Dagens Nyheter

21 aug. 2012

Nyhetsflödet tisdag 21/8

Små steg i rätt riktning - Johan Lundell i Världen idag - "Avhumaniseringen av människan har gått långt. Det i somliga länder absoluta värdet för varje människa, född som ofödd, har i Sverige naggats gång på gång. Och det har gått långt. Alldeles för långt.
Något vi kan lära oss är att förändringen skett i små steg. Små, men många.Ändå talar mycket för att pendeln är på väg att svänga tillbaka, bara människor väljer att försöka göra skillnad. Det är faktiskt inte så svårt som man kan tro.
"


"Real Life" på missionsbåten Shalom
- FA:s hemsida - "Missionsbåten Shalom besöker hamnar i Mälaren under en sommarvecka. Initiativtagaren, Marina Bratterud imponeras över den fantastiska uppslutningen vid hamnarna när Frälsningsarméns gospelkör Real Life gick loss."

Punkbön och ortodox hegemoni
- Christer Hugo i Kristen Opinion - "Den rysk-ortodoxa kyrkan har en komplicerad historia. Massiv statskyrklighet under tsarväldet följdes av grym förföljelse av de troende under kommunismen - parad med den officiella kyrkans anpasslighet. Stalin förstod också att utnyttja kyrkans förtroendekapital under Andra världskriget. Så är det med tyranner. Whatever works, så att säga.
Numera har den rysk-ortodoxa kyrkan ånyo en stark, för att inte säga central, ställning i Ryssland. Patriarken Kirill har kallat Putins styre för ett "Guds under". Utrymmet för icke-ortodoxa kristna att verka i Ryssland har följaktligen kraftigt beskurits under senare år. Inte undra på att Pussy Riot-tjejernas punkbön i Frälsarkatedralen i Moskva - en bön riktad till jungfru Maria om att Ryssland skulle få slippa Putin - var mer än man kunde uthärda.
Den rysk-ortodoxa kyrkan liksom den ryska staten ser bönen som hädelse, trots att bönen uppenbarligen inte hade något anti-religiöst budskap utan just ett politiskt.
"

Kyrkoråd vädjar för ryska punkbandet
- Dagen - "Ett rysk-ortodoxt kyrkoråd uppmanar ryska staten att visa nåd för de tre dömda medlemmarna i punkbandet Pussy Riot. Även ryska medier och allmänheten ifrågasätter domarna."
DN  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar