Dagens Nyheter

31 maj 2014

Nyhetsflödet söndag den 1 juni

Tystnadsplikten får aldrig naggas i kanten
- Svenska Dagbladet - "Tystnadsplikten, stadgad i lag, är uttryck för yttersta respekt för en människa. Den måste gälla i båda riktningarna. Det är häpnadsväckande att kyrkliga instanser inte i första hand reagerar instinktivt till försvar av tystnadsplikten utan oreflekterat ställer upp på de spelregler som uppställts av SVT:s program Uppdrag ganskning. Det skriver Anders Piltz, biskopsvikarie i Stockholms katolska stift.
SVT:s Uppdrag granskning med dess fejkade själavårdssamtal var ingen journalistisk pionjärinsats. Sedan sextiotalet finns många rapporter i medierna om vad präster har sagt som svar på uppdiktade livshistorier om sexuell läggning. Själva upplägget avslöjar poängen: själasörjaren är à priori misstänkt, åtalad och dömd.
Bekymret med denna metod ligger i öppen dag: den orubbliga övertygelsen kan inte längre upprätthållas att det i övervakningssamhället fortfarande finns åtminstone ett absolut fredat rum, nämligen kyrkan. Hur vet jag att det som sägs i biktstolen inte kommer att publiceras på Facebook eller blir ett inslag i den fria statliga televisionen?
"

Dödsdom mot ung kvinna fördöms
- Dagens Nyheter - "En sudanesisk nyförlöst kvinnas dödsdom väcker vrede hos människorättsorganisationer och internationella samfundet. 27-åriga Meriam Yehya Ibrahim har dömts för ”avfällighet” för att hon är kristen och ”äktenskapsbrott” för att hennes äktenskap med en kristen man anses ogiltigt.
Meriam Yehya Ibrahim dömdes som höggravid till döden genom hängning, för att hon vägrat avsäga sig sin kristna tro. Hon är också dömd till spöstraff för "äktenskapsbrott" då hon är gift med en kristen man. Enligt Sudans tolkning av sharialagar, religiös lag, är äktenskapet ogiltigt
."

Präst riskerar petning efter Uppdrag granskning
- Världen idag - "Tuve Skånberg, riksdagsledamot för KD, men också själavårdare och pastor i Equmeniakyrkan är upprörd efter Uppdrag granskning.
– Ett public service-program i SVT försöker hetsa prästerna att bryta lagen och kommentera ett själavårdssamtal. Enligt Rättegångsbalken 36 kapitlet 5§ är tystnadsplikten absolut, präster och pastorer får inte under några omständigheter bryta sekretessen, inte ens kommentera om ett samtal ägt rum. Som själavårdare är jag själv mycket medveten om att mitt tystnadslöfte är lagligt bindande.
– Uppdrag granskning har här lämnat den gråzon som programmet inte sällan arbetat i och gått över till att hetsa till lagbrott. Uppdrag gransknings bristande etik och laguppfyllelse är i uppenbar strid med public service avtalet. Jag utgår från att inslaget fälls i granskningsnämnden. De präster som utsattes för inslaget uppträdde föredömligt, säger han
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar