Dagens Nyheter

28 juli 2012

Nyhetsflödet lördag 28/7

Termometer eller termostat?
- Dagen - "Som kyrkoledare i ett alldeles nybildat samfund funderar man mycket på uppdrag och uttryck. En bild som har blivit väldigt viktig för mig är den av en termostat och en termometer. Det är lätt att vi som församlingar och samfund bara blir termometrar som känner av temperaturen i vår samtid och möjligen beklagar läget, när vår kallelse tydligt handlar om att vara termostater som både känner av temperaturen och reagerar på ett sätt som förändrar temperaturen i det samhälle vi är satta att tjäna."

Kulturens reptilhjärnor
- Världen idag - "En krönika av Marcus Birro i Expressen om Livets Ords Europakonferens har väckt uppmärksamhet - och bland kultureliten har de raljerande kommentarerna varit många. Men vad är så kontroversiellt med att konstatera att människor på konferensen är glada och umgås med varandra utan att dricka sprit?"

Slutinlägg i debatten om teologin och pastorsutbildningar
- Stefan Swärds blogg - "Förr var det mycket mer vattentäta skott mellan universitetsteologin och frikyrkliga pastorsutbildningar. Men så är det inte längre. Det beror bl.a. på det ökade kravet på disputerade lärare vid frikyrkliga utbildningarna. Det medför att lärarna vid frikyrkliga utbildningarna i stor utsträckning har utbildats vid statliga universitetsteologin. Studenterna rör sig också mer mellan olika studiemiljöer. Det har skapat betydligt mer flytande gränser mellan konfessionella utbildningsinstanser och sekulära utbildningar. Detta behöver problematiseras och diskuteras."

Selvbilde
- Fra Jostein Nielsens blogg - "Noen tror at negative sider må fornektes dersom man skal opprettholde et positivt selvbilde. Jeg tror det er motsatt. Paulus hadde ikke et negativt selvbilde – men det var realistisk og sant. Dagens vers begynner slik:
    "Jeg som er den minste av de hellige…."
(Ef 3:8-9)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar