Torsdag den 27 augusti
"Om de hade fått tag på oss, hade de dödat oss"
- Svenska Dagbladet - "De kom på eftermiddagen. Hundratals människor med käppar och knivar, och bröt sönder dörren på Ärkeängeln Mikaels kyrka – en av de 40 kyrkor som angripits i Egypten de senaste dagarna.
Kyrkovärden Reda Gaballah var i kyrkan när de kom, och han var rädd, mycket rädd.
- De angrep oss och hade molotovcocktails, bensin, knivar och små svärd. Vi hade naturligtvis inga vapen, säger han.
Gaballah och de fem andra som var i kyrkan, flydde ut genom bakdörren.
- Om de hade fått tag på oss, hade de dödat oss."
Om Piensohos tal under Nyhemsveckan
- Stefan Swärds blogg - "Niklas är en utmärkt missionspastor (jag talar nu om det tidigare samfundet missionsförbundet som nu är en del av Equmeniakyrkan). Hade han fortfarande varit det skulle jag inte reagera alls på Nyhemstalet. Det han säger är ju mainstream inom missionsförbundet sedan i varje fall femtiotalet. Jag jobbade ett år under sjuttiotalet i SMU Stockholm så jag har viss inblick hur tongångarna var då. Anpassning till världen var ledordet. Inte tala om synden, inte lyfta fram församlingens trösklar och gränser, en öppen kyrka, som inte lägger sig i hur folk lever, och nedtona kyrkans profil i kontroversiella frågor. Kyrkan ska inte sticka ut och profilera sig in kontroversiella frågor. Redan på sjuttiotalet var det en mycket tydlig linje i missionsförbundarkretsar att inte profilera sig i t.ex. samlevnadsfrågor. En socialetisk kristendom var på agendan, inte frälsning och omvändelse.
För mig är det Niklas säger i dessa frågor bara ett direkt eko av missionsförbundets inställning jag mötte under sjuttiotalet."
Läran, makten och folket
- Lukas Berggren i Världen idag - "Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder. Som kristna i vårt land kan vi förstås inte vara nöjda. Vi vill bli fler, växa till och nå folket i vårt land. Men i andliga ökentider, när de synliga resultaten inte är så stora, är det lätt att drabbas av panik och desperation.
I jakten på folket är det lätt att kompromissa med annat, som läran. Vi sänker så lätt trösklarna och omformar vår lära för att folk ska bli nöjda. Att nå mycket folk är förstås väldigt roligt, men när detta blir det överordnade målet riskerar vi att förlora något viktigt på vägen – den sunda, kraftproducerande läran. Det leder slutligen till att vi också förlorar folket. För i längden vill ingen människa ha ett kraftlöst evangelium. Ett sådant är inte värt att leva och dö för. Så våra krumbukter och anpassningar är kontraproduktiva. Och Herren vill verkligen att vi ska vinna svenska folket."
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar