Dagens Nyheter

10 jan. 2015

Nyhetsflödet söndag den 11 januari

Tusentals kan ha dödats av Boko Haram i nya attacker
- Världen idag - "Uppemot 2 000 människor tros ha dödats av terrorgruppen Boko Haram i attacker i norra Nigeria den här veckan, i vad som kan vara islamiströrelsens värsta dåd någonsin. Flera kyrkor har också bränts ner i attackerna.
Staden Baga och omkringliggande byar i nordöstra Nigeria har under veckan varit utsatta för mycket brutala angrepp från Boko Haram. 2 000 invånare har dödats, uppger regionale ledaren Musa Alhaji Bukar för BBC. Baga existerar i praktiken inte längre, säger Bukar.
– Jag flydde med min familj i bilen efter att jag set hur Boko Haram dödade människor... Jag såg kroppar på gatorna. Barn och kvinnor, en del ropade på hjälp, berättar flyktingen Mohamed Bukar för Reuters."

"Förvirra mig inte med fakta"
- Per Danielsson i Hemmets Vän - "Debatten om flyktingtillströmning och bristande integration av invandrare i Sverige har delvis dominerat hösten 2014, inte minst genom Sverigedemokraternas ökade väljarstöd i höstens riksdagsval. Men historieprofessorn Dick Harrison, en av författarna till det imponerande historieverket Sveriges historia från 1300 f Kr till modern tid, skriver en mycket tänkvärd debattartikel i Svenska Dagbladet. Han konstaterar att ingen historisk forskning kan påvisa att Sverige långsiktigt förlorat på invandringen vare sig ekonomiskt, kulturellt eller på annat sätt. Den invandringsdebatt, som huvudsakligen initierats av SD, har haft mycket av ”förvirra mig inte med fakta, mina åsikter är redan klara”.

Ökad förföljelse mot kristna i Mellanöstern, Afrika och Asien
- Signum - "Enligt uppgifter från den oberoende hjälporganisationen Open doors har förföljelser mot kristna ökat under föregående år och då särskilt i Mellanöstern, i Afrika och i Asien. I onsdags offentliggjorde organisationen sin lista med index över förföljelser i världen och i den framkommer att kristna minoriteter i Irak och Syrien är utsatta för hårt tryck genom våldsamma övergrepp och tilltagande islamisering. Sett över hela världen är mer än 100 miljoner kristna förföljda på grund av sin tro eller sin etniska tillhörighet.
Före inbördeskriget fanns det 1,8 miljoner kristna i Syrien och av dessa är fortfarande 1,1 miljoner kvar inne i landet, men en stor del av dessa är internflyktingar. Också i Irak har kristna och de som tillhör andra religiösa minoriteter, blivit fördrivna av den så kallade ”islamiska staten”.

Den glemte tragedien
- Vårt Land (På norska) - "Ødeleggelsen av noen av verdens eldste kristne samfunn nådde ikke opp i oversiktene over store begivenheter i 2014.
«Da de siste forlot byen, så de at styrkene fra IS var i full gang med å plyndre husene våre. ­Dører og vinduer sto åpne. Men det var ikke bare IS, men også folk fra landsbyene rundt. De to klostrene våre og barnehjemmet,­ husene og gårdene våre ble plyndret.­ De gikk fra sted til sted og tok med seg det de ville ha.»
Det var søster Luna som fortalte­ dette i Vårt Land en av de siste dagene i 2014. Byen hun forteller om, er Karakosh i Irak. Det var en by med 50.000 innbyggere, 98 prosent av dem var kristne. De få som ble tilbake, ble tvunget til å omvende seg til islam. De andre er borte. Og selv om det skulle skje at det blir mulig å komme tilbake, er ingenting som før. De kristne kan ikke lenger­ leve trygt i Irak. ­Eller i Syria."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar