Dagens Nyheter

1 okt. 2015

Nyhetsflödet fredag den 2 oktober

Pakistans militär varnar för kommande attacker mot kristna
- Världen idag - "Pakistans regering och militär har varnat landets kristna minoritet om att islamistiska terrorgrupper planerar att angripa kyrkor, skolor och sjukhus i en nära framtid.
   Uppgifterna kommer från Gatestone Institute, som inte anger någon källa för nyheten. Men den bekräftas av Mehwish Bhatti, som arbetar för British Pakistani Christian Association (BPCA) i Pakistan.
   – Varningarna har gått ut brett till kyrkor och skolor, säger hon till Världen idag, och tillägger att både varningar och hot regelbundet kommer till alla kristna inrättningar i landet och brukar läsas upp i kyrkorna.
   – Sedan går det inte att förutse om själva angreppet kommer i morgon eller om några år, för så har det varit i det förflutna. Men efter allt som redan hänt oss är säkerheten hög, och i dag släpps man inte in i en kyrka om man inte låter sig visiteras.
   Varningen till de kristna ska ha utfärdats av Pakistans främsta generaler, vilket i sig uppfattas som ett positivt steg i militärens relation till den kristna minoriteten."

Tomma hot
- Pal Widén i Nyheter från Israel - "När den Palestinska myndighetens ordförande Mahmoud Abbas igår onsdag talade inför FN:s Generalförsamling var det många som satt som på nålar. För ett par veckor sedan utlovade nämligen Abbas ett "bombnedslag" under talet, vilket utlöste en våg av internationella spekulationer. Skulle han meddela sin avgång? Eller skulle han rentav upplösa den Palestinska myndigheten? På hemmaplan tolkade dock många Abbas dramatiska löfte som ett tydligt tecken på desperation. Å ena sidan uppviglar han i princip dagligen den egna befolkningen mot Israel, både i sina egna tal och genom statskontrollerad media. De senaste veckorna har exempelvis spänningarna på och omkring Tempelberget i Jerusalem utnyttjats maximalt i detta syfte. Resultatet av den hårda retoriken syns tydligt i den palestinska opinionen, där stödet för ännu en våldsam intifada har ökat från 49% till 57% på tre månader enligt en färsk opinionsundersökning. Å andra sidan motsätter sig Abbas våld, kanske inte så principiellt och konsekvent som Israel hade önskat, men ändå tillräckligt tydligt för att betraktas som en sionistisk medlöpare av terroristorganisationen Hamas. Detta, liksom det faktum att Abbas mandatperiod löpte ut i januari 2009, har gjort att 65% av den palestinska befolkningen idag vill att han ska avgå."

Stå upp för "obestridliga värden!"
- Bengths blogg i Inblick - "Efter att jag nu har skrivit om Bibelns sanningsbegrepp, som är absolut och objektiv sanning, då är det naturligt att följa upp det och skriva om "obestridliga värden", såsom människovärdet och människolivets okränkbarhet ifrån konceptionen och allt framåt. Värden som förutsätter att det finns en objektiv värdegrund, där "obestridliga värden" har en säker och bestående förklaring och förankring.
   Låt oss som bibeltroende kristna vara så ärliga att vi erkänner, att om det inte finns ett absolut och objektivt sanningsbegrepp, då kan vi heller aldrig hävda människans obestridliga värde och inte heller människolivets okränkbarhet. Och någon samvetsfrihet kan vi heller aldrig göra något anspråk på, vare sig inom sjukvården eller inom något annat område i samhället. Då finns det inte en evig och personlig Gud, som är den enda trovärdiga och hållbara förklaringen och förankringen till absolut och objektiv sanning. Då finns det heller inte någon Skapare. Då har ateister, evolutionsteoretiker, evolutionsbiologer, djurrättsaktivister och sekulärhumanister rätt i, att vi människor utgör ingen särart, utan vi är djur bland alla andra djur i djurriket. Visserligen "högt stående i utvecklingskedjan", men ändå djur. Då finns det inget objektivt underlag -- ingen objektiv värdegrund -- som vi människor kan stå på och utgå ifrån för att kunna hävda människans obestridliga värde och människolivets okränkbarhet från konceptionen och allt framåt. Därmed saknas också en objektiv grund för etik och moral, och allt tal om etik och moral, rätt och fel, gott och ont blir inget annat än ett meningslöst och resultatlöst bollande med subjektiva åsikter om det som för tillfället är "politiskt korrekt, trendigt och inne". 

Helgelsen – del I: Ett gensvar på Guds frälsningshandlande
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "En påfallande stor del av Nya testamentets budskap kretsar kring vad man brukar kalla för helgelsen – alltså ett liv efter Guds vilja. Det mesta av Jesu bergspredikan (Matt 5–7) handlar om hur vi som lärjungar kan fungera som salt och ljus i en värld som har vänt Gud ryggen. Och när vi kommer till Nya testamentets brevförfattare ser vi att dessa ägnar stort utrymme åt så kallade förmaningstexter; i Paulus fall handlar det ofta om ungefär hälften av allt som han skriver till de olika församlingarna.
   Både i Gamla och Nya testamentet är det samtidigt tydligt att relationen till Gud inte är tänkt att börja i denna ända. Det första som slår emot oss i Guds ord är nämligen inte vad du och jag behöver göra för Gud – utan vad Gud i sin nåd har gjort för oss. Dekalogen (alltså tio Guds bud) inleds till exempel med ett konstaterande om Guds mäktiga frälsningshandlande mot Israel: ”Jag är Herren, din Gud, som har fört dig ut ur Egyptens land, ur träldomshuset” (2 Mos 20:2). Först därefter kommer de övriga buden.
   Samma mönster går igen i Nya testamentet. Apostlarna vittnar samstämmigt om att det är i mötet med Jesus och hans död och uppståndelse som vi blir pånyttfödda till ett nytt sätt att leva. ”Ni tillhör inte er själva, ni är köpta till ett högt pris. Ära då Gud med er kropp!”, skriver Paulus i en text som berör de troendes relation till sin sexualitet (1 Kor 6:19–20). Det nya sättet att leva är en följd av att vi redan har blivit ”köpta” av Gud genom hans Sons blod."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar