Dagens Nyheter

31 mars 2017

Nyhetsflödet den 31 mars

Vi måste stå upp för Bibelns livsstilssyn
- Stefan Swärd i Världen idag - "En ståuppkomiker sa nyligen följande: "När jag växte upp hade föräldrarna många barn, i dag har barnen många föräldrar."
   En enda mening fångar ganska väl det stora skifte som inträffat inom en till två generationer när det gäller samlevnad och sexualsyn.
   Som kristna är vi kallade att följa gudsrikets, och inte världens, lagar och regler. En brist på undervisning, bibelkunskap och förankring i kristen tradition medför att många kristna i dag inte känner till vad som är gudsrikets lagar och regler. I Guds rike är det inte tidsandan eller sociologiska genomsnitt som sätter standarden för hur vi ska leva. Det är i stället Guds vilja som är riktmärket för den troende."
Läs mer HÄR.

 Förvirringen ökar om Adam och Eva tas bort
- Holger Nilsson i Sändaren - "Debatten om Adam och Evas historicitet fortsätter. Larry Andersson har ett inlägg i Sändaren 10/2017 om detta. Det är gott att läsa vad han skriver om bibelordet: ”För mig handlar det mer om respekt och aktning för detta ord.” Det är samma utgångspunkt som jag har och därför deltar i denna debatt.
   Att ta bort Adam och Eva som historiska personer, är inte något som kan göras lättvindigt, det får konsekvenser för både texterna om dem och andra efterföljande. När det gäller Guds tilltal till Eva finns där det första profetiska löftet om upprättelse då Guds säger:  ”Och jag skall sätta fiendskap mellan dig och kvinnan, och mellan din säd och hennes säd. Denna skall söndertrampa ditt huvud, och du skall stinga den i hälen.” (1917-års övers.)"
Läs mer HÄR.

Deprimerade pressas till självmord
- Ruben Agnarsson i Inblick - "Eftersom effekterna av dödshjälpslagarna i Holland och Belgien förskräcker, har istället Oregon-modellen i USA på senare tid lyfts fram av dödshjälpsförespråkare. – Det är beklämmande att många av dem som använder läkarassisterat självmord lider av depression eller stor hopplöshet, konstaterar en ny rapport.
   Mikaela Luthman, överläkare för palliativ vård på Stockholms sjukhem, och Anne-Berit Ekström, med dr och chefläkare för habilitering och hälsa i Västra Götalands region, släppte förra veckan en rapport om dödshjälp tillsammans med Claphaminstitutet.
   Rapporten granskade de läkarassisterade självmord som tillåts i Oregon, eftersom konsekvenserna av dödshjälpslagarna i Holland och Belgien förskräcker och därför inte längre lyfts fram som positiva exempel i debatten."
Läs mer HÄR.

30 mars 2017

Nyhetsflödet den 30 mars

Ett sant evangelium befriar till Kristus
- Olof Edsinger i Efter Kritus - "Under vinjetten ”Så kom sången till” har vi de senaste veckorna fått följa historien bakom några av kristen-Sveriges mest älskade sånger. Själv läste jag med särskilt intresse reportaget om Ingemar Olssons sång ”Du vet väl om att du är värdefull” – en sång som hörde till de mest sjungna i min egen tonårsgrupp i kyrkan.
   Det är lätt att förstå varför denna sång har blivit populär. Den har ett positivt och livsbejakande budskap, som sätter varje människas unika värde i centrum. Men det finns också något i texten som skaver, nämligen det som står i andra versen: ”Det finns alltför många som vill tala om att du bör vara si och så. Gud Fader själv han accepterar dig ändå och det kan du lita på.”
   I en mening är kanske inte detta så mycket att bråka om. Det är ju sant att Guds kärlek är villkorslös! Frågan är väl mer vad vi lägger i ordet ”acceptera”. Menar vi att Gud älskar oss oavsett vad vi har gjort? Eller menar vi att vi faktiskt också är frälsta oavsett hur vi ser på våra snedsteg i livet?"
Läs mer HÄR.

Människohandeln ökar i Sverige
- Göran Jacobson i Inblick - "Minst 50 barn och ungdomar under 18 år misstänks ha fallit offer för människohandel i Sverige förra året. En ökning från 32 året innan, enligt en rapport från Nationella metodstödsteamet mot prostitution och människohandel. De flesta tros ha blivit utnyttjade för sexhandel och tiggeri. Mörkertalet tros enligt bedömare dock vara betydligt större.
   För några veckor sedan slog polisen till mot ett större pedofilnätverk i Sverige. Genom intensiva spaningsinsatser och telefonavlyssning kunde man kartlägga nätverket, som bestod av sju svenska män i åldrarna 50 till 70 år.
    Männen var vänner med varandra sedan mer än 20 år tillbaka. Samtliga greps i sina hem i samband med en tidig morgonräd som polisen utförde."
Läs mer HÄR.

JO kritisk till att soldat beordrades medverka i Prideparad
- Dagens Nyheter - "Försvarsmakten deltog i förra årets Prideparad i Stockholm. Personerna på bilden har ingen koppling till texten. Foto: TT
   Förra året beordrades en soldat vid Livgardet att delta som förare av ett fordon under Prideparaden i Stockholm. Soldaten vägrade och framhöll att försvaret inte ska medverka i ”sådana här jippon”.
   Han anmäldes då till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd för arbetsvägran. Men nämnden slog fast att deltagande i paraden är frivilligt."
Läs mer HÄR.

Moss korps inviterer alle sangglade til gospelseminar lørdag 20. mai.
- Perleportalen - "Vi får besøk av den kjente gospelartisten Samuel Ljungblad og barneartistene Emmy & Ella fra Sverige. Samuel Ljungblad er kjent fra både svensk og norsk TV, hvor han blant annet har vært med i Beat for Beat. Mest kjent er han nok for sin vakre fremførelse av «Joyful, joyful» i det svenske prinsebrylluppet i fjor. "
Läs mer HÄR.

29 mars 2017

Nyhetsflödet onsdag den 29 mars

Stefan Lövfen omhuldar parti som hyllar terrorism
- Världen idag - “Kära systerparti”. Så valde Stefan Löfven att beskriva det styrande palestinska Fatah-partiet under Socialdemokraternas kongress 2013. Löfvens ordval uppfattades förmodligen inte som kontroversiellt bland den absoluta merparten av hans partivänner, som antingen är naivt ovetande om eller medvetet blundar för den våldsuppvigling som Fatah sprider i sociala medier.
   Denna våldsuppvigling har dock systematiskt dokumenterats och översatts till engelska av den israeliska organisationen Palestinian Media Watch (PMW) i flera år. Bara under 2016 identifierades över 130 inlägg på Fatahs officiella Facebooksida som glorifierade terrorism. Israels regering har därför krävt att Facebook ska stänga ner sidan, då den tydligt bryter mot användarvillkoren."
Läs mer HÄR.

Nuri Kino: Nu sviker Sverige offren för folkmordet – igen
- Dagen - "Debatten i medierna visar att Sverige inte har koll på de 150 personer som återvänt från terrorsekten IS. Det innebär att vi återigen sviker offren för folkmordet. Det skriver författaren och journalisten Nuri Kino.
   En IS-medlem intervjuades i en arabisk tv-kanal, han var en av dem som bildade terrorist­organisationens medieredaktion. Han beskriver ett produktionsbolag som de flesta tv-bolagen i världen skulle avundas­, dyr utrustning, det senaste­ i teknikväg och proffsig personal.
   I intervjun beskrivs nu hur filmproduktionen av några kända videoklipp gick till. Han avslöjar hur många kameror som användes när man filmade den jordanske piloten som brändes levande, vilka kameravinklar man använde sig av när terroristerna skar huvudet av 21 kristna kopter från Egypten med mera."
Läs mer HÄR.

Bygget Norr 2017
Frälsningsarmén i Örnsköldsvik inbjuder även i år till sommarkonferens. Konferensen som har temat UPPRÄTTAD kommr att hållas den 4-6 augusti på EFS-kyrkans sommargård Solbacken.
Mer information om konferensen finnr du HÄR.

In English - A Spiritual Survival Guide For The Suburbs
- by Major Danielle Strickland in JAC online - "I’ve made a life choosing to posture myself with people in the margins.
   I did this to model the life Jesus lived. Completely on purpose, Jesus hung out with people who were not of the “mainstream.” People who made “normal” people uncomfortable. People who don’t know their place in society—or who just don’t care.
   I remember a good picture of this in my life when I took two of my friends from the margins of Downtown Eastside Vancouver to Missions Fest Vancouver. Although it was just down the street—it was a lifetime away in social status. Once we were seated, my friend Annie thought it a good time to spread out her collected “butts,” spreading them out on the carpeted floor so she could roll a few nice new smokes while everyone was busy singing hymns. My other friend Stephanie was so bored that she simply kept looking around at everyone and asking, “How do people sit through this?” which I think was less a ruse and more a genuine question coming from her.
Read more HERE.

24 mars 2017

Nyhetsflödet fredag den 24 mars

P1 glömde fråga prolife – rättades av RFSU
- Världen idag - "29 minuter ägnades helt åt abortfrågan i Sverige Radios program Radiokorre-spondenterna i söndags. Flera olika personer fick komma till tals i inslaget – samtliga var abortförespråkare. – Det är skrattretande. Ska detta vara public service? säger Mats Selander från organisationen Människorätt för ofödda."
Läs mer HÄR.

Vem håller i kopplet till ditt inre djur?
- Åsa Molin i Dagen - "På en dörr i gymnastiksalen där min son tränar taekwondo sitter en slarvigt upptejpad lapp. Vid det här laget har jag läst den många gånger, ögonen dras på något sätt automatiskt till bokstäverna­.
På lappen står det: En äldre indian kallade till sig sitt barnbarn och sa:
”Inuti mig finns det två vargar. En varg är elak och ond, den andra är vänlig och god. De två vargarna befinner sig ständigt i strid med varandra.”
Barnet tittade då upp på den gamle mannen och frågade: ”Vilken varg vinner?
Indianen var tyst ett tag och svarade sedan: ”Den som jag matar.”
Läs mer HÄR.

In English: Luck Is For Pagans
- Major Danielle Strickland - "
There is a saying in my family, “Luck is for pagans.” My nine-year-old son grew up saying it and we find it hilarious most of the time—awkward at others. The most striking thing about his response is realizing how much we use the term. It seems superstition laced with fatalism is running rampant in the world—even in the Christian community.
    While speaking with a Christian woman the other day about a trying circumstance, she responded, “Oh well, whatever will be, will be.” Really, I thought? That’s the best we’ve got?
    The other familiar string of fatalism is the idea that God wants us to go through every difficult situation for some cosmic reckoning. I know a recovering drug addict who has been horribly abused by nearly every male figure in her life. She recently told me that she knows God allowed it all to happen for a reason.
    But what reason would God have to allow one of his children to be abused? Now, don’t get me wrong, I believe with my whole heart that God can and will use absolutely everything and redeem it all for his glory. But God never allows horrible things to happen for some kind of divine reason. Horrible things happen to us for many reasons. Among them are sin, death, evil, the enemy who seeks to kill, steal and destroy. Life isn’t fair, but that is never how God intended it to be."
Read more on JAC online HERE.

23 mars 2017

Nyhetsflödet torsdag den 23 mars

Kommer KD att stå upp för sina principer?
- Kerstin Färrfors i Dagen - "Vågar KD bli det parti som tar strid mot utilitarismens (nyttofilosofin) konsekvenser för livets skyddsvärde i dess början och dess slut? Denna filosofi är ett särskilt farligt hot som genom sina förnuftsmässiga skäl ger en gradvis förändrad syn på människans okränkbarhet. Människan reduceras till nyttig, duglig eller onyttig och därmed oduglig person som kan ratas om den inte gagnar till någon nytta.
   Vissa egenskaper hos den ofödda människan har sedan länge varit skäl nog till att förvägras sitt eget spirande liv. Hon skulle inte vara till någon nytta i samhället, alltså bör hon inte födas och bli en belastning, ekonomiskt och personligt."
Läs mer HÄR.

Kollekt kan gå till abort- och hbtq-frågor
_ Världen idag - "Brukar du skänka pengar till Svenska kyrkans internationella arbete? Då kan det hända att pengarna går till abortrådgivning och arbete med hbtq-frågor. Att förändra heteropatriarkala strukturer är viktigt för kyrkan, anser Emilie Weiderud, Svenska kyrkans internationella avdelnings policyrådgivare inom sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, tidigare ordförande för RFSU Stockholm."
Läs mer HÄR.

Dags att bryta med rädsla för karismatik
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "Alla fenomen som involverar oss människor har förstås potential att bli förvanskade. Ingen människa – inte ens den frommaste kristen – är helt och hållet opåverkad av synden. Men samtidigt är det ju dessa spelregler som vår Herre har gått in under när han gav församlingen till uppdrag att vara hans kropp på jorden. Därför vill han också involvera oss för att förmedla hans kraft såväl inom som utom den kristna gemenskapen.
   Eller som Paulus uttrycker det hela: ”Sträva efter kärleken, men sök också vinna de andliga gåvorna, helst gåvan att profetera.” Och: ”När ni samlas har var och en något att bidra med: sång, undervisning, uppenbarelse, tungotal eller uttolkning. Men allt skall syfta till att bygga upp.”
   Det är omöjligt att kalla sig bibeltroende kristen, utan att vilja ta dessa och liknande uppmaningar i Skriften på allvar. De karismatiska erfarenheterna ska inte ses som något valfritt tillägg, utan som en integrerad del av varje kristen församlings liv."
Läs mer HÄR.

22 mars 2017

Nyhetsflödet onsdag den 22 mars

"En av fyra präster i Svenska kyrkan tror inte på Jesu uppståndelse"
- Mikael Karlendals blogg - "Vad är Svenska kyrkans lära? Vad tror biskopar och präster i Svenska kyrkan? Svaret är att en av fyra präster inte tror att Jesus uppstått fysiskt ifrån de döda. Vad får det för betydelse för ekumeniken?
   Det här framkommer av en artikel i Kyrkans tidning som publicerades på webben den 2 mars. I artikeln intervjuas biskopen i Västerås stift, Mikael Moberg, samt prästerna Johan Linnman, Katarina Frisk och Marit Norén."
Läs mer HÄR.

 Ny svensk rapport synar Oregons dödshjälpsmodell
- Världen idag - "Den dödshjälp som erbjuds i Kanada och flera amerikanska delstater visar på brister i både lagar, riktlinjer och genomförande. Det fastslår svenska Claphaminstitutet i en ny utförlig rapport.
   "Hotet mot värdigheten" heter rapporten som noga studerat den typ av läkarassisterat självmord som numera ofta förespråkas i den svenska debatten, den som infördes i den amerikanska delstaten Oregon 1997. Modellen har sju kriterier: skriftlig och muntlig begäran, fastställd diagnos och förväntad livstid på max sex månader, bedömning av beslutskapacitet, eventuell psykiatrisk undersökning, information om alternativ till dödshjälp och rådet att berätta för en nära släkting.
   Men modellen har flera brister när det gäller dessa kritierier. Det visar rapporten, som bland annat slår fast att de flesta patienter som efterfrågar dödshjälp inte gör det på grund av fysiska symptom såsom smärta eller illamående. Man gör det i stället till följd av depression, psykologiskt lidande och rädsla för att förlora kontrollen."
Läs mer HÄR.

Alf B Svensson: Hjälp ditt barn upptäcka sin dröm
- Dagen - "Att jag är den jag är beror alltså inte på att jag är speciellt smart.
   Varför är vissa personer mycket mer framgångsrika än andra? Antingen de jobbar som hjärnkirurg, forskare, lärare eller undersköterska på ett äldreboende. Har de högre IQ eller större social kompetens? Enligt ny forskning beror det framförallt på att de har en egenskap som forskarna kallar grit. Fråga mig inte vad de fått namnet ifrån. Personer som har grit är starkt motiverade att nå sina livsmål. De kan hålla motivationen uppe under lång tid utan yttre belöningar. De ger inte upp när det tar emot eller när de misslyckas. Till skillnad från karriäristerna stävar de inte efter rikedom, framgång och att bli kändis. Deras drivkraft är att försöka skapa en bättre värld."
Läs mer HÄR.


21 mars 2017

Nyhetsflödet tisdag den 21 mars

”EU har gjort Liberalerna mer religionsfientliga”
- Dagen - "Flera förbudskrav gällande religion kommer nu från Liberalerna, , där motioner till höstens landsmöte handlar om slöjförbud i skolan samt ett totalförbud för religiösa friskolor. Enligt statsvetaren Magnus Hagevi har det svenska EU-medlemskap ett finger med i spelet."
Läs mer HÄR


Kritik mot SVT när RFSU var porrexpert
"Ställ dina frågor om unga och pornografi i vår chatt" uppmanade SVT sina tittare i ett inslag förra veckan. De som gav svaren var två företrädare från RFSU som menade att unga generellt inte påverkas av porrtittande. – Obalanserat, säger psykologen Alf B Svensson och sällar sig till de forskare som menar att pornografin kan påverka människors beteende. 

Läs mer HÄR

Vad händer med Frankrike?
- Ruben Agnarsson i Inblick - "Efter Brexit och Trumps valseger i USA, leder nu högerpopulistiska Marine Le Pen opinionsmätningarna inför det franska presidentvalet nu i vår. En seger för Le Pen skulle helt och hållet vända upp och ned på samtliga säkerhetspolitiska kalkyler i Sverige. Dessa bygger nämligen på föreställningen om ett starkt USA som – inte minst via relationen med Storbritannien – intresserar sig för Europas demokratiska frihet, samt tanken att ett enhetligt Europa står enat mot totalitära ideologier och ledare."
Läs mer HÄR.

20 mars 2017

Nyhetsflödet måndag den 20 mars

Sebastian Stakset – hatrapparen som blev predikant i kärlekens tjänst
- Dagen - "Tidigare kriminell gangsterrappare fylld av hat. Numera så nära en väckelsepredikant du kan komma. Sebastian Stakset har senaste tiden dragit fulla kyrkor i bland annat Göteborg och Eskilstuna. Dagen har följt i spåren av hiphop-artisten som nu talar om helande av inre sår samt adresserar självhat och panikångest med Jesu kärlek."
Läs mer HÄR.

Även Sverige har orsak att fira Israel
- Världen idag - "Det närmaste året ser ut att bli en enda stor folkfest för alla Israels vänner. I juni firar vi femtio år sedan återföreningen av Jerusalem. I augusti har det gått 120 år sedan den första sionistkongressen i Basel. Senare under hösten uppmärksammas 70-årsdagen av FN:s delningsplan som erkände judarnas rätt till en egen nationalstat. Men det slutar inte där. Redan nästa år firar den judiska staten 70 år."
Läs mer HÄR.

Liberala Kvinnor: Stäng de religiösa friskolorna
- Svenska Dagbladet - "Skollagen bör gälla lika för alla skolor. Så är det inte idag, eftersom det görs undantag för religiösa friskolor. Vi vill nu att vårt parti inför landsmötet i höst ska verka för att säga nej till alla religiösa förskolor och friskolor. Det skriver företrädare för Liberala Kvinnor.
Läs mer HÄR.

18 mars 2017

Nyhetsflödet lördag den 18 mars

”Ryktet om min död är starkt överdrivet”
- Ruben Agnarsson i Inblick - "Allt sedan Gudrun Schyman utropade sitt ”Död åt familjen” har opinionsbildare, politiker och forskare dödförklarat kärnfamiljen...
   För några veckor sedan berättade Inblick om att fler gifte sig och färre skiljde sig förra året. Det skedde nämligen 3632 fler giftermål och 1 094 färre skilsmässor än året innan i Sverige, visade färsk statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB). Dessutom hade antalet samkönade par som gifter sig nästan halverats medan andelen skilsmässor i samkönade relationer har ökat dramatiskt.
   En ny rapport från sociologiprofessorn Gösta Esping Andersen vid Pompeu Fabra-universitetet i Barcelona bekräftar bilden att flera gifter sig och att färre skiljer sig. Dessutom föds fler barn, berättade Vetenskapsradion i Sveriges Radio förra veckan.
”Ingen hade trott att vi skulle se den här återgången, men mönstret är tydligt. Familjen stärks igen, sade sociologiprofessor Gösta Esping Andersen."
Läs mer HÄR.

”Andens nedslag” i Gamleby drar skaror
- Världen idag - "Starka gudsmöten och ett ”Andens nedslag” i Gamleby har fått församlingen Josua att utlysa möten hela veckan. – Vi vill inte stoppa det här flödet, säger pastor Hans Augustsson.
   Allt började vid det seminarium kyrkan arrangerade under helgen som gick. Som gästtalare medverkade Hans Marklund och hustrun Eva som ledde lovsång. I mötena utvecklades en mycket stark atmosfär, berättar pastor Hans Augustsson för Världen idag.
– Det var ett sådant genomslag och ett sådant gensvar bland människor, förklarar han upprymd."
Läs mer HÄR.

På norsk: Jeg er født av Gud!
- Fra Jostein Nielsens blogg - "Det er et sterkt utsagn, men det er bibelsk belegg for påstanden. På meg virker det som om det for mange troende er enklere å bekjenne at «jeg er skapt i Guds bilde», enn å si «jeg er født av Gud».
Les mer HER.

17 mars 2017

Nyhetsflödet fredag den 17 mars

Frälsningsarmén kämpar mot trafficking i Sverige
- Anna Bieniaszewski Sandberg i Dagen - "På tre platser i Sverige har Frälsningsarmén ordnat fristad åt människor som fallit offer för människohandel. Enligt färsk statistik utsattes 150 personer för människohandel i Sverige förra året. Men det verkliga antalet är sannolikt mycket högre.
   Vi får inte komma och hälsa på i Frälsningsarméns skyddade boenden. Det ska inte gå att känna igen platserna. Kvinnorna som bor där ska inte kunna sökas upp av förövarna.
– Vi berättar gärna om vårt arbete, men den här platsen ska inte komma till allmän kännedom, säger Kremena Hultby.
   Hon är föreståndare på ett av boendena. Under sina två år har hon jobbat med tio kvinnor. Ingen av dem är svensk. Samtliga har utnyttjats i prostitution."
Läs mer HÄR.

Stora brister i mötet med återvändande IS-krigare
- Ledare i Hemmets Vän - "I SVT:s Agenda i söndags berättade en ung svensk kille om sin resa till Syrien och IS. Malik är född och uppvuxen i Sverige med bra betyg och goda framtidsutsikter. Samhällsorienterad och med religiösa frågor går han till den lokala moskén. Där får han information om IS och om situationen i Syrien. Han möter likasinnade, som vill resa ner och ”göra skillnad”.  ”Det är ju våra systrar och bröder som slaktas”, ”Gud söker hängivna som vill offra sig för honom”. Malik radikaliseras och ger sig iväg på det som skulle bli han livs värsta resa.
   IS propagandamaskin är sofistikerad. Unga män från hela världen attraheras att strida för IS och därigenom också Allah. ”Gud kommer att belöna dig i paradiset”, säger man. Med ett enormt grupptryck tvingar man ungdomar att bli självmordsbombare. För Malik tog resan slut när han med förståndet i behåll insåg vad IS ville och vilka metoder man använder för att nå sina mål. Han lyckas ta sig ut och återvända hem till Sverige."
Läs mer HÄR.


In English: Dreams And Visions Of Jesus Fueling Muslim Conversions To Christianity 
Prophesy News Watch -

"Millions of Muslims all over the world are giving their lives to Jesus Christ, and in many instances this is happening because of dreams, visions and other supernatural encounters.
   Recently I have been writing a lot about the decline of Christianity in America and about the judgment that is about to hit our churches.
   Fortunately, the decaying state of the church in the United States is only a small part of the overall story. In other areas of the globe, Christianity is experiencing absolutely explosive growth even in the midst of horrendous persecution.
   This is particularly true in Islamic nations, where we are seeing things happen that could have come straight out of the Book of Acts."
    Read more HERE.

16 mars 2017

Nyhetsflödet torsdag den 16 mars

Fredrik Segerfeldt vill inte att kristna ska kalla sig kristna
- Dagen - ""Kan inte ni troende kalla er något annat (än kristna)?
   I min ungdom sa man ''religiös''. Numera säger troende att de är ''kristna''. Hur kommer det dig? Att vara kristen betyder att tillhöra en kultursfär och tillämpa vissa seder och bruk. Vi firar jul och gifter oss i kyrkan. Men det betyder inte nödvändigtvis att man tror på övernaturliga väsen. Så, kan inte ni troende kalla er något annat?"
Läs mer HÄR.

Stefan Gustavsson slutar på SEA
- Världen idag - "Efter 15 år som generalsekreterare på Svenska evangeliska alliansen (SEA) lämnar nu Stefan Gustavsson sitt uppdrag. I stället ska han ägna sig åt att forma nästa generations apologeter. – Det är med blandade känslor som jag slutar, säger han till Världen idag.
   Stefan Gustavsson har varit Svenska evangeliska alliansens (SEA) samlande kraft sedan bildandet år 2001. Först var han styrelsens ordförande, och sedan 15 år tillbaka har han varit anställd generalsekreterare. Men den 7 mars meddelade han styrelsen att han lämnar sitt uppdrag."
Läs mer HÄR.

 Ideella drabbas av Reepalus tak
- Sändaren - "I höstas presenterade Ilmar Reepalu (S) utredningen Ordning och reda i välfärden vilken genast fick kritik av näringslivet. Flera intresseorganisationer menade att utredningen borde begravas. Nu sågar den ideella sektorn förslaget om begränsade vinster eftersom utredningens förslag ser ut att bli betydligt mer långtgående än vad som tidigare varit känt.
   Den idéburna sektorn kännetecknas av att överskotten återinvesteras i den egna verksamheten, men Ilmar Reepalu föreslår att även deras överskott måste hålla sig under taket, som är beräknat på bolagens operativa kapital. De som inte äger sina fastigheter, och därmed har lågt operativt kapital, får heller inte göra något överskott."
Läs mer HÄR.

15 mars 2017

Nyhetsflödet onsdag den 15 mars

Ökning av brott mot religionsfriheten i Kina
- Signum - "Den oberoende frivilligorganisationen China Aid noterar att allt fler människor i Kina utsätts för religiös förföljelse. Den internationellt verksamma kristna organisationen med säte i Texas varnar i sin nya årsrapport för 2016 för en ”katastrofal förändring” av den kommunistiska regimens hantering av troende. Sålunda handlar det inte för kommunisterna under president Xi Jinping om ”att styra” religiösa gruppen utan om att ”kinesifiera” dem, det vill säga att anpassa dem till den kinesiska kulturen.
Läs mer HÄR.

Utbrända hem skapar fruktan hos Mosuls kristna
- Världen idag - "Kristna hem i städer nära Mosul har bränts ner efter att IS drivits bort. – Är det någon som inte vill att vi ska flytta hem, frågar sig folk.
Efter att IS belägrat Qaraqosh i mer än två år blev staden, som är den största bland de kristna städerna i norra Irak, befriad i slutet av oktober förra året. Den irakiska regeringsarmén och kurdiska Peshmerga-styrkor drev ut terrorgruppen."
Läs mer HÄR.

In English: Think Big. Start Small. Go Deep.
by Major Danielle Strickland - Dawson Trotman, founder of the Navigators discipleship program, used a slogan to fuel his movement: Think big. Start small. Go deep. It’s something I read very early in my ministry and it resonated within me. The problem I’ve discovered in most people’s lives is not their inability to dream or to envision—we’ve got vision statements and dreamers aplenty. The real crunch happens when our dreams hit reality—we’ve got to figure out a strategy for our dreams in order to see them come to fruition.
     If we are praying for God’s Kingdom to be on earth as it is in Heaven, we have to take our dreams and visions (particularly the ones that Jesus spelled out for us) and actually make them happen in the here and now. We need a strategy for this side of Heaven. This is where Trotman’s little slogan becomes very useful.
    One of the obstacles in achieving our vision is that we often dismiss the “smallness” of starting the work required to make it happen. The Incarnation (when Jesus was born as a baby in Bethlehem) is a great example of starting small....

Read more HERE.

14 mars 2017

Nyhetsflödet tisdag den 14 mars

S ratar Jesus i kyrkopolitiken
- Dagen - "Inte i någon enda rad i det sju A4-sidor långa programmet­ nämns den kristna kyrkans högsta ledstjärnor. Det skriver Bengt Olof Dike.
   Återigen har Socialdemokraterna i sitt nya kyrkopolitiska program för 2018–2021 – och som stakar ut vägen för partiet i årets kyrkoval – uteslutit Gud och Jesus.
   Inte i någon enda rad i det sju A4-sidor långa programmet nämns den kristna kyrkans högsta ledstjärnor.
   Och inte heller finns ett enda ord om att stärka missionen – att gå ut och göra alla folk till lärjungar (Missionsbefallningen)."
Läs mer HÄR.

När Israels kritiker tystnar
- Världen idag - "...Men det finns tillfällen då kritikerna är tysta. Det är när Israels fiender förbereder sin nästa attack – så som sker just nu. Hotbilden mot Israel förändras dag för dag. Det som är konstant är att den judiska staten alltid har ett antal fiender som har som uttalat mål att utplåna den. Här följer en kort översikt över några av dem:
    Hamas i Gaza har fått en ny och mer extrem ledare, Yahya Sinwar. Han fortsätter sina förberedelser för nya angrepp på Israel samtidigt som han testar Israels respons på nya raketattacker från Gaza. Hamas är tydligt med att Israel måste utplånas. Längre söderut, i Sinai, har IS återupprepade gånger beskjutit Eilat med raketer, senast den 7:e februari. För IS finns det inget utrymme för några andra än dem själva, speciellt inte för judar.
   Uppe vid Israels norra gräns hotar Hizbollahs ledare, Hassan Nasrallah, allt oftare med att slå till mot Israel och speciellt mot dess atomkraftverk och kemiska fabriker. Nasrallah är tydlig med att hans mål är att tillintetgöra Israel och ser framför sig hundratusentals döda israeler om hans raketer skulle träffa sina mål."
Läs mer HÄR.

13 mars 2017

Nyhetsflödet måndag den 13 mars

RFSU:s blinda fläck i abortfrågan.
- Stefan Gustavsson i Världen idag -  "Jag surfar in på RFSU:s hemsida och läser artikeln ”Abort – argument och myter”. Den börjar med att presentera fem argument för rätten till abort. Första argumentet lyder: ”Alla kvinnor har rätt att bestämma över sin egen kropp och hälsa.”
    Det är ingen slump att detta står först. Slagordet om rätten till sin egen kropp står alltid i främsta ledet när frågan om abort kommer på tal. Anledningen är inte svår att begripa: det är verkligen en fundamental rättighet att få bestämma över sin egen kropp. Självklart har alla kvinnor rätt till sin kropp, precis som alla män har rätt till sin kropp – och alla barn har rätt till sin kropp."
Läs mer HÄR.

Jesus hoppet i rådlöshetens tid
- Sven Nilsson i Hemmets Vän - "Tidsläget påminner i hög grad om Jesus-orden att människor står ”rådlösa inför havets och vågornas dån”.  Några politiska nyord definierar hur människor upplever tillståndet i världen just nu: ”utanförskap”, ”drar isär”, ”vi och dom” , ”polarisering”.  I så gott som varje debatt om det som händer i närsamhället eller världen i stort återkommer dessa uttryck för att beteckna de utmaningar vi står inför.
   Någonting håller på att gå sönder i själva samhällsgemenskapen och välfärdsbygget. Överallt möter vi dessa nyord. De upprepas som magiska mantra i tron att man förstått vad som rör sig i folksjälen."
Läs mer HÄR.

Sverige i vågskålen
- Börje Claésson i Inblick - "Den här ledarartikeln är ett upprop till bön för Sverige. Vårt kära fosterland befinner sig på många sätt i ett allvarligt läge. Nästan dagligen berättar nyhetsrapporteringen om ett ökat våld och en ökad oro men också om ökade motsättningar i vårt svenska samhälle. Även inom politikens område blir det lätt kortsiktiga politiska poänger som blir viktigare för våra beslutsfattare än att se till landets väl och människors bästa."
Läs mer HÄR.


10 mars 2017

Nyhetsflödet fredag den 10 mars


Religiöst samfund flyttar högskoleprovet
- Sveriges radio - "Nästa år kommer högskoleprovet kunna skrivas inte bara på lördagar utan också på söndagar. Anledningen är det kristna samfundet Sjundedagsadventisterna, vars medlemmar inte kunnat göra provet då de firar sabbat och ser lördagen som vilodag. Det rapporterar P3 Nyheter.
Samfundet har tidigare fått skriva ett hemligt reservprov på en veckodag, men efter en överenskommelse med Universitets- och högskolerådet, UHR, kommer vartannat högskoleprov i framtiden att förläggas till söndagar.
– Denna kompromiss tyckte vi var bra, säger Göran Hansen, missionsföreståndare på Sjundedagsadventisterna, till P3."
Läs mer HÄR.

Onyanserade Israelbilder
- Ledare i Hemmets Vän - "Bilden av Israel-Palestinakonflikten i svenska medier presenteras oftast alltför svartvitt och ensidigt. Det menar teologen och skribenten Annika Borg i en rapport beställd av EU-parlamentarikern Lars Adaktusson. Det är en mycket mer förenklad bild än medier i andra länder ofta framför. Annika Borg har gjort nedslag i svensk mediarapportering tillbaka till början av 2000-talet och ger ett antal intressanta exempel.  Hennes slutsatser om denna svartvita presentation av Israel stöds av den brittiske professorn Alan Johnson, som tillhör den politiska vänstern i Storbritannien. Han noterar att komplexiteten i Mellanösternkonflikten sällan tas fram.
   Nästan allt när det skrivs om Israel-Palestinakonflikten i svenska medier handlar om Israels förtryckande behandling av palestinier och ord som ”ockupation” och ”bosättningar” förekommer ofta. Men sällan finns något exempelvis om positiva israeliska ageranden. 20 procent av Israels befolkning består av araber som inte speciellt ofta delar denna ensidiga bild. När terrordåd inträffar i Europa eller i andra länder kallas de oftast för vad de är. Men sällan sker så när Israel bemöter raketangrepp från Hamas eller terrorhandlingar begås av palestinier mot israeler. De får andra förklaringar, menar Annika Borg i rapporten."
Läs mer HÄR.

När maktfrågan ersätter sanningsfrågan
Ledare i Världen idag - "Vår tid kallas ofta för postmodern, och med detta syftar man på ett antal olika fenomen. Ett av de mest uppenbara är att begrepp som sanning och objektivitet har kommit i ett dramatiskt annorlunda ljus jämfört med några decennier sedan. De postmoderna filosoferna ifrågasätter alla objektiva sanningar, och tron på såväl vetenskap som religion har ersatts av en relativistisk syn på tillvaron. Mångfald och fragmentisering är orden för dagen, och var och en har sin egen sanning – eller ingen sanning alls."
Läs mer HÄR.

8 mars 2017

Nyhetsflödet onsdag den 8 mars

Låt inte sekulär vetenskap styra över Bibelns budskap
- Världen idag - "Det är viktigt att både teologer och andra kristna, som tror att Bibeln är Guds Ord, inte låter sin förståelse av Skriften formas av en vetenskap som utgår från sekulära antaganden. Annars riskerar vi att få en kyrka som låter naturvetenskapsmän med sekulära arbetsmetoder diktera villkoren, skriver matematikprofessor Ola Hössjer.
   Den senaste månaden har en debatt förts i tidningarna Världen idag, Dagen och på andra håll om hur skapelseberättelsen i Bibelns tre första kapitel ska tolkas. Bland annat har Stefan Swärd och Anders Gerdmar försvarat den klassiskt kristna synen att Adam och Eva existerat, samtidigt som flera andra evangelikala teologer och bibellärare ifrågasätter denna bibeltolkning. Jag delar Swärds och Gerdmars synsätt att det av flera skäl är viktigt att hålla fast vid den klassiska tolkningen av Bibeln."
Läs mer HÄR.

Invandringsfrågan och kristen tro: Välstånd växer inte fram i ett vakuum
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "I centrum av de senaste årens invandringsdebatt har stått kollisionen mellan två olika solidaritetsideal. Det ena av dessa utgår från nationalstaten, där man som medborgare arbetar och betalar skatt, för att på så sätt – i alla fall som huvudregel – förtjäna sina sociala rättigheter. Det andra idealet utgår från mänskliga rättigheter (MR), och säger att solidariteten inte kan begränsas av nationsgränser. Enligt detta sätt att tänka har vi precis samma förpliktelser mot en somalier eller syrier på flykt som mot en svenskfödd pensionär. Annars låter vi påskina att olika människor har olika värde."
Läs mer HÄR.

 Israel börjar porta sina fiender
- Paul Widén i Nyheter från Israel - "I förra veckan fick Omar Shakir, chefen för ”Israel/Palestina-avdelningen” på människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW), avslag på sin ansökan om arbetsvisum i Israel, med hänvisning till hans konsekvent fientliga inställning till Israel. Shakir har varit aktiv i BDS-rörelsen som förespråkar bojkott, avinvestering och sanktioner mot Israel och har jämfört Israel med den sydafrikanska apartheid-regimen. Efter avslaget uppgav Israels ambassad i Washington D.C. att Shakir kunde överklaga beslutet och tills vidare besöka Israel på ett turistvisum, men när Shakir i torsdags anlände till Ben Gurion-flygplatsen utanför Tel Aviv nekades han även turistvisum och därmed inträde i landet. Beslutet togs av flygplatsens ansvarige för gränskontoll med hänvisning till det tidigare avslaget på arbetsvisumet. ”Vi finner inga speciella omständigheter som motiverar ett godkännande av hans inträde i landet”, konstaterades det. Omar Shakir sattes sedan på första bästa flyg tillbaka till USA."
Läs mer HÄR.


7 mars 2017

Nyhetsflödet tisdag den 7 mars

Sluta tiga om förföljda kristna
- Ledare i Dagens Nyheter - "Många svenska politiker har fortfarande beröringsskräck för frågan om förtryckta kristna. Det är dags att de följer ärkebiskopens exempel och höjer rösten.
   Efter ärkebiskop Antje Jackeléns artikel på söndagens DN Debatt hade en cyniker kanske skrivit ”Sent ska syndaren vakna”. Svenska kyrkan har nämligen fått mycket kritik för sitt dämpade tonläge om situationen för världens förföljda kristna.
   Just dessa anses vara den mest utsatta religiösa gruppen globalt. Hundratusentals kristna förföljs, dödas, fängslas, tystas eller tvingas att konvertera. Enligt hjälporganisationen Open Doors är det kommunistiska Nordkorea det värsta landet för kristna. Irak, som ärkebiskopen nyligen besökt, kommer på plats sju."
Läs mer HÄR.

Ny rapport granskar Muslimska brödraskapet
- Världen idag - "Islamister håller på att bygga upp en parallell samhällsstruktur i Sverige. Det menar författarna bakom en nyligen publicerad rapport om Muslimska brödraskapet. Organisationen verkar i mångkulturens namn och får indirekt mångmiljonbelopp från svenska skattebetalare, menar rapportförfattarna. Men de möter stark kritik.
   Islamiska staten använder brutala metoder för att upprätta en islamistisk stat, Muslimska brödraskapet strategi är i stället att bygga en islamisk stat bit för bit, genom indoktrinering. Det menar författarna bakom en rapport som gjorts på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)."
Läs mer HÄR.

Varför flyttar man tll Israel?
- Himlen TV7 -Varför flyttar så många judar från hela världen till Israel, även om landet ständigt får negativ uppmärksamhet?
Dokumentären Plan A tar sig an fenomenet med hjälp av fem olika återvändares berättelser.
Se videon HÄR. Svensk text.

6 mars 2017

Nyhetsflödet måndag den 6 mars

Blinda ser, lama går, döva hör, döda uppstår. Det kommer att ske i Sverige i dag.
- Anders Gerdmar docent i Nya Testamentets exegetik. Världen idag - "Varje söndag under min uppväxt fick jag lyssna till en evangelietext och en predikan över densamma. Det var bra att gå igenom Jesu liv och se vad han sade och gjorde. Men en sak var säker, menade man: den blinde Bartimeus helande var inte fysiskt, utan betydde syndernas förlåtelse. Samma sak gällde andra under. Inte för att min omgivning förnekade att Gud kunde göra under, för den tron fanns. Men man läste inte och predikade inte evangeliernas budskap som om det gällde helande och under i dag."
Läs mer HÄR.

Den yttersta ytligheten
- Johanna andersson i Kristen Opinion - "”Därför kan högerkristna bli abortmotståndare, trots att det inte finns ett enda bibelord om abort.” Så skriver Stockholms biskop Eva Brunne i ett debattinlägg till Jenny Sonesson, med anledning av ”Juluppropet”. Det handlar om olika sätt att se på kristnas uppdrag i världen.
   Jag blev faktiskt chockad över att en biskop i Svenska kyrkan förenklar en så komplex fråga som aborter till att handla om höger eller vänster i politiken. Att man kan se en ofödd människa och hennes värde på olika sätt, under en viss tid, är redan reglerat i Sverige. Det råder, såvitt jag förstår, en stor politisk konsensus kring detta och de satta tidsgränserna.
   Men är det inte lite mer komplicerat än höger-vänsterskalan med aborter? Hur är det med alla selektiva aborter av flickfoster? Borde enbart högerkristna uppröras över dessa?"
Läs mer HÄR.

In English: Wake up!
- Danielle Strickland in JAC online -
I remember when I woke up for the very first time. I was in prison for being a car thief and a drug addict – I was really messing up my life. A Salvation Army lady came to visit me, refusing to give up on me. She put her arms around me and whispered, ‘I love you.’ I was so dead on the inside, so asleep to real life, I didn’t even hug her back. As she left my cell, I remember shouting after her, ‘You didn’t even bring me a smoke, man?’ But later, alone in that cell in Toronto, Jesus himself visited me. I can’t fully explain it to this day, but he did exactly the same as the Salvation Army lady did. He put his arms around me and said, ‘I love you.’
Read more HERE.

4 mars 2017

Nyhetsflödet lördag den 4 mars

När demografi blir demagogi
Ruben Agnarsson i Inblick - "I slutet av 2015 bodde drygt 1,6 miljoner personer som är födda utomlands i Sverige. Dessa invandrare har täckt upp det demografiska hål som 1975 års abortlag medfört, som lett till att ungefär lika många ofödda barn inte har välkomnats i vårt land de senaste dryga 40 åren.
   Självklart finns det andra orsaker till att vi föder så få barn i Sverige. Att en betoning på samkönade relationer, tillfälliga förbindelser och en utbredd ”satsa på dig själv”-filosofi leder till färre födslar förvånar nog ingen."
Läs mer HÄR.

Klassisk baptistkyrka skänks bort och får nytt liv
- Sändaren - "Kungsholms baptistförsamling, som funnits i över 100 år, ska nu lägga ner. Kyrkolokalen skänktes i fjol till församlingen New Life....
...Samtidigt som Kungsholms Baptistförsamling åldrats, har den yngre Fridhemskyrkan som tillhör New Life, stegvis tagit över ansvaret för kyrkolokalen. Att fastigheten i framtiden skulle brukas för något annat ändamål än att vara just en kyrka har aldrig varit ett alternativ. – Det kommer att fortsätta att vara en kristen församling här. När vi har försvagats har Fridhemskyrkan flyttat in och axlat ansvaret för kyrkan. De har både betydligt fler och yngre människor än vi, säger Birgit Karlsson."
Läs mer HÄR.

På norsk: Reiseklar?
Fra Jostein Nielsens blogg:
Magna og jeg er veldig ofte på reiser. Det hender at jeg sier at jeg er lei av å reise. Det må presiseres, for det er ikke selve reisen og slett ikke målet med reisen jeg sikter til, men prosessen det er å gjøre seg klar til reisen. Det kan være slitsomt å gjøre seg klar til å reise. Det gjelder alt fra planlegging og bestilling av billetter til det å pakke det som må være med på reisen. 
Les mer HER.

3 mars 2017

Nyhetsflödet fredag den 3 mars

Hundratals frälsta när Stakset predikade i Göteborg
- Världen idag - "Nästan 2 000 personer kom till Smyrnakyrkan i Göteborg när Sebastian Stakset var gäst på kvällsgudstjänsten i söndags. Efter en trosviss predikan om Jesu kärleks förvandlande kraft valde flera hundra personer att lämna sina liv till Jesus.
   Smyrnakyrkans gudstjänstlokal var fylld till sista raden. De omkring 1 300 platserna räckte inte till, så församlingen fick öppna tre extralokaler där gudstjänsten sändes via videolänk.
– ”Fullt” är ett för svagt ord. Det är den största publik vi haft sedan vi renoverade kyrkan på 80-talet, berättar församlingens föreståndare Urban Ringbäck.
Han uppskattar att uppemot 2 000 personer kom.
   Anledningen till det stora intresset stavas Sebastian Stakset. I helgen gästade han nämligen församlingen. På lördagskvällen hölls en konsert, på söndagseftermiddagen hölls en mindre samling och nu på söndagskvällen medverkade han på kvällsgudstjänsten."
Läs mer HÄR.

Jesus hoppet i rådlöshetens tid
- Sven Nilsson i Hemmets Vän - "Samhället kollapsar när de gemensamma värderingarna har blivit så fragmenterade att tilliten som sammanhållande kitt gått förlorad. Men ett samhälle Det enda historiska exempel vi har på hur ett samhälle i social och moralisk misär kan upprättas är genom en evangelisk folkväckelse som i England under John Wesleys tid och som här i Sverige genom 1800-talets väckelserörelser.
...Jesus är världens hopp. Endast evangeliet om Jesus och hans verk är Guds kraft till upprättelse för den enskilda männi­skan vilket i sin förlängning blir en förnyande impuls i hela samhällskroppen.i social och moralisk misär kan upprättas genom en evangelisk folkväckelse"
Läs mer HÄR.

 SCB: Fler gifta och färre skilda
Ruben Agnarsson i Inblick - "I fjol skedde 3 632 fler giftermål och 1 094 färre skilsmässor än året innan i Sverige, visar färsk statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB). Antalet samkönade par som gifter sig har nästan halverats medan andelen skilsmässor i samkönade relationer har ökat dramatiskt; bland kvinnor hela 78 procent i jämförelse med antalet vigda."
Läs mer HÄR.

1 mars 2017

Nyhetsflödet onsdag den 1 mars

Kristna flyr från Sinai efter IS mordvåg
- Jacob Zetterman i Dagen - "Sju dödade på tre veckor fick vara nog. Nu lämnar kristna Sinaihalvön i Egypten.
- Jag tänker inte gå och vänta på döden, säger Rami Mina, kristen egyptier som i fredags lämnade staden Arish på Sinaihalvön, rapporterar Reuters.
   Han stänger ner sin restaurang, och angånde Islamiska staten som tagit på sig mordorgien på Sinais kristna säger han:
- De är skoningslösa."
Läs mer HÄR.

Träffad av reformationen
- Världen idag - "Församlingen United beskrevs som en framgångssaga. Ändå gnagde frågorna i Magnus Persson. I mötet med reformationen fann han ett budskap, som skulle kräva stora förändringar – till ett högt pris. Vad var det han fann hos Martin Luther? 
...Vi blandar ofta ihop lag och evangelium. Antingen gör vi lagen till en frälsningsväg, eller också försöker vi göra om evangeliet till lag....
...Evangelium är den punkt kring vilken Luthers hela åskådning är centrerad. Guds folk är ständigt på glid och vi behöver hela tiden omvända oss och återerövra det vi har förlorat."
Läs mer HÄR.
På norsk: Troen er ingen privatsak- Lederartikkel i norske Dagen - "Den som regner trosfrihet som noe selvfølgelig, står i fare for å miste den.   Friheten til å tro er mange steder i verden fraværende. Men også i vår del av verden kan den være under sterkere press enn vi tenker over.   Denne uken kunne vi fortelle at Åpne Dører opplever større interesse for arbeidet organisasjonen gjør for forfulgte kristne. Allerede da organisasjonen presenterte sin årlige liste over land der forfølgelsen er verst, så vi en oppmerksomhet fra sekulære medier som vi lenge har savnet og etterlyst.
Les mer HER.