Fredag den 5 april
När vi drabbas av kramp och fastlåsthet kan bambuträden tala till oss.
- Tommy Dahlman i Världen idag - "När vi drabbas av kramp och fastlåsthet kan bambuträden tala till oss. Efter ett seminarium kom en kvinna fram och beklagade sig över att hon inte kunde påbörja en utbildning eftersom det skulle ta fem år att bli klar med examen. Vi det laget skulle hon vara 43 år. Hon fick frågan: ”Hur gammal kommer du att vara om fem år om du inte går utbildningen?” En kvinna som är 39 år som nyligen påbörjat sina läkarstudier kommer att ha fyllt 47 år innan hon är helt klar. Men med en förväntad livslängd på 81 år kommer hon ändå ha 34 fruktsamma år på sig att bidra till såväl världens som sitt eget bästa. Fienden är rädslan. Rädslan urholkar vårt självförtroende, förvanskar vår självuppfattning och övertygar oss med tiden att vi är förlorare.
Detta är ett av Bibelns återkommande budskap till människor som stod inför viktiga utmaningar: Den som vågar får kraft men den som räds går kraften ifrån."
”Osynlig religion i skolan ett hot mot demokratin”
- Kyrkans Tidning - "Hur ska elever lära sig förståelse för människor i sin omvärld om religionen blir osynlig? Det diskuterades i riksdagens lokaler i måndags då integrationsminister Erik Ullenhagbjudit in till samtal.
Svenska kyrkans forskningschef Anne-Louise Eriksson satt i panelen och inledde med att vilja göra skillnad på olika former av sekulär- och sekulariserad skola. En skola som inte tar ställning i religions- och livs-åskådningsfrågor eller gynnar en åskådning framför de andra är önskvärt, men den svenska debatten tenderar allt mer vilja ha ett totalt osynliggörande av religion i skolan, menade hon.
En skola där den ateistiska livs-åskådningen är den självklara utgångspunkten och inte ifrågasätts är inte en neutral skola, sa Anne-Louise Eriksson.
– Osynliggörande av religion blir i förlängningen ett hot mot demokratin. Fördomar odlas i sådana miljöer. Och när religionen trycks tillbaka och aldrig får möta samhällets kritiska ifrågasättande stängs den också in, det är i sådana miljöer som den kan utvecklas till att bli till exempel kvinnoförtryckande."
Okunskap hotar förståelse
- Annika Ahlefelt i Sändaren - "Kunskap om de egna religiösa rötterna är nödvändigt för att kunna förstå och tolka både sitt eget sammanhang och omvärlden.
Att den religiösa kunskapen är låg bland folk i gemen, det vet vi.
Det handlar om en kompakt okunskap, så stor att den hotar vår förståelse för andra folk och andra tankesätt.
Men okunskapen innebär också om en oförmåga att hantera vår egen kultur.
Förstår vi ingenting om religion, dess plats i samhället och påverkan på forntidens människor, förstår vi heller inte vår historia, vår konst, vår litteratur eller vår musik. Ämnen som de flesta elever som gått ut dagens gymnasium också mycket riktigt är svävande inför."
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar