Dagens Nyheter

20 juni 2016

Nyhetsflödet måndag den 20 juni


Veckans viktigaste nyheter från omni

Ödesvecka när britterna röstar om brexit
● UTRIKES På torsdag folkomröstar Storbritannien om de ska stanna i eller lämna EU. Ett utträde skulle få enorma konsekvenser och Sveriges utrikesminister Margot Wallström varnar för att brexit kan leda till en ”upplösning av själva EU”.
Den senaste opinionsundersökningen visar ett litet övertag för stanna-sidan, men det är mycket jämt inför omröstningen. På Stockholmsbörsen, som har stängt för midsommar när resultatet kommer, är oron stor.
★ Läs mer om brexit

Brittisk politiker mördad på öppen gata

● UTRIKES Labour-politikern Jo Cox blev i torsdags överfallen efter ett valmöte och dog senare på sjukhus. En 52-årig man med psykiska problem greps kort därefter. Motivet är inte fastställt men när mannen framträdde i rätten sa han ”död åt förrädare – frihet för Storbritannien”.
Både Labour och Tories avbröt tillfälligt sina kampanjer inför folkomröstningen om brexit efter mordet.
★ Läs mer om mordet på Jo Cox

Stort stöd för Orlando-massakerns offer

● UTRIKES Under veckan har många visat solidaritet med de 49 människor som mördades på gayklubben Pulse i Orlando förra helgen. På Sergels torg i Stockholm samlades tusentals människor.
– Vi är ännu inte framme i ett samhälle där alla kan vara trygga, sa RFSL:s förbundsordförande Frida Sandegård.
Samtidigt har det uppdagats att gärningsmannen Omar Mateen hade kontakt med sin hustru under gisslandramat och enligt poliskällor riskerar hon åtal för inblandning.
★ Läs mer om masskjutningen i Orlando

Sverige möter Belgien i ödesmatch

● SPORT Herrlandslaget i fotboll har inlett EM knackigt. 1–1 mot Irland följdes upp med en snöplig 0–1-förlust mot Italien. Dessutom har Sverige inte haft ett enda skott på mål, eftersom 1–1 målet mot Irland var ett självmål och inte räknas i statistiken.
Nu krävs det förmodligen seger i sista gruppspelsmatchen mot Belgien på onsdag för att Sverige ska ta sig vidare till åttondelsfinal.
★ Läs mer om fotbolls-EM

Flera häktade för terrorplan under EM
● UTRIKES Efter omfattande razzior i Belgien på lördagen har tre personer häktats misstänkta för försök till mord genom terrorism. Enligt åklagare ska de ha planerat en attack i samband med EM-matchen mellan Belgien och Irland.
Nio personer som greps i tillslagen släpptes efter förhör.
★ Läs mer om terrorhoten

Nya skandalscener skakade fotbollsfesten

● SPORT EM-mötet mellan Kroatien och Tjeckien i fredags fick brytas i fem minuter sedan bengaler kastats in från den kroatiska läktarsektionen. Det fick Kroatiens president Kolinda Grabar-Kitarovic att kalla supportrarna för ”Kroatiens fiender”.
Även inför mötet mellan Island och Ungern uppstod bråk mellan ungerska fans när omkring 100 personer klädda i svart försökte klättra över ett staket för att ta sig till en annan grupp ungerska supportrar.
★ Läs mer om fotbolls-EM

Dom om färjevåldtäkt ifrågasätts
● INRIKES Fyra 19-åringar som åtalats för en uppmärksammad våldtäkt på en ung kvinna under en studentkryssning friades i veckan. Stockholms tingsrätt skriver i domen att kvinnan inte hindrats från att lämna hytten och att hon inte var så berusad att hon var i en ”särskilt utsatt situation”.
Domen ifrågasätts av bland andra advokaten Elisabeth Massi Fritz:
”Varför pratar man inte om de här männens ansvar att inte utnyttja en berusad ung tjej?”, skriver hon på Expressen Debatt.
★ Läs mer om färjevåldtäkterna

Sifo: Moderaterna lockar unga väljare
● POLITIK Alliansen drar ifrån de rödgröna i Sifos junimätning, som gjorts åt SvD och GP. Moderaterna går starkt framåt och får 27,4 procent av väljarstödet.
– Förstagångsväljarna har länge varit rödgröna. Nu är är det en tydlig slagsida åt Alliansen, säger Sifos Toivo Sjörén.
★ Läs mer om juniopinionen

Svensk superproducent fick Polarpriset

● KULTUR Max Martin fick i torsdags motta det ansedda Polarpriset vid en gala i Stockholm. Han har skrivit låtar åt artister som Katy Perry och Justin Timberlake.
– Jag erkänner. Genom åren har jag stulit från storheter som Abba, Kiss, Prince och såklart Lasse Holm, sa Martin i sitt tackdal.
Den italienska mezzosopranen Cecilia Bartoli tilldelades priset i den klassiska kategorin.
★ Läs mer om Polarpriset

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar