Den gångna veckans viktigaste nyheter från Omni
Aida Hadzialic körde rattfull – avgår som minister
● POLITIK Gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S) stoppades av polis vid Öresundsbron och testade positivt för alkohol. På lördagen kallade hon till presskonferens och meddelade att hon kommer att lämna in sin avskedsansökan på måndag.
– Det var ett allvarligt misstag som jag nu tar konsekvenserna för, sa hon.
★ Läs mer om Hadzialics avgång och reaktioner på avgången
Tunga namn tippas ta över efter Hadzialic
● POLTIK Några namn återkommer när de politiska experterna nu spekulerar i vem som ska efterträda Aida Hadzialic som gymnasie- och kunskapslyftsminister. De är Lena Hallengren (S) som är ordförande i riksdagens utbildningsutskott, Skolverkets generaldirektör Anna Ekström, Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin och Helene Hellmark Knutsson (S) som i dag är minister för högre utbildning och forskning.
★ Läs mer om Hadzialics avgång och reaktioner på avgången
Nederlag i Manbij ”slutet för IS i Syrien”
● UTRIKES Oppositionsstyrkor i Syrien har drivit ut terrorgruppen IS från den strategiskt viktiga staden Manbij nära gränsen till Turkiet.
– Det här är slutet för IS i Syrien, säger Mellanösternkännaren Per Jönsson på Utrikespolitiska institutet till TT.
2 000 civila som hållits som mänskliga sköldar befriades och invånarna firade islamisternas nederlag med att bland annat klippa av sig skäggen.
★ Läs mer om kampen mot IS
Svenska guldjakten i OS fortsätter
● SPORT Sverige har tagit flera efterlängtade OS-medaljer under den gångna veckan. Störst var Sarah Sjöströms guld, och världsrekord, på 100 meter fjäril. Hon har också tagit silver i 200 meter fritt samt brons i 100 meter fritt. Under lördagen tog skytten Marcus Svensson hem ett silver i skeet och i dag håller vi ögonen på golfarna Henrik Stenson och David Lingmerth.
★ Läs mer om sommar-OS
Livstidsdomar för dubbelmorden i Göteborg
● INRIKES Två män i 20-årsåldern har dömts till livstids fängelse för dubbelmordet på Vår krog och bar på Vårväderstorget i Göteborg förra våren. Totalt dömdes åtta personer för olika brott i samband med skjutningen.
– Det är en seger för samhället i kampen mot den grova kriminaliteten, säger tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem till GT.
Domarna kommer att överklagas.
★ Läs mer om dubbelmordet på Vårväderstorget
Rysk anklagelse om saborörer Krimhalvön oroar
● UTRIKES Tonen i konflikten mellan Ryssland och Ukraina skärptes i veckan. Ryssland hävdade att man hindrat ukrainska sabotörer som förberett terrordåd på den av Ryssland annekterade Krimhalvön, något bland annat tidigare utrikesministern Carl Bildt avfärdade som ”löjligt”.
FN:s säkerhetsråd kommer att diskutera frågan på uppmaning av Ukraina.
★ Läs mer om konflikten i Ukraina
Uttalande tolkades som mordhot mot Clinton
● UTRIKES Under ett valmöte fällde Donald Trump i veckan en kommentar om att vapenägare skulle kunna agera mot hans motkandidat Hillary Clinton. Flera som hörde vad som sades uppfattade det som ett förtäckt mordhot. Enligt källor till CNN har Secret service varit i kontakt med Trumps stab med anledning av uttalandet.
★ Läs mer om presidentvalet i USA
Svenska åklagare ska få förhöra Assange
● INRIKES Ecuador har beslutat att svenska åklagare ska få förhöra den våldtäktsmisstänkte Wikileaks-grundaren Julian Assange på landets ambassad i London.
DN:s Stefan Lisinski skriver i en analys att det redan kan vara för sent att klara upp fallet eftersom det är sex år sedan de misstänkta brotten ska ha begåtts.
★ Läs mer om fallet Assange
Dödliga bombdåd skakade thailändska turistmål
● UTRIKES En serie bombdåd utfördes i veckan på flera populära turistorter i Thailand. Fyra människor dödades. En person har gripits, men ingen grupp har tagit på sig ansvaret. Experter tror att gärningsmännen antingen står att finna bland fiender till militärjuntan, eller bland separatistr från de södra provinserna.
★ Läs mer om explosionerna i Thailand
Ungern vägrar ta tillbaka asylsökande från Sverige
● POLITIK Ungern har beslutat att vägra ta emot asylsökande från andra EU-länder som ska få sina ansökningar behandlade i landet. Det innebär bland annat att omkring 1 000 personer som nu befinner sig i Sverige tvingas leva i ovisshet.
– Det är inget som kan förvåna längre när det gäller Ungern, säger den liberala EU-parlamentarikern Cecilia Wikström till Ekot.
★ Läs mer om flyktingkatastrofen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar