- Världen idag - "Det är viktigt att både teologer och andra kristna, som tror att Bibeln är Guds Ord, inte låter sin förståelse av Skriften formas av en vetenskap som utgår från sekulära antaganden. Annars riskerar vi att få en kyrka som låter naturvetenskapsmän med sekulära arbetsmetoder diktera villkoren, skriver matematikprofessor Ola Hössjer.
Den senaste månaden har en debatt förts i tidningarna Världen idag, Dagen och på andra håll om hur skapelseberättelsen i Bibelns tre första kapitel ska tolkas. Bland annat har Stefan Swärd och Anders Gerdmar försvarat den klassiskt kristna synen att Adam och Eva existerat, samtidigt som flera andra evangelikala teologer och bibellärare ifrågasätter denna bibeltolkning. Jag delar Swärds och Gerdmars synsätt att det av flera skäl är viktigt att hålla fast vid den klassiska tolkningen av Bibeln."
Läs mer HÄR.
Invandringsfrågan och kristen tro: Välstånd växer inte fram i ett vakuum
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "I centrum av de senaste årens invandringsdebatt har stått kollisionen mellan två olika solidaritetsideal. Det ena av dessa utgår från nationalstaten, där man som medborgare arbetar och betalar skatt, för att på så sätt – i alla fall som huvudregel – förtjäna sina sociala rättigheter. Det andra idealet utgår från mänskliga rättigheter (MR), och säger att solidariteten inte kan begränsas av nationsgränser. Enligt detta sätt att tänka har vi precis samma förpliktelser mot en somalier eller syrier på flykt som mot en svenskfödd pensionär. Annars låter vi påskina att olika människor har olika värde."
Läs mer HÄR.
Israel börjar porta sina fiender
- Paul Widén i Nyheter från Israel - "I förra veckan fick Omar Shakir, chefen för ”Israel/Palestina-avdelningen” på människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW), avslag på sin ansökan om arbetsvisum i Israel, med hänvisning till hans konsekvent fientliga inställning till Israel. Shakir har varit aktiv i BDS-rörelsen som förespråkar bojkott, avinvestering och sanktioner mot Israel och har jämfört Israel med den sydafrikanska apartheid-regimen. Efter avslaget uppgav Israels ambassad i Washington D.C. att Shakir kunde överklaga beslutet och tills vidare besöka Israel på ett turistvisum, men när Shakir i torsdags anlände till Ben Gurion-flygplatsen utanför Tel Aviv nekades han även turistvisum och därmed inträde i landet. Beslutet togs av flygplatsens ansvarige för gränskontoll med hänvisning till det tidigare avslaget på arbetsvisumet. ”Vi finner inga speciella omständigheter som motiverar ett godkännande av hans inträde i landet”, konstaterades det. Omar Shakir sattes sedan på första bästa flyg tillbaka till USA."
Läs mer HÄR.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar