Dagens Nyheter

10 juli 2016

Nyhetsflödet måndag den 11 juli



Veckans viktigaste nyheter från Omni

Sverige och svenska värderingar dominerade politikerveckan
POLITIK Statsminster Stefan Löfven hyllade Sverige och beskrevs i det närmaste som nationalistisk efter sitt tal i Almedalen. M-ledaren Anna Kinberg Batra gick längre när hon pratade om svenska värderingar, medan KD:s Ebba Busch Thor inledde sitt tal med orden ”Sverige, Sverige älskade land”.
– Man får en liten känsla av att idén om en nationalkaraktär är på väg tillbaka i den svenska debatten, sa Ekots politiske kommentator Fredrik Furtenbach.


Löfven: Vi ska komma åt segregationen
POLITIK Krafttag mot segregation – och hårdare tongångar mot nyanlända. Den andra gemensamma nämnaren under politikerveckan var de många utspelen inriktade på invandringen.
Moderaterna vill ställa krav på att flyktingkvinnor med småbarn ska tvingas studera svenska för att få ut socialbidrag. Socialdemokraterna presenterade ett program tänkt att minska segregationen.
– Vi kan aldrig acceptera extremism och förtryck av kvinnor, sa Stefan Löfven.

Åkesson: SD uppvaktas av moderater
POLITIK Jimmie Åkesson sa i en intervju i veckan att Sverigedemokraterna har uppvaktats av både personer och organisationer med koppling till Moderaterna, något partiet förnekar.
Till SvD sa Åkesson också att blockpolitiken kommer att leva kvar fram till valnatten, men att SD sedan skulle kunna komma att regera med M om man får tillräckligt många mandat.

Fyra av tio väljare ser Busch Thor som en belastning
POLITIK En undersökning från TV4/Novus visade att fyra av tio KD-väljare ser Ebba Busch Thor som en belastning för sitt partiet. Bara 25 procent ser henne som en tillgång, vilket är den lägsta siffran bland alliansledarna.
SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson konstaterade att KD:s försök att placera sig till höger om Moderaterna inte lett till att väljare återvänt:
”I stället har partiet fortsatt att krympa.”

Dallas i chock: Skytt dödade fem poliser
UTRIKES 25-årige Micah Johnson dödade fem poliser och skadade sju i centrala Dallas, i det dödligaste dådet som drabbat poliskåren i USA sedan attacken mot World Trade Center. Skytten, som hade deltagit i USA:s insats i Afghanistan, sa i förhandlingar med polis att målet var vita, särskilt vita poliser. Johnson dödades när förhandlingarna bröt samman och i hans hem hittades bombmaterial och vapen.

Rädsla för ökad splittring i USA efter dådet
UTRIKES Dådet i Dallas genomfördes samtidigt och i anslutning till en Black lives matter-protest mot polisens senaste dödsskjutningar av svarta medborgare. Rörelsen har tagit avstånd från attacken men många analytiker har ändå beskrivit det som ett bakslag för medborgarrättsrörelsen och som en ny fas i en eskalerande konflikt om polisvåld. President Barack Obama tonade i ett tal ner splittringen i samhället.
– Amerikaner av alla slag är arga över de problem som afroamerikaner och latinamerikaner utsätts för.

Ronaldo jagar revansch för finalförlusten 2004
SPORT I kväll avgörs EM-finalen mellan Portugal och Frankrike. Värdnationen Frankrike är favoriter med skyttekungen Antoine Griezmann i spetsen. Samtidigt jagar Christiano Ronaldo och Portugal revansch för den förlorade EM-finalen mot Grekland på hemmaplan för 12 år sedan.
Matchen börjar klockan 21.00.

IMF sänker Europas tillväxtprognos efter brexit
EKONOMI Internationella valutafonden har nedgraderat sina prognoser för tillväxten i eurozonen efter brexit. IMF menar att brexit kommer försena Europas ekonomiska återhämtning de närmaste två åren. Enligt de nya prognoserna väntas euroområdets tillväxt vara 1,6 procent i år och 1,4 procent nästa år.

Skarp kritik mot Blair för invasionen av Irak
UTRIKES Den tidigare brittiske premiärministern Tony Blair fick i den så kallade Chilcot-rapporten skarp kritik för sin roll vid invasionen av Irak 2003. Enligt rapporten togs beslutet om invasion innan alla fredliga vägar hade prövats. Blair tog på sig ansvaret för misstag som gjorts men höll inte med om rapportens slutsats. Han vidhöll också att världen ”var och är en bättre plats utan Saddam Hussein”.

Lionel Messi dömd till 21 månaders fängelse
SPORT Fotbollsstjärnan Lionel Messi och hans pappa dömdes i veckan till motsvarande 19 miljoner kronor i böter och 21 månaders fängelse för skattebedrägeri. Messi kommer inte att behöva avtjäna straffet i fängelse eftersom domen kommer att omvandlas till ett villkorligt straff.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar