Dagens Nyheter

14 nov. 2014

Nyhetsflödet lördag den 15 november

 
Vårdförbundet är inkonsekvent i samvetsfrihetsfrågan
- Svenska Evangeliska Alliansens hemsida - "Trots Vårdförbundets motstånd till samvetsfrihet i vården måste rapporterna från vårdpersonal om den utmaning i arbetet som medverkan vid en abort innebär, också tas med i beräkningen. Det skriver Jacob Rudolfsson.
2007 och 2008 upprördes personalen på kvinnokliniken i Eskilstuna över
att tvingas medverka vid ingreppen när en kvinna två gånger i rad begärde abort. Hon ville ha pojkar istället för de flickor som hon väntade.
2011 skrev Dagens Medicin om vårdpersonals djupa obehag över
sena aborter när fostren fortfarande andas och rör på sig – vissa gånger upp till en timme efter aborten. ”Alla tycker det är jätteobehagligt. Folk slutar på grund av det här. Ska det verkligen vara så här?” frågade sig en sjuksköterska som ville vara anonym."

Vem är det som har erkänt vad?
- Lukas Berggren i Världen idag - "Redan i den röd-gröna regeringsförklaringen tillkännagavs att man hade för avsikt att erkänna "staten Palestina". Nu har så skett och erkännandet är olyckligt av flera skäl. Ett uppenbart skäl är att vårt lands relationer med Israel försämras. Israels ambassadör till Sverige ka­llades också hem så snart regeringen meddelade sitt erkännande. Det är en tydlig markering från Mellanösterns enda demokrati.
En fråga som uppstår efter erkännandet är: vem har erkänt vad? Frågan rymmer två delfrågor. En formfråga om vem som har gjort erkännandet, eller vilket stöd det har. Men också en sakfråga om vad som har erkänts."

Ola Grytten blir hövding
- Norge idag - "Professor ved Norges Handels-høyskole og frelsessoldat, Ola Grytten, blir kronet til høvding under kongen av Biafra på søndag.
Det er en av Ibokongene som har utvist en nordmann denne æren. Iboene bor i Biafra, en del av det sørvestlige Nigeria. Det er 25-30 millioner iboer og 97-98 prosent av dem er troende kristne.
Det er flere som har tittelen konge i Biafra. Men den aktuelle kongen av Biafra er kristen og har tolv rådgivere eller «høvdinger», under seg. Tallet er valgt ut fra at Jesus hadde 12 disipler. Nå ønsker han altså professor i økonomi ved NHH, Ola Grytten som sin rådgiver.
Professor og frelsessoldat Ola Grytten blir kronet til høvding søndag 16. november i Nye Krohnborg kulturhus kl. 11.00 i forbindelse med familiegudstjenesten som Frelsesarmeen har der."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar