Dagens Nyheter

17 feb. 2014

Nyhetsflödet onsdag den 19 februari

Ett iskallt samhälle utan samvetsfrihet
- Ruth Nordström i Världen idag - "Den 13 februari antogs en skrämmande lag om dödshjälp för barn av det belgiska parlamentet. Läkare kommer nu att tillåtas att döda barn under 18 år som är obotligt sjuka. Man kan bara föreställa sig vad det innebär att ett litet barn tillsammans med sina föräldrar ska godkänna att en läkare tar livet av barnet. Hur iskallt kan ett samhälle bli? Jag kontaktades nyligen av en svensk sjuksköterska som förtvivlades över en situation där en livsuppehållande behandling för en tumörpatient skulle avslutats. Hon skriver: "Ett människoliv betyder ju inget längre, verkar det som. En människa är väl en människa, med eller utan en missprydande tumör?" Ska sjuksköterskan ha rätt till samvetsfrihet i detta fall?"

Intressant uttalande om äktenskapet i Anglikanska kyrkan
- Olof Edsinger i Efterkristus - "Den anglikanska biskopskonferensen har i dagarna kommit med ett uttalande i 28 punkter angående hur man som kyrka ska förhålla sig till att även England under våren kommer att göra äktenskapslagen könsneutral. När man läser dokumentet är det slående hur annorlunda man hanterar denna fråga i den engelska kyrkogemenskapen jämfört med Svenska kyrkan. Bland annat gör man klart att man som präst, diakon och biskop är kallad att vara ett föredöme och en modell genom sitt sätt att leva, och att det därför inte kan vara möjligt att leva i en homosexuell relation. Oavsett vad du själv tycker i frågan är det ett dokument väl värt att studera!"

Kampen om det hebraiske språket
- Israel Today - "På slutten av 1913 brøt det ut en kamp som til syvende og sist skulle bli avgjørende for språket i den jødiske stat. Folk tok til gatene for å kjempe for at den hebraisktalende nasjonens sjel skulle overleve. Hvem som skulle vinne denne kampen om profetenes språk, var langt fra gitt, for det var mange kandidater."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar