Dagens Nyheter

29 maj 2016

Nyhetsflödet söndag den 29 maj

Biskopskritik mot bön där Gud kallas Moder
- Världen idag - "Den kollektvädjan som skickades ut inför Svenska kyrkans internationella arbete i söndags avslutas med en bön till den treenige Guden. Men benämningarna på Gud är bland annat Moder, Syster och Livgiverska, något som nu får stark kritik....
   Prästen Helena Edlund uttrycker även hon kritik på sajten Kristen Opinion:
”Inom Svenska kyrkan har vi olika tolkningar av den kristna tron, det är som det ska vara. Men nu det handlar inte längre om olika tolkningar – den teologi som formuleras i kollektcirkulärets bön går inte, med bästa vilja i världen, att definiera som kristen”.

De små glidningarnas gud
- Helena Edlund i Kristen Opinion - "Magnus Malm liknar i sin bok Som om Gud inte finns sekulariseringen via språkliga glidningar vid liknelsen om att koka grodor – om förändringarna i temperatur sker för snabbt, hoppar grodorna ur kastrullen. Höjer man temperaturen sakta, märker grodorna däremot inget, de stannar i kastrullen och dör så småningom.
Likadant är det med det teologiska språket. Malm skriver på sidorna 22-23: ”Här erbjuder språket stora möjligheter till diskreta myrsteg åt fel håll, utan att skicka upp varningsskyltar som skulle kunna mobilisera visselblåsare. En sanning är inte en punkt utan snarare ett utrymme, där man med språket kan förflytta sig åt ena kanten utan att fördenskull lämna sanningen. Problemet är bara att om man gör det varje gång och över hela linjen … så har man så småningom ritat om hela kartan så att man inte riktigt känner igen den.
 Exempel på sådana språkliga positionsförflyttningar som var för sig inte nödvändigtvis är felaktiga eller vilseledande men som sammantaget visar sig rita om kartan mer än vi kanske från början hade tänkt oss:Från ”Jesus … till ”Gud”.
Från ”Gud” … till ”det heliga”.
Från ”evangeliet” … till ”kristna värderingar”.
Från ”bön” … till ”andlighet”.
Från ”efterföljelse” … till ”engagemang”.
Från ”Kristus” … till ”kristen tro”.
Från ”lärjungaskap” … till ”verksamhet”.
Från ”bekännelse” … till ”tolkning”.
Från ”synd” … till ”brustenhet”.
Från ”Ordet” … till ”mysteriet”.
 Observera att det aldrig handlar om ett nytt ord för samma sak. Det finns inga exakta synonymer. Ett nytt ord förflyttar alltid betydelsen i aldrig så liten grad. Här tar orden med sig hela vårt fokus och placerar det där vi inte medvetet har valt att lägga det. Och alltid i samma grundläggande riktning: Från Gud i centrum till oss själva i centrum. Från det specifika till det allmänna. Från det personliga till det abstrakta. Från det utmanande till det bekräftande. För sent upptäcker vi att vi har hamnat någonstans där vi inte ville vara.”


Hva nå, lille kirke?
- Birger Løvlie i Dagen - "For tiden er den kirkelige utviklingen mer uoversiktlig enn på lenge. Staten har med sin nye ekteskapslov satt dagsorden for en debatt som ikke ser ut til å ta slutt.
Staten har ført sitt ansvar for å ivareta de homofiles demokratiske rettigheter så langt at ekteskapet er blitt omdefinert. Det kan vi ha ulike meninger om, men kirkens lange historie som forvalter av ekteskapsinngåelsen kan være kommet til veis ende.
Valget står om å fastholde troen på at samlivet mellom mann og kvinne er skaperens ordning. Alternativet er å akseptere samfunnsendringene på en slik måte at kirken ikke lenger representerer et alternativ til det sekulære samfunnet.
For å si det med Pannenberg: Da vil den heller ikke være nødvendig."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar