Dagens Nyheter

15 feb. 2016

Nyhetsflödet måndag den 15 februari

VECKANS NYHETER FRÅN OMNI

Stormakterna överens om eldupphör i Syrien
● UTRIKES Humanitär hjälp ska snabbt nå fram till belägrade områden i Syrien och ett eldupphör ska träda i kraft ”inom en vecka”. Det enades stormakterna om vid toppmötet i München, sent på torsdagskvällen. Men många frågetecken kvarstår. Eldupphöret gäller inte terrorgrupperna Islamiska staten och Nusrafronten och den syriska regimen har inte gett sitt formella stöd. Inte heller omfattar överenskommelsen Rysslands flyganfall.
Läs mer om Syrienkriget

Swedbanks vd Michael Wolf sparkad och polisanmäld
● EKONOMI På tisdagen meddelade Swedbank att vd:n Michael Wolf sparkas. På fredagen blev det känt att Wolf anmälts till Finansinspektionen och att anmälan lämnats vidare till Ekobrottsmyndigheten, som inlett en förundersökning. Wolf själv nekar till alla brottsanklagelser. Storägare är kritiska till vad de uppfattar som mörkande av skälen bakom att Wolf tvingades gå och Dagens Industris Lotta Engzell-Larsson skrev i en ledare: ”Förtroendet för styrelsen är bränt och det är dags för ägarna att agera.”
Läs mer om at Wolf sparkas från Swedbank

Trump och Sanders tog hem New Hampshire
● UTRIKES Den demokratiske socialisten Bernie Sanders och den republikanske fastighetsmiljardären Donald Trump gick segrande ur primärvalet i New Hampshire. För Trumps del var segern extra viktig efter att ha kommit tvåa i Iowa.
Nu drar primärvalsprocessen vidare till South Carolina – men utan de republikanska presidentaspiranterna Carly Fiorina och Chris Christie som valt att hoppa av.
Läs mer presidentvalet i USA

KI:s rektor avgår efter kirurgskandalen
● INRIKES Skandalerna runt kirurgen Paolo Macchiarini blev till slut för mycket för Karolinska institutets ledning. ”Kören som kräver min avgång är månghövdad och högröstad” skrev KI:s rektor Anders Hamsten på DN Debatt och meddelade att han ställer sin plats till förfogande. Som en konsekvens av det misstänkta forskningsfusket tillsätter regeringen nu en utredning om forskningsetik.
Läs mer om kirurgskandalen på KI

Riksbanken sänkte styrräntan till ny rekordnivå
● EKONOMI Riksbanken sänkte styrräntan med 0,15 procentenheter till minus 0,50 procent på torsdagen. Samtidigt skrevs prognosen för inflationen om och inflationsmålet på 2 procent beräknas inte kunna nås förrän 2017. Riksbanken skrev också om räntebanan: Tidigast 2018 beräknas räntan stiga till noll. Beskedet väckte reaktioner – även internationellt.
Läs mer om Riksbanken vs. inflationen

SD:s uppåtgående trend bruten – stödet sjunker
● POLITIK Sverigedemokraterna får 16,6 procents stöd i Sifos februarimätning, som gjorts på uppdrag av SvD och GP. Det är en minskning sedan december, då partiet fick 19,0. Förändringen från januari är inte säkerställd men jämförelsen med december gör att mätningen ändå beskriver ett trendbrott. Moderaterna blev för andra månaden i rad största parti med ett marginellt större stöd än Socialdemokraterna.
Läs mer om februariopinionen

Forskare bekräftar Einstein-teori om gravitationsvågor
● UTRIKES Albert Einstein må ha varit död i 60 år – men fortfarande bekräftas hans teorier av nya rön. I veckan uppgav forskare vid institutet Ligo att gravitationsvågor har upptäckts. Vågorna kommer från två svarta hål som kolliderade för 1,3 miljarder år sedan.
Läs mer om upptäckten av gravitationsvågor

Många döda när tåg kolliderade i Tyskland
● UTRIKES Elva personer dog och ett hundratal skadades när två tåg kolliderade i södra Tyskland i tisdags morse. SR Ekots utsända beskrev olycksplatsen som ”en helt makaber bild”:
– 50 meter bort står resterna av de två tågen som rände in i varandra. Det ena liksom borrade sig in i det andra tåget. Det är fullständigt uppfläkt och förvridet.
Läs mer om tågkraschen i Bayern

J-O har smashat färdigt: ”Det var fantastiskt kul”
● SPORT Pingisgeniet Jan-Ove Waldner gjorde i veckan sin sista tävlingsmatch. Därmed är en nästan 40-årig karriär som bland annat gav ett OS-guld och sex VM-guld över. En seger och en förlust blev det i torsdagens framträdande.
– Jag tror inte någon bryr sig om resultatet. Det var fantastiskt kul att spela, sa han till TT.
Läs mer om Waldners sorti
Max Martin förste svensk att få Polarpriset i populärmusikklassen
● KULTUR Den svenske låtskrivaren och producenten Max Martin och den italienska sopranen Cecilia Bartoli får årets Polarpris. Max Martin, som genom åren gjort musik med många av de allra största världsstjärnorna, blir därmed den förste svensken att få priset i populärmusikklassen.
”Om vi skulle göra en radiokanal med de senaste 20 årens mest spelade sånger skulle det vara sånger av honom som hörts mest”, skrev musikkritikern Per Sinding-Larsen.
Läs mer om Polarpriset 2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar