S: Vi kan inte ha anställda som inte vill viga homosexuella
- Dagen - "Partiordförandens uttalande ligger helt i linje med den politik vi driver sedan många år tillbaka. Det säger Jesper Eneroth, ordförande för den socialdemokratiska kyrkomötesgruppen.
Förra veckan startade Stefan Löfven debatten när han i en intervju med Kyrkans tidning sa att präster inte ska ha möjlighet att säga nej till att viga homosexuella.
– Målsättningen för oss socialdemokrater är en kyrka där alla präster viger homosexuella par."
Läs mer HÄR. (rupebas kommentar: det var tydligen ingen felsägning av Stefan Löfvén i veckan. Socialdemokraterna menar på fullaste allvar att politiker ska bestämma över kyrkans tro)
”Kyrkan är ingen maktinstitution”
- Världen idag - "Statsminister Stefan Löven (S) lyckas inte skilja på samhällspolitik och kyrkopolitik i sin intervju för Kyrkans tidning. Det konstaterar Hans-Olof Andrén, ordförande i nomineringsgruppen Posk, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan.
Många debattörer har kommenterat Stefan Löfvens utspel om framför allt samkönade vigslar i Kyrkans tidning förra veckan.
Statsministern, tillika partiledare för Socialdemokraterna, sa bland annat att alla präster borde ställa upp på att viga samkönade par. I dag kan präster, med hänvisning till sitt samvete, välja att avstå från att viga.
Uttalandet var, enligt Hans-Olof Andréns sätt att se, exempel på "en totalkrasch mellan samhällspolitik och kyrkopolitik".
Läs mer HÄR.
Reflektioner om kristna samfund
- Stefan Swärds blogg - "Min hållning till kristna samfund och överbyggnader har alltid varit ambivalent. Under mina första 30 år var Maranata och Pingströrelsen min kristna hemmiljö, men också mycket präglad av karismatiska väckelsen och Jesusrörelsen under sjuttiotalet.
Hela den bakgrunden var mycket anti-samfund, anti-historiska kyrkor. Sven Nilsson höll ett brandtal under sent sjuttiotal där han menade att samfundslojalitet var synd. Pingströrelsen var en uppgörelse med de etablerade samfunden som skapade samfund och strukturer ovan den lokala församlingen, och man värnade om den fria församlingen. Maranata, där jag vistades mellan 8 och 16 års ålder, var en kraftig uppgörelse med samfunden, historiska kyrkorna, och även pingströrelsens samfundstendenser. Men både Pingströrelsen och Maranata leddes av mycket starka och jag skulle vilja påstå auktoritära ledare, nämligen Lewi Pethrus och Arne Imsen. Så även om dessa herrar avfärdade samfundsstrukturer skapade man ändå strukturer för styrning över självständiga lokala församlingar."
Läs mer HÄR.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar