Dagens Nyheter

10 sep. 2013

Nyhetsflödet tisdag den 10 september

Tisdag den 10 september

Nya testamentet – historia eller nutid? – del I: evangelierna
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "En av de tydligaste vattendelarna inom den världsvida kristenheten handlar om hur vi läser och tolkar evangeliernas skildringar av Jesu under. Ska dessa i första hand betraktas som historiska tillbakablickar – ”så här handlade Jesus” – eller ska de också ses som manualer för den kristna kyrkan i dag – ”dessa tecken skall följa dem som tror …”?
Frågan är inte helt okomplicerad. Få troende förnekar till exempel att Apostlagärningarna visar att den undergörande kraft som var så central i Jesu egen tjänst på jorden kom att följa med in också i den tidiga kyrkan. I USA finns det dock betydande grupper av evangeliskt kristna som hävdar att Andens gåvor i praktiken kom att dö ut i och med den första generationen apostlar. Motiveringen till detta är att vi sedan fick Nya testamentet – och då behöver vi ju inte längre Andens manifesterade närvaro!?
"

Hård kamp om kristen stad
- Dagens Nyheter - "Den staliga syriska nyhetsbyrån skriver att staden är under hård attack från regeringstrupperna och att dessa tillfogat rebellerna "svåra förluster".
Andra uppgifter säger att 1.500 al-Nusra-rebeller fortfarande befinner sig i staden. Invånare som talat med nyhetsbyrån AP per telefon säger att rebellerna attackerat kristna hem och kyrkor medan de ropat "Gud är stor".
Maaloula är en av de få platser där den form av arameiska som talades på.
"

 Ta statskyrkan ända ner i graven
- Stefan Gustavsson på SEA:s hemsida - "Statskyrkosystemet och den politiska styrningen av Svenska kyrkan har knappast lett till teologisk tydlighet, enligt många forskare. Det är hög tid för Jesu egna berömda ord om åtskillnaden mellan kyrka och stat att få genomslag i Svenska kyrkan: : "Ge då kejsaren det som tillhör kejsaren och Gud det som tillhör Gud.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar