Av frukten känner man trädet
- Ruth Nordström i Världen idag - "Man får leta väldigt länge för att hitta världsomfattande barmhärtighetsarbeten som Moder Teresas, på ateistisk grund. Kärleken till Gud och till nästan är kristendomens kärna. Med en ateistisk människosyn, som Dawkins och hans meningsfrände, Peter Singer, är sjuka och handikappade barn, svaga och gamla, mindre skyddsvärda än begåvade schimpanser. Ett ofött barn i moderlivet är mindre värd än en ”fullvuxen ko i ett slakteri”. Assisterat självmord är inga problem. Det är bara att konstatera: Av frukten känner man trädet."
Finns det ett samband mellan ateism och autism?
- Lotta Knutsson Bråkenhielm på Newsmill - "Sambandet mellan dessa drag och religiös hållning är tydligt. För den som tänker strikt logiskt och systematiskt, blir mycket i religionen obegripligt. Den som har en benägenhet att tolka allting bokstavligt, förstår knappast religiöst språk, som ofta är metaforiskt. Den som har svårt att hantera sociala relationer och avläsa andras känslor, har rimligen extra svårt att hantera relationen till osynliga personer och andra övernaturliga väsen. Om man endast med mycken möda kan lära sig att tyda tecken och på basis av dessa dra slutsatser om en medmänniskas sinnestillstånd, t.ex. att tårar (oftast) betyder att någon är ledsen, hur svårt blir det då inte för en sådan människa att föreställa sig en ”osynlig person” som Gud! Vilka fysiska tecken ska man då gå efter, vilka observerbara beteenden eller entydiga signaler?"
Religion vil bli viktigere for folk
- Skaperkraft och Bergens Tidende - "I boken Gud er tilbake forsøker vi å gjøre den samme øvelsen – å beskrive den tiden vi lever i og peke på noen svar som menneskene kan tro på. Så kan man spørre, hvorfor blande Gud inn i nåtiden? Svaret gis i tittelen. Gud er tilbake! Vi tror at religion kommer til å spille en større rolle i fremtiden enn det den har gjort siden andre verdenskrig.
Det kan synes som et paradoks all den tid Norge tilsynelatende blir mer sekulært og at Den norske kirke mister medlemmer. Det er imidlertid like mye en utfordring som et paradoks. Siden Norge og Sverige er blant de mest sekulære samfunn i verden, er det nærliggende å tro at vi som majoritetsbefolkning har større problemer med å forstå religionens virkning i samfunnet, og internasjonalt."
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar