Den ofullbordade reformationen
- Sven Nilsson i Hemmets Vän - "Vi närmar oss raskt 500-årsjubileet av den lutherska reformationen, som anses tog sin början med att Luther år 1517 spikade upp sina 95 teser på porten till Allhelgonakyrkan i Wittenberg. Sammanfattningsvis kan de beskrivas som en protest mot rådande doktriner, ritualer, ledarskap och själva kyrkostrukturen i den romersk-katolska kyrkan vilket ledde till skapandet av nya nationella protestantiska kyrkor.
Det skall bli intressant att se hur den svenska lutherska kyrkan skall möta utmaningen att celebrera denna kyrkohistoriska händelse. Om man ser till vad Luther egentligen var ute efter måste man konstatera att mycket blev ofullbordat när alla hänsyn tagits till furstarnas villkor för att beskydda den nya rörelsen.
De som egentligen förvaltade Luthers ursprungliga radikala intentioner var den samtida friförsamlingsrörelsen, vilken fick sitt starkaste uttryck i den baptistiska delen av reformationen. Eftersom både den lutherska och kalvinska grenen av reformationen utvecklades till statskyrkor med i princip samma institutionella struktur som den romersk-katolska kyrkan har man beskrivit friförsamlingsrörelsen som den "tredje reformationen".
Våg av kidnappningar plågar kristna i Egypten
- Signum - "Avsättningen av president Mursi och de hårda tagen mot Muslimska brödraskapet har medfört en ökning av antalet attacker mot de koptiska kristna, som utgör ett lätt mål för radikala islamister i deras jakt på en försvarslös syndabock. Under de senast månaderna har cirka 80 kyrkor angripits och ofta satts i brand innan polisen lyckats få situationen under kontroll.
Den region som drabbats värst av islamistiskt våld är Minya i Övre Egypten, där det bor en ansenlig koptisk minoritet. Enligt lokala källor har åtminstone tjugo kyrkor, skolor och andra kristna institutioner angripits och stuckits i brand. Till och med hem för föräldralösa barn har attackerats, plundrats och bränts av radikala islamister i syfte att utplåna den kristna närvaron i området. Kyrkan Tadros e-Shabti är ett exempel. Mursis anhängare har gått till angrepp mot två hem för handikappade barn, som låg nära församlingskyrkan, satt eld på byggnaderna och orsakat en brand som varade i över fem timmar."
De fem tjänstegåvorna del I – apostel
- Olof Edsinger i Efter Kristus -"I Efesierbrevets fjärde kapitel undervisar Paulus om de fem så kallade tjänstegåvorna. Det är gåvor som har blivit givna till den kristna församlingen, och som ofta är förknippade med någon form av ledarskapsfunktion i Guds rike. Paulus skriver:
´Och han gav några till apostlar, andra till profeter, andra till evangelister och andra till herdar och lärare. De skulle utrusta de heliga till att utföra sin tjänst att bygga upp Kristi kropp, tills vi alla når fram till enheten i tron och i kunskapen om Guds Son, till ett sådant mått av manlig mognad att vi blir helt uppfyllda av Kristus” (Ef 4:11-13).´
Syftet med dessa gåvor är alltså att ”utrusta de heliga till att utföra sin tjänst”, och de står i centrum av Guds strategi för att mobilisera Guds folk för missionsuppdraget. I denna artikelserie tänkte jag därför försöka mig på en kortfattad sammanfattning av hur dessa gåvor kan fungera i den kristna församlingen, och jag börjar med nummer ett Paulus lista: aposteln."
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar