Dagens Nyheter

6 dec. 2013

Nyhetsflödet lördag den 7 december

Jesu erbjudande
- Åke Hällzon i Hemmets Vän - "I evangelierna verkar inte Jesus vara mycket för religionsdialog. Han för förstås samtal med alla sorters människor, möter dem personligt och erbjuder sanning och liv. Men de gånger han stöter ihop med den etablerade religionen, fariséerna, slutar det oftast med att de går iväg, närmast förargade över hans rättframhet. Inte mycket till dialog. Jag är övertygad om att bara Svenska kyrkans företrädare vill och vågar finns kyrkans framtid i ett tydligt fokus på Jesus Kristus. Ta honom som exempel, intressera er mer för människor än strukturer, system och religionsdialog. Jesus är densamme i går och i dag och i evighet. Se där ett bra valspråk för en biskop."

Olika måttstockar
- Lisa Abramowicz i Världen idag - "Som generalsekreterare i föreningen Svensk Israel-information behöver man sällan vara utan arbetsuppgifter. Oavsett vad som händer i världen rapporteras och kommenteras det mycket om Israel i media. Oftast är det inte på ett balanserat sätt.
Vi har hört otaliga rapporter i snäsiga tonfall om hur Israel ville förhindra ett avtal mellan Iran och FN:s Säkerhetsråds permanenta medlemmar plus Tyskland om Irans kärnteknikprogram. Sällan har det rapporterats om varför Israel är skeptisk till detta avtal, som till exempel att Israel är det enda landet som Iran hotar med utplåning. Under pågående förhandlingar kallade den andlige ledaren Khamenei (den verklige makthavaren i Iran) Israel för den "ondskefulla, rabiessmittade hunden i regionen", att "israeler kan inte kallas människor", att "Israel är dömt att gå under". De människomassor han talade inför svarade med att skrika: "Död åt Amerika: "Död åt Israel".
"

Franciskus vill stoppa dansen runt guldkalven
- Barbro Matzols i Kyrkans Tidning - "Franciskus, katolska kyrkans nye påve, gör upp med kapitalismen.
Redan innan Franciskus valdes till påve för den romersk-katolska kyrkan var han känd för sitt sociala engagemang för de fattiga och för sin enkla livsstil. Men han var också kritisk mot tendenser att förvandla teologi och tro till ideologi och politiserande slagord. Dessa ideal har han, med orubblig vilja, tagit med sig in i Vatikanen.
Därför var det många som i förra veckan med stor nyfikenhet tog del av Evangelii Gaudium, glädjens evangelium, ett visionsdokument främst riktat till världens drygt 1,7 miljarder katoliker. Där sammanfattar Franciskus sin hållning och det är det första stora skriftliga dokument han skrivit sedan han blev vald till påve. Det rör vid en mängd frågor som hur kyrkan kan visa mod till förändring, vara evangeliserande och visa medlidande och omtanke om de fattiga. Han lyfter till och med frågan att stärka den kvinnliga närvaron i kyrkan. Redan nu talas det om att eventuellt öppna diakonatet för kvinnor – enligt modell från urkyrkans dagar.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar