskt troende kristna inte kan stå tillsammans då den katolska kyrkan inte delar samma trosinnehåll. Det skriver Stefan Gustavsson i samband med releasen av ett nytt dokument om evangelisk tro i relation till katolicismen."

Läs mer HÄR.

28 okt. 2016

Nyhetsflödet fredag den 28 oktober

Debattinlägg: ”Jag ser att självskadebeteenden breder ut sig.”
- Sydsvenskan - "Som fältarbetare inom Frälsningsarmén vädjar jag till regeringen att ompröva de orättfärdiga lagar som försätter barn och ungdomar som tagit sin tillflykt till Sverige i fara. Det skriver Chris Mingay, projektledare för FFA Global i Helsingborg."
Läs mer HÄR.

Sex kristna tv-kanaler sänder live från Awakening på Friends arena
- Dagen - "Tack vare ett unikt samarbete kommer helgens stora väckelsekampanj på Friends arena i Stockholm att visas av hela sex kristna tv-kanaler."
Läs mer HÄR.

Han ser Guds kraft öka i landet
- Världen idag - "Något nytt sker i Sverige. Det menar förkunnaren KG Larsson som efter en predikoresa genom landet vittnar om starka helandeunder och en ny nivå av andlig hunger bland kristna."
Läs mer HÄR.

26 okt. 2016

Nyhetsflödet onsdag den 26 oktober

Svenska kyrkan motarbetar oliktänkande inom kyrkan
- Världen idag - "Svenska kyrkan ingår gärna ekumeniska överenskommelser, /.../ men det finns ingen som helst generositet i förhållande till en kyrktrogen grupp, som vill hålla fast vid den syn på ämbete och äktenskap som också omfattas av katoliker och ortodoxt kristna världen över”, skriver prästen Tord Nordblom med anledning av göteborgsbiskopens agerande för att via kyrkomötesbeslut ”avkraga” vissa präster.
   Världen idag har tidigare uppmärksammat att biskopen i Göteborg, Per Eckerdal, nu åter tar strid med Missionsprovinsen kring några pensionerade präster i Svenska kyrkan som tillfälligt tjänstgjort i Missionsprovinsens gudstjänster.
   Domkapitlet öppnade ett så kallat tillsynsärende mot fem pensionerade präster i stiftet. Tre av dem, alla +75 år gamla, blev efter fullföljd granskning och dom ”avkragade”. De hade därmed inte längre rätt att utöva sitt ämbete, och de förbjöds att utföra en prästs uppgifter i Svenska kyrkan. Och den allvarliga förseelsen var alltså att de predikat i gudstjänster – precis som de gjort i 50 år eller mer – men nu i ett sammanhang utanför Svenska kyrkans vanliga organisation. Ingen av dem hade avfallit från Kyrkans tro, bekännelse eller lära. Tvärtom, det var detta de ville hålla fast vid, och vid något tillfälle därför fått inbjudan att predika i Missionsprovinsen. De använde självklart Svenska kyrkans gudstjänstordning, eftersom församlingarna i Missionsprovinsen i sin självförståelse uppfattar sig som ett fritt stift i Svenska kyrkans andliga tradition."

Läs mer HÄR.

Den bibliske Dylan
- John Sjögren i Inblick - "De litterära intertexterna och inspirationskällorna är många hos Bob Dylan. Det råder ingen tvekan om att Robert Zimmerman är en högst beläst poet. Men frågan är om inte böckernas bok, Bibeln, är den källa ur vilken Dylan hämtat det allra mesta av sitt stoff. Dylans texter är djupt rotade i biblisk tradition. Många, inklusive jag själv, lyssnar till honom inte minst som en andlig vägledare.
   Redan ”Blowing in the Wind”, en av Dylans allra tidigaste och fortfarande mest berömda låtar, kan kanske bäst förstås utifrån ett bibliskt perspektiv. Låten ställer, i form av en rad poetiskt retoriska spörsmål, de stora frågorna om Meningen och Livet. ”How many seas must a white dove sail / Before she sleeps in the sand?” Det berömda svaret är givetvis att alltsammans ”is blowing in the wind”. Det är i all sin enkelhet en mångtydig och poetisk formulering. Är det en hoppfull eller hopplös bild, att svaret finns i vinden? Dylan vet givetvis att vinden i kristen och biblisk tradition förknippas med den helige Ande. Man skulle alltså kunna argumentera för att Dylan här, långt innan hans mer entydigt och explicit kristna period, vill peka på att den yttersta lösningen på livets gåtor, dess orättvisor och brister, inte finns i politiska eller ideologiska visioner. Svaret finns, bokstavligt talat, i vinden; den Gudsvind som drar genom världen. (Se till exempel Första Moseboken 1:2, Johannesevangeliet 3:8–12.)" Läs mer HÄR.


Läste Herrens bön på skrynkligt tidningspapper
- Ljus i Öster - "Efter ett mirakulöst helande gick Spartak från att vara ateist till ortodox till att, genom en bibel från Jehovas vittnen, bli pingstvän. I dag är Spartak regionspastor i Georgien – med en längtan att nu ut till ännu fler.
   Spartak Chankventadze och några kollegor från Georgien var nyligen på besök i Sverige för att prata om mission i sitt hemland. I dag sker 80 procent av alla missionsinsatser i huvudstaden Tbilisi – något som de vill förändra.
   Spartak drivs av en missionslängtan. Han växte själv upp i Cheatura, en liten stad i Georgien där det inte fanns någon kyrka. Spartaks familj och vänner var alla ateister och hans pappa var kommunist. Berättelser om himlen och evigheten var bara sagor för Spartak. Men när han plötsligt fick veta att han var allvarligt sjuk blev tanken på döden outhärdlig.
   Spartak var bara 17 år när han fick beskedet. Han hade precis skrivit på ett fotbollskontrakt med ett professionellt fotbollslag och han såg fram emot en ljus framtid. Men starka smärtor i buken fick allt att svartna för honom. Det visade sig att Spartaks lever var väldigt dålig och han visste vad diagnosen skulle innebära.
– Jag visste att jag skulle dö. Jag blev sämre och sämre för varje dag. Under tre månader låg jag på sjukhus. Jag blev snart väldigt deprimerad, säger Spartak.
   I förtvivlan gömde han sig under sitt täcke och grät. Spartak bad om hjälp men visste inte varifrån hjälpen skulle komma. Nästa dag fick han besök av en vän som hade tagit med sig frukt till honom på sjukhuset. Frukten var inlindad i tidningspapper. När Spartak vek upp pappret såg han plötsligt texten till ”Herrens bön” stå skriven. Då beslutade han sig för att be.
– Jag visste inte hur jag skulle be, men jag lovade Gud att om han räddade mig skulle jag tända ett ljus i kyrkan.
   Två veckor senare berättade läkarna att Spartak blivit frisk....    Läs mer HÄR.

25 okt. 2016

Nyhetsflödet tisdag den 25 oktober

Kyrkan har övergett förorten
- Dagen - Våldet i förorterna blir allt värre. Nu varnar den kristne aktivisten Mikael Ljungqvist för att en katastrof väntar. Han uppmanar svenska församlingar att våga sig ut i förorterna, där behoven i dag är enorma.
   I det lilla kaféet serverar en kvinna i slöja te och kaffe. Höstsolen lyser över Hammarkulletorget där människor strosar förbi, och några stannar upp för att prata. De flesta ser ut att vara från Mellanöstern eller Afrikas horn, bara ett fåtal är etniska svenskar.
– Jag är hemma här, jag trivs inte där det är monokultur. Människorna här är fantastiska, de är resurser och inte problem, säger Mikael Ljungqvist.
   Redan under 1980-talet, när han gick på pastorsutbildningen på Örebro missionsskola, kände han en kallelse till förorten. Han har sedan dess bott i Varberga i Örebro, sedan i Bergsjön i Göteborg och nu i Hammarkullen i samma stad och han arbetar nu som lärare."
Läs mer HÄR.

Läkare: ”Yoga är religion”
- Världen idag - "Biverkningar av yoga och mindfulness borde redovisas tydligt inom sjukvården. Det menar Albertus Magnus Sterner, specialist i allmänmedicin och diakon. "Be din läkare att redovisa vad det här står för", säger han, starkt kritisk till dagens situation.
   Vågen av yoga och mindfulness – två metoder sprungna ur hinduism och buddism – har hittat långt in i svensk sjukvård. Albertus Magnus Sterner möter dem i sitt dagliga värv. Patienter frågar honom om yoga är lämpligt för dem, om det kan hjälpa mot deras stress eller kanske mot ortopediska besvär. Han är skeptisk.
– Jag ordinerar både psykoterapeutisk och fysioterapeutisk behandling när det är lämpligt. Som läkare är jag också för fysisk och mental träning, god andningsteknik och avslappningsövningar. Det där är jätteviktigt. Men jag ordinerar inte yoga – för det är i grunden religiöst."
Läs mer HÄR.

 "Porr är kvinnofientligt och kidnappar hjärnan"
- Ruben Agnarsson i Inblick - "Under rubriken ”Porr kidnappar hjärnan” frågade sig TV4:s programledare Tilde de Paula i söndagens Nyhetsmorgon om porren har skadat en hel generation. Bakgrunden till inslaget var en artikel på DN Debatt i lördags som krävde att en haverikommission utreder porrens skadliga verkningar, samt Maria Ahlins och Ulrica Stigbergs nya bok ”Visuell drog – om barn, unga och nätporr” som släpptes nu i oktober. I boken berättar unga om skev syn på sex.
   96 procent av alla 16-åriga killar har någon gång konsumerat porr.
Och 90 procent av de resultat som kommer upp i sökfältet när man söker på porr handlar om fysiskt aggressiva inslag, med stryptag, våldtäkter och till och med skendränkningar, konstaterade Tilde de Paula inledningsvis i programmet.
   Ulrica Stigberg är präst och jobbar med ungdomar i Fryshuset, medan Maria Ahlin arbetar mot människohandeln via ungdomsorganisationen Freethem.
   Frågan som ställs i deras nya bok är: ”Vad händer i hjärnan hos den som konsumerar pornografi?”
   I boken undrar författarna om det finns några samband mellan pornografikonsumtion och hälsa, attityder, relationer och sexliv som vi behöver ta på allvar."
Läs mer HÄR.

Vem är Heidi Baker?
- Micael Grenholm gästbloggar på Stefan Swärds blogg - "En av huvudtalarna på Awakening Europe i Stockholm 28-30 oktober är missionären Heidi Baker. Det är inte första gången Heidi är i Sverige, 2012 beökte hon New Wines sommarkonferens och hon har även besökt Arkens kvinnokonferenser ett antal gånger. Syftet med denna artikel är att presentera vem Heidi är och svara på påståenden i kommentarsfältet till detta blogginlägg om att hon skulle vara en falsk profet."
Läs mer HÄR.

24 okt. 2016

Nyhetsflödet måndag den 24 oktober

Veckans viktigaste nyheter från Omni

Kommer Trump acceptera valresultatet?

UTRIKES I den sista debatten vägrade Donald Trump säga att han kommer acceptera valresultatet, något som väckt kraftig kritik. Hillary Clinton kallade det för en attack på demokratin. Senare sa Trump att han kommer acceptera resultatet – om han vinner. Samtidigt växer oron för att minoriteter ska skrämmas från att gå och rösta. Trump har skruvat upp sin retorik om att valet är ”riggat” och uppmanat supportrar att ”övervaka” vallokaler.

Trump: Ska stämma kvinnorna som ljugit

UTRIKES Elva kvinnor har trätt fram och hävdat att Donald Trump begått sexövergrepp eller trakasserat dem. Vid ett tal i Gettysburg, Pennsylvania, på söndagen sa Trump att han kommer stämma dem allihop när valet är över. I talet presenterade han också sin plan för sina första 100 dagar som president. Bland annat tryckte han på att han vill minska maktkoncentrationen inom medierna.

Offensiven bara kilometer från IS-kontrollerade Mosul

UTRIKES Kampen om den IS-kontrollerade staden Mosul i Irak har intensifierats under veckan. Enligt uppgifter under söndagen är frontlinjen nu endast fem kilometer från staden efter att irakiska och kurdiska trupper dragit fram i en tvåfronstoffensiv.

Vallonien sätter käppar i hjulet för EU:s frihandelsavtal

EKONOMI Framtiden för frihandelsavtalet Ceta mellan EU och Kanada är fortfarande högst oklart. Samtalen bröt under fredagskvällen samman efter att den belgiska regionen Vallonien krävt mer tid för att se över avtalet. EU gav på söndagen Belgien en tidsfrist till måndag kväll att lämna besked om man tänker ställa sig bakom avtalet eller inte.

Löfven inledde omstritt besök i Saudiarabien

POLITIK Stefan Löfven träffar under söndagen de tre mäktigaste personerna i Saudiarabien. Kung Salman. Kronprins Muhammad bin Nayif och vice kronprins Muhammad bin Salman. Men statsbesöket i diktaturen Saudiarabien har kritiserats, bland annat av L:s utrikespolitiska talesperson Birgitta Ohlsson som krävt att Löfven tydligt ska lyfta bristen på mänskliga rättigheter i landet.

Trollhättan hedrade offren för skolattacken

INRIKES På lördagen var det ett år sedan det rasistiska skoldådet i Trollhättan där en maskerad gärningsman gick in med svärd på Kronans skola och dödade en elev, en elevassistent och en lärare. Ett tusental människor samlades för ett fackeltåg och för att hedra offren.
– Även i den mörkaste höstnatten finns det hopp, sa rektorn Djeno Mahic.

Svenske läkaren Fikru Maru dömd för mutbrott

UTRIKES Svenske hjärtläkaren Fikru Maru döms för mutbrott i Etiopien, efter att ha suttit fängslad utan dom i tre år. Rättegången har skjutits upp flera gånger under den senaste månaden, samtidigt som Marus hälsa har försämrats kraftigt. Påföljd har inte meddelats men advokaten tror att domen innebär att Maru kan anses ha avtjänat sitt straff och får åka hem.

Hovrätten friade nazist från knivattack i Malmö

INRIKES Hovrätten vände upp och ner på tingsrättens dom om det uppmärksammade överfallet mot flera personer på Möllevången i Malmö 2014. Den 30-årige man som tidigare friats döms nu till tre års fängelse för grov misshandel. Däremot frikänns den 33-årige nazisten Andreas Karlsson, som tidigare dömts för attacken.

Johaug stängs av två månader under utredningen

SPORT I onsdags stod det klart att den norska skidstjärnan Therese Johaug stängs av i två månader under utredning av hennes positiva dopningsprov. Hon ser därmed ut att missa världscuppremiären i Finland i slutet av november. Den 28-åriga norskan har själv hävdat att hon fått i sig den anabola steroiden clostebol av misstag vid en behandling av ett brännsår på läpparna. 

Svenska sajter nere efter attack i USA

TECH Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps sajt, regeringens hemsida och Krisinformation.se hade problem och låg delvis nere under fredagskvällen. Problemen tolkas som efterdyningar från en större överbelastningsattack i USA.
”Svenska statens krissajter ska inte haverera för att ett amerikanskt företag attackeras. Det är ett underbetyg”, skrev DN:s Linus Larsson i en analys.

23 okt. 2016

Nyhetsflödet söndag den 23 oktober

Oacceptabel svartmålning av Israel
- Lars Adaktusson i Hemmets Vän - "Samtidigt är det sorgligt att behöva konstatera att FN-systemet alldeles för ofta används för att smutskasta Israel. Vid generalförsamlingens session 2015 antogs 20 resolutioner som kritiserade Israel jämfört med tre resolutioner om hela den övriga världen. Inte ett ord nämndes om diktaturer som Kina, Kuba, Saudiarabien, Sudan, Jemen och Zimbabwe.
   I mars i år avslutade FN:s råd för mänskliga rättigheter, UNHRC, ett månadslångt möte med att påstå att Israel är det land i världen som mest flagrant kränker mänskliga rättigheter. Fem resolutioner mot Israel antogs, men bara en vardera om situationen i diktaturer som Syrien, Nordkorea och Iran....
...För några år sedan konstaterade FN:s dåvarande generalsekreterare Kofi Annan att Israel bedöms hårdare än sina fiender, ”särskilt inom vissa FN-organ”. Oavsett om det handlar om UNHRC eller Unesco måste detta destruktiva agerande få ett slut. Svartmålningen av Israel, antisemitismen och den rena historieförfalskningen inom ramen för FN är oacceptabel.
   Att den svenska regeringen väljer att medverka till detta är beklämmande och sorgligt.
Läs mer HÄR.

Jag känner mig äcklad av Halloween
- Felicia Ferreira i Dagen - "Det är svårt att mota mörkret med mer mörker.
   Alla helgons dag närmar sig och så även den från väst importerade helgen Halloween. Mitt digitala flöde har redan börjat fyllas av maskeradsnack och festinbjudningar. Jag har aldrig gillat Halloween och skräckteman men i år blir jag på något sätt extra äcklad av mördarteman, svärd, skelett och blod. Med allt lidande som pågår runt omkring oss och över världen känns det som om det är fullt tillräckligt med verklighetens skräckscener."
Läs mer HÄR.

Fler kristna irakier i Sverige än i Irak
- VG/Norge - De kristne forsvinner fra Midtøsten: – En av vår tids store tragedier
   Mens kampene raser rundt Mosul, har de aller fleste kristne i den IS-kontrollerte storbyen allerede flyktet.
   Det store slaget om den IS-holdte millionbyen Mosul i Irak startet denne uken. Ulike styrker, med ulike motiver, angriper terrorgruppen fra alle kanter.
Men for byens tradisjonsrike kristne befolkning er det lite som kan reddes.
Da IS inntok Mosul i juni 2014 var det om lag 60.000 kristne i byen. Nå, to år senere, er det nesten ingen igjen.
– Med svært få unntak har alle kristne blitt fordrevet fra Mosul og de omkringliggende områdene, sier journalist og forfatter Lars Akerhaug til VG.
Läs mer HÄR.

21 okt. 2016

Nyhetsflödet fredag den 21 oktober

KD-politiker i Luleå kritisk mot skolyoga: Är buddhism
- Dagen - "Kommunala Tunaskolan i Luleå vill ha yoga och meditation på schemat.– Yoga är buddhism. Varför inte införa kristen bön i skolan i stället? säger KD:s gruppledare, Anette Asplund, till Norrländska Socialdemokraten.
   Barn- och utbildningsförvaltningen, Balans kundaliniyogacenter i Luleå och Norrbottens läns landsting har gemensamt ansökt om 62 000 kronor till projektet som i första hand riktar sig mot Tunaskolans niondeklassarna."
Läs mer HÄR.

Allt färre judar i EU
- Världen idag - "År 1991 bodde det två miljoner judar i EU. Nu är siffran 1,4 miljoner. – Om Europa låter antisemitismen blomstra blir det början på slutet för Europa, sa rabbinen Lord Jonathan Sacks vid en konferens i Europaparlamentet nyligen.
Ökad antisemitism, terroristattacker och knivattacker tros vara orsaken till att allt fler judar flyttar från Europa. Det framgick vid en EU-parlamentarisk konferens om framtiden för Europas minskade judiska kolonier, som hölls nyligen.
– Europa är inte Europa utan det judiska arvet. Europa bör engagera sig politiskt och offentligt för att garantera dem en välmående framtid och hindra dem från att flytta till Israel på grund av att de inte känner sig skyddade här, sa Martin Schulz, talman för Europaparlamentet."
Läs mer HÄR.

Fra den norske siden: Livsdesign 2017
Helgen 27.-29. januar 2017 inviterer Frelsesarmeen til en helg med god plass for refleksjon, samtale og undervisning med fokus på Guds planer for ditt liv.
... "Han som virker i oss med sin kraft og kan gjøre så uendelig mye mer enn vi ber om og forstår."(Efeserne 3,20)Bærer du på en drøm, eller står du kanskje ved et veiskille i livet?Denne helgen får du god mulighet til å søke Gud, høre spennende vitnesbyrd, få god undervisning og møte andre som stiller de samme spørsmålene. Les mer HER.

20 okt. 2016

Nyhetsflödet torsdag den 20 oktober

Despoternas paradis och Alice i underlandet
Ruben Agnarsson i Inblick - "I FN och dess olika organ använder brutala diktaturer och despoter sig av en rättighet som de nogsamt undanhåller sin egen befolkning: nämligen att i demokratisk ordning rösta om och välja mellan de förslag som kommer upp på agendan. Denna dubbelmoral förvränger likt sagan om Alice i underlandet vad som är rätt och fel, vad som är upp och ned och vad som sant och falskt. Berättelsen om FN påminner om den lilla flickan Alices äventyr i en värld som strider mot all logik.
   Vad kan man annars säga om att de värsta despoterna och förtryckarna av mänskliga rättigheter är med och beslutar i FN:s råd för- ja just det,  mänskliga rättigheter?
   I dag antog FN-organet U​NESCO en kontroversiell resolution om Jerusalem som ignorerar judarnas relation till tempelplatsen. Resolutionen, som lagts fram av ett antal muslimländer, godkändes förra veckan på kommitténivå.
   Det är inte första gången som det judiska folkets mångtusenåriga och självklara koppling till landet Israel är under ideologisk attack av de allra mest destruktiva krafterna i världen."
Läs mer HÄR.

Sveriges agerande i Unesco bidrar till moralisk kris
- Världen idag - "En Unesco-resolution, som förnekar att det finns en judisk koppling till Tempelberget och andra heliga platser i Jerusalem, har väckt starka reaktioner bland Israelvänner runt om i världen. Det krävs knappast någon akademisk slutexamen i ämnet för att inse att Tempelberget är av central historisk betydelse för såväl judar som kristna. Att förneka att det överhuvudtaget existerat några judiska tempel på Tempelberget i Jerusalem är därför ett medvetet försök att radera ut en högst väsentlig del av judisk historia och identitet.
    Men detta är ingalunda första gången i historien som någonting liknande sker. Redan vid islams utbredning i Nordafrika under 600-talet jämnades urgamla kyrkor och synagogor till marken för att ge utrymme för den nya islamska kulturen. När Isis och al-Qaida i våra dagar spränger flertusenåriga synagogor, kyrkor, Buddha-statyer eller grekiska monument i Mellanöstern följer man därför en väl beprövad metod."
Läs mer HÄR.

Iraks kristna välkomnar försöket att befria Mosul från IS
- Signum - "Kristna i Irak välkomnar i försiktiga ordalag starten av striden om Mosul och Nineveslätten, deras hembygd sedan 1500 år, från vilken de blev brutalt fördrivna av terrorgruppen IS sommaren 2014. ”De har väntat på detta sedan de drevs bort från sina hem. Många kristna har levt under mycket svåra förhållanden sedan dess och är angelägna om att kunna återvända”, sade fader Emanuel Youkhana, arkimandrit, medlem av Österns assyriska kyrka och chef för det kristna hjälpprogrammet för norra Irak, CAPNI, enligt brittiska Catholic Herald på tisdagen.
   ”Självklart är den militära operationen bara det första av många steg på vägen mot de kristnas återvändande”, fortsatte fader Youkhana. ”Det kommer att behövas stora säkerhetsarrangemang, liksom även fysisk återuppbyggnad och rehabilitering av hela den region som IS-extremisterna har ockuperat.”
Läs mer HÄR.

17 okt. 2016

Nyhetsflödet måndag den 17 oktober

Veckans viktigaste nyheter från Omni

Nya kvinnor träder fram mot Trump: ”Han tog tag i mitt bröst”
● UTRIKES Ytterligare två kvinnor har trätt fram mot Donald Trump och anklagat presidentkandidaten för sexövergrepp. En av dem var Summer Zervos, tidigare deltagare i Trumps dokusåpa ”The Apprentice”.
– Han började kyssa mig väldigt aggressivt och tog tag i mitt bröst, sa en tårfylld Zervos på en presskonferens.
Trump har svarat på anklagelserna med att bland annat hävda att de är lögner som sprids av media. 
★ Läs mer om Presidentvalet i USA och Valrörelsen

Trump om Clinton i debatten: Du borde sitta i fängelse

● UTRIKES Tonläget i den amerikanska valrörelsen har skruvats upp rejält den här veckan. Det började med att republikanernas Donald Trump under den andra debatten sa att demokraternas Hillary Clinton borde sitta i fängelse och att han skulle utreda henne om han blev president. Sedan har Trump fortsatt med att bland annat föreslå att Clinton borde drogtestas.
★ Läs mer om Presidentvalet i USA och Valrörelsen

Thailands kung död efter 70 år på tronen
● UTRIKES Thailands kung Bhumibol Adulyadej, Rama IX, har dött efter en längre tids sjukdom. Han hade regerat över landet i sju årtionden. Generell landssorg har utlysts i en månad, då inga nöjen eller "festligheter" ska äga rum. Kronprins Maha Vajiralongkorn tar över tronen.
★ Läs mer om Rama IX1927–2016

Flera larm om hotfulla clowner runt om i landet
● INRIKES På flera platser i världen, inte minst i USA, har personer utklädda till clowner hotat och trakasserat människor en längre tid. Nu har trenden spridit sig till Sverige. Runt om i landet har polisen under veckan fått ta emot mängder med larmsamtal om clownattacker.
★ Läs mer om Clownangreppen

Alliansen befäste blocken med SD-attacker
● INRIKES Alliansledarna Anna Kinberg Batra (M), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) gick till hård attack mot SD-ledaren Jimmie Åkesson om Rysslandskopplingar och rasistskandaler i veckans riksdagsdebatt. Sydsvenskans Olle Lönnaeus tror inte att attackerna var en slump utan hade som syfte att stärka blockpolitiken och ena Alliansen. Den spricka som Stefan Löfven hoppades på efter Jan Björklunds utsträckta hand över blockgränserna förra veckan är lagad, skrev Lönnaeus. 
★ Läs mer om Riksdagsdebatten med partiledarna

Bob Dylan fick Nobelpriset i litteratur
● NÖJE & KULTUR Den amerikanske musikern Bob Dylan tilldelades årets Nobelpris i litteratur. Priset till Dylan motiverades med att han ”skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen”. Att priset gick till rockpoeten har under veckan beskrivits som sensationellt.
★ Läs mer om Bob Dylans Nobelpris

Spänd stämning på Gotland efter misstänkta gruppvåldtäkten
● INRIKES Efter den misstänkta gruppvåldtäkten av en rullstolsburen kvinna i Visby har stämningen på Gotland varit uppskruvad. En av de misstänka har konfronterats på gatan och flera personer inom polis- och åklagarmyndigheten som utreder den misstänkta våldtäkten har hotats. Under veckan har åklagaren som har haft om ärendet lämnat sitt uppdrag.  
★ Läs mer om Misstänkta våldtäkten i Visby

Stort ras för Ericsson-aktien efter vinstvarning
● EKONOMI Krisen i Ericsson tog en ny vändning i veckan när bolaget gick ut och varnade för att vinsten för det tredje kvartalet är så gott som utraderad. Aktien rasade med mer än 20 procent samma dag. Beskedet ledde till att Moody’s sänkte Ericssons kreditbetyg på fredagen vilket fick aktien att sjunka ytterligare.
★ Läs mer om Krisen i Ericsson

Pensionsmyndigheten polisanmäler fondbolaget Falcon Funds

● EKONOMI Pensionsmyndigheten polisanmälde det Maltaregistrerade fondbolaget Falcon Funds som misstänks för en stor pensionsbluff. Myndigheten har krävt att bolaget ska betala tillbaba 2,4 miljarder kronor som 22 000 svenska sparare i PPM-systemet pumpat in i bolaget. Falcon avfärdar fuskanklagelserna och har lovat att betala tillbaka pengarna.
★ Läs mer om Turerna kring Falcon Funds

Skidstjärnan Therese Johaug fast i dopingkontroll
● SPORT Den norska skidstjärnan Therese Johaug har testats positivt för det förbjudna ämnet Clostebol. Hon själv och det norska skidförbundet hävdar att hon fått i sig det dopingklassade ämnet via en läppsalva. Frågan som många ställer sig nu är om Johaug stängs av i flera år, eller om det finns förmildrande omständigheter kring dopingsavslöjandet. 
★ Läs mer om de Norska dopingrapporterna 

15 okt. 2016

Nyhetsflödet lördag den 15 oktober

Frälsningsarmén vill sätta stopp för sexuella övergrepp
- Dagen - Inför att FN:s barnkonvention 2018 blir svensk lag lanserar Frälsningsarmén en nollvision mot övergrepp på barn och unga. Utbildningskonceptet ”I trygga händer” ska lyfta­ med hjälp av en konsertturné i samarbete med en sexolog och en Melodifestival­artist.
   Det var i England som Frälsningsarmén började utveckla konceptet ”I trygga händer” i början av 1990-talet. 1999 blev utbildningsmaterialet klart på svenska.
– Vi har jobbat i 17 år för att förebygga övergrepp och kvalitetssäkra oss själva. Alla anställda och ideella som kommer i kontakt med barn och unga genomgår den här utbildningen, att lära sig identifiera, reagera och agera mot övergrepp, berättar Madeleine Sundell, barnrättsjurist hos Frälsningsarmén."
Läs mer HÄR.

Hävda sanningen!
- Stefan Swärd i Världen idag  - "Den sekulariserade kristendom som sedan många år tillbaka är mycket utbredd i Sverige backar i frågorna om kristendomens sanningsanspråk. Måste man verkligen tro på och följa Jesus för att bli kristen? Man backar i frågan om människan som syndare som behöver en frälsare för att räddas.
Backar man från dessa grundfrågor är det enda som blir kvar av kristendomen socialetiska levnadsregler."

Läs mer HÄR

Stark rättslig grund för samvetsfrihet
Reinhold Fahlbeck, professor emeritus i juridik i Världen idag - "Barnmorskan Linda Steen står i denna fråga på en stabil rättslig grund. När abortlagen utarbetades gällde regeringsformen 1809, som stadgade att ”Konungen bör … ingens samvete tvinga eller tvinga låta”. Samvetsfriheten och respekt för denna var sålunda en överordnad grundlagsfäst rättsprincip vid tidpunkten då abortlagen utarbetades och antogs. Det var därför naturligt att synsättet i RF 1809 återspeglades i abortlagen. I proposition med förslag till abortlag anförde föredragande departementschefen: ”Frågan om sjukvårdspersonals skyldighet att medverka vid abort har tagits upp av flera remiss­instanser, vilka genomgående framhåller vikten av att det tas hänsyn till personalens önskemål att slippa delta i abortverksamheten.”

Läs mer HÄR.

Fra den norske siden: Det handler om Kristuslikhet
- Jostein Nielsen blogg - "I noen dager har jeg delt hva jeg mener er hovedfokus til noen av dem som har vært med å forme forståelsen av hellighet i Frelsesarmeen. General Frederick Coutts var en betydelig bidragsyter på dette området. Mens Brengle hadde et sterkt fokus på opplevelsen eller erfaringen, var den pågående prosessen fram mot Kristuslikhet fokuset til Coutts."
Les mer HER.

14 okt. 2016

Nyhetsflödet fredag den 14 oktober

När lögnen ges företräde
Ruben Agnarsson i Inblick - "De senaste veckornar har vi läst om ryska flygoffensiver som bombar FN-konvojer med mat, sjukhus och andra civila mål i Aleppo.Hundratals barn finns bland dödsoffren, sjukhusen har bombats med splitterbomber för att orsaka största möjliga skador.
- FN-chefen Ban Ki-Moon kallar flygattackerna mot sjukhusen för krigsbrott.
- Även FN-sändebudet Staffan de Mistura menar att användningen av "sofistikerade" vapen kan utgöra ett krigsbrott.
- Frankrikes FN-ambassadör Francois Delattre och hans brittiske kollega Matthew Rycroft säger samma sak. USA:s FN-ambassadör Samantha Power kallar det ryska agerandet ”barbari”.
- EU:s utrikeschef Federica Mogherini säger att Rysslands agerande mot civila i Aleppo är ”ett oacceptabelt brott mot internationell humanitär rätt”.
   I denna situation bjuder Sveriges Radio in Rysslands ambassadör för att ge sin syn på relationerna mellan Sverige och Ryssland. Det måste vara helt unikt att ett annat lands ambassadör får medverka i detta prestigefyllda program i Sveriges Radio. Ännu mer sensationellt är det att endast drygt tre minuter av den halvtimmeslånga intervjun handlade om krigsbrotten i Aleppo. Oförargliga frågor från programledaren viftades bort med hänvisning till att uppgifterna om vem som bombat sjukhus och FN-konvojer inte är tillförlitliga."

Läs mer HÄR.

”Handlingsfriheten för präster kan begränsas”
- Världen idag - "Prästerna avkragades av domkapitlet i Göteborg efter medverkan i Missionsprovinsens gudstjänster, men beslutet upphävdes av överklagandenämnden. Biskopen Per Eckerdal har dock drivit saken vidare och nu vill Gudstjänstutskottet i kyrkomötet att behovet av ändringar i kyrkoordningen utreds.
   Världen idag har tidigare berättat om konflikten i Göteborgs stift. I grunden handlar frågan om huruvida Missionsprovinsen ska ses som en fristående kyrkobildning, eller ett fritt stift i Svenska kyrkans andliga tradition.
   Tidigare i år stoppade den högsta juridiska instansen inom Svenska kyrkan, överklagandenämnden, ett beslut som domkapitlet i Göteborg fattat att förklara tre präster obehöriga för tjänst i kyrkan."

Läs mer HÄR.

Fra den norske siden - Steg 8: Medmenneskelige forhold. Vil du være en del av et fellesskap som støtter deg?
- Fra Perleportalen.no - Tenk deg et sykkelhjul med fire eiker. Om ikke navet sitter i sentrum av hjulet, eller om en av eikene er for lang, så kommer hele sykkelen i ubalanse, og den kommer til å humpe opp og ned bortover velen. Slik er det også i det kristne livet. Navet, sentrum i det kristne livet, er Jesus Kristus. Om ikke han får være sentralaksen som gjennomsyrer alt annet i livet, kommer det kristne livet i ubalanse.Läs mer HÄR.

13 okt. 2016

Nyhetsflödet torsdag den 13 oktober

"Det kristna korset i okristlig kampanj?"
- Kristen Opinion - "Svenska kyrkans kommunikationschef Gunnar Sjöberg har hamnat i blåsväder efter att ha kritiserat ”Mitt kors-kampanjen”, ett upprop på sociala medier om att visa sitt kristna kors som ett stöd för förföljda kristna. Föst kallade Sjöberg kampanjen för ”okristlig”, sedan nyanserade han sig och ville själv vara en del i uppropet, men han tycker fortfarande att kampanjen är problematisk ”i en tid av nationalism och islamfientlighet”. Men går det inte att vara tydlig med ett kristet ställningstagande utan att vara fientlig mot islam? Hör Gunnar Sjöberg i Människor och tro.”
   Detta var påannonseringen på Sveriges Radia inför programment "Människor och tro". Efter programmet anmälde tre präster programmet till Granskningsnämnden. Läs anmälan HÄR


Därför går jag med i "Mitt kors"
Thomas Larsson i Inblick - "När jag läser om kampanjen och Facebook gruppen ”mitt kors”, startat av prästerna Johanna Andersson, Annika Borg och Helena Edlund kan jag bara utropa i ett högt BRAVO.
   Men också sucka av sorg. Tänk att det måste till ett Facebook upprop, för att sätta fokus på det enda centrala i all form av kristen tro nämligen rätten att få tro på en Messias. Jesus Kristus död och begraven på tredje dagen uppstånden från det döda, som sitter på Guds Faderns högra sida och manar gott för oss….
   Det är högst förvånande att den rätten inte predikas i alla kyrkor. Och ännu mer förvånande är det att den så hårt kritiseras. " Läs mer HÄR.


600 i kö till kristen skola
- Världen idag - "Helt fullt och rekordlång kö! Det är läget på den populära Hannaskolan i Örebro. – Kommunen har nu bett oss att starta en ny skola, säger skolans ordförande Jan Lindéh.
Scenförändringen är total jämfört med när skolan startade 1987. Då motarbetades de kristna skolpionjärerna med all kraft av kommunen.
– Det gick så långt att jag, av kommunhus och skolpolitiker, fick veta att jag inte var önskvärd i den här kommunen överhuvudtaget, säger Jan Lindéh.
– Men i dag kommer personer i samma tjänster och ber mig att starta en skola till, berättar han.
600 barn knackar på dörren just nu. Och enligt Lindéh pågår alltså samtal med kommunen om att starta en ny enhet." Läs mer HÄR.

11 okt. 2016

Nyhetsflödet tisdag den 11 oktober

Två dödade och fem skadade i terroristattack i Jerusalem
. Nyheter från Israel - "Två personer dödades och fem personer skadades i en terroristattack i Jerusalem på söndagmorgonen. Gärningsmannen, en 39-årig arabisk man bosatt i östra Jerusalem, var bilburen under attacken och beväpnad med en M-16 automatkarbin. Först öppnade han eld mot en grupp människor vid en busshållplats utanför den israeliska polisens nationella högkvarter. Flera personer skadades innan gärningsmannen fortsatte sin färd söderut, nu jagad av motorcyckelburna insatspoliser. Nästa offer blev en kvinna som satt i sin bil och som sköts när gärningsmannen körde förbi henne. I bostadsområdet Sheikh Jarrah hann polisen ikapp terroristen, som dock fortsatte att skjuta. Två poliser skottskadades innan terroristen slutligen kunde neutraliseras. Han dödförklarades senare på plats."
Läs mer HÄR.

”Rädda kristendomen i Mellanöstern”
- Världen idag - "Sverige bör göra det till en prioriterad utrikespolitisk fråga att EU, FN och andra internationella organ ska arbeta mer aktivt för kristendomens och de kristna folkens överlevnad i Mellanöstern. Det menar Liberalernas Birgitta Ohlsson och Robert Hannah.
I deras gemensamma motion i riksdagen menar de att omvärlden är handlingsförlamad inför det akuta hot som hänger över Mellanösterns kristna. Man tecknar en mörk bild av utvecklingen de senaste åren."
Läs mer HÄR.

Trump-etstötar till varning för galning
- Per Ewerts blogg - "Det är så man nästan skäms ögonen ur sig över att ens behöva se debatterna i den amerikanska valrörelsen. Inte ens när The Donald ertappats med – de åtminstone verbala – byxorna nere, som i helgens inspelning av hans gravt sexualiserade uttalanden om kvinnor, inte ens då får han en släng av sund skam eller ödmjukhet. Istället går han på sedvanligt sätt över till att omedelbart svärta ner inte bara sin motståndare, utan dessutom hennes make. Det hela var så ytterligt långt att jag knappt klarade att se nattens debatt."
Läs mer HÄR.

Fra den norske siden: Steg 6: Kraft. Trenger du kraft?
Da Jesus skulle forlate disiplene sine og gå til sin far i himmelen, sa han til dem: «Jeg sender over dere det som min far har lovt. Men dere skal bli i byen til dere blir utrustet med kraft fra det høye.» (Luk 24,49).
Jesus var klar over at disiplene hans trengte en spesiell utrustning med kraft for å kunne stå imot fristelser, leve et rikt kristenliv og for å kunne leve i tjeneste for Gud og være til hjelp for andre mennesker. I Bibelen finner vi flere ulike uttrykksmåter for å beskrive denne utrustningen. «... dere skal om få dager døpes i Den Hellige And.» (Jesus i Apg 1,5) «Men dere skal få kraft når Den Hellige Ånd kommer over dere...» (Jesus i Apg 1,83.) «Alle ble fylt av Den Hellige Ånd» (Apg 2,4, om hendelsen på pinsedagen).
 Les mer HER.