Dagens Nyheter

28 dec. 2013

Nyhetsflödet lördag den 28 december

Dagen då Sverige blev mörklagt
- Berit Simonsson i Värden idag - "Den kristna trons unika ställning bland alla religioner, Jesus som världens unike Frälsare, eller bara en tankekonstruktion,  och på den kristna etikens område: äktenskapet som en förening mellan en man och en kvinna, det ofödda barnets rätt till liv, ilska och vrede kristna emellan... viktiga sanningar bagatelliseras, förnekas, ignoreras eller justeras.
Systemfel orsakat av ”frånskiljare” i ordets bokstavliga bemärkelse, bär på en potential att slå ut centrala funktioner i vårt kristna liv. Såsom frimodighet, tillit, trygghet, glädje, livsmod, tro och förtröstan på Guds ord och löften. Då blir det – mörkt!
"

Jesu födelse är värd att fira
- Stefan Gustavssons blogg - "Jesu födelse var också så mycket mer än födelsen av en ny liten människa. Genom Jesu tillblivelse i Marias liv och hans födelse i Betlehem skedde något absolut unikt. Skaparen förenade sig, på en punkt, med sin skapelse.
Människan skapades ursprungligen till Guds avbild, till att vara honom lik. Inte så att människan var gudomlig till sitt väsen. Nej, endast Gud är gudomlig. Men människan skapades för att relatera sig själv till Gud och att återspegla honom i varje del av sitt liv.
Det uppdraget har vi misslyckats med och vi har, för att citera Paulus i Romarbrevet, ”förlorat härligheten från Gud”. Vi återspeglar inte honom längre, vi är snarare nidbilder.
I Nya testamentet kallas Jesus vid flera tillfällen för ”Guds avbild” och han beskrivs som den andra Adam, den nya människan. Det är i honom som Gud nystartar mänskligheten och erbjuder alla människor att få en egen personlig nystart.
Gud har inte gett upp om oss. Som det står hos Jesaja: ”Se, jungfrun skall bli havande och föda en son och hon skall ge honom namnet Immanuel.” Namnet Immanuel betyder ”Gud med oss”. Han är överlåten åt oss för alltid, det är Jesu födelse beviset på.
Oavsett vilket datum det först hände är det värt att fira
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar