Både nåd och sanning
- Marcus Birro i Världen idag - "Kroppen har blivit vårt enda tempel. Allt heligt har vi monterat ner. Spriten är det enda sakrament som svensken håller för evigt. Ständigt detta degraderande supande. Jag begriper inte hur människor, som inte är alkoholister, som alltså inte har problem med drickandet i sig, känner ett behov av att förvandlas till grottmänniskor, till stumma, grå stenar av outtalad idioti.
Det är obegripligt. Och skrämmande.
Förr höll sig kyrkan nära Gud. Det fanns ett värde i att kyrkan orkade stå för något bestående. Det fanns en styrka och en stor, stor tröst i det faktum att Jesus är den samme, igår, idag och för evigt.
Nu? Ingenting är för evigt längre. Även Gud ska monteras ner och trixas med tills han finner sin plats i den fruktansvärda tidsandan.
Alltså ska även Gud bli en del av något som aldrig på djupet kan tillfredsställa oss. Precis så allvarligt är läget. Det är en sak att världen skriker åt oss dygnet runt men när även delar av kristenheten väljer att bli en del av det skriket, när Guds ord monteras ner, förvanskas och kompromissas med, tror jag vi befinner oss rätt långt ner på det sluttande planet."
Debattartikel i Dagen kan leda till indraget bidrag
- Dagen - "Debattartikeln om homosexuella får konsekvenser.
Korskyrkan i Örkelljunga måste inleda dialog med kommunen om en jämställdhets- och likabehandlingsplan – annars blir det inga fler kommunala bidrag. Kyrkans pastor Timo Lordhem var en av 22 pingstpastorer som i en debattartikel i tidningen Dagen i april deklarerade att ett homosexuellt liv är en synd och att det blir omöjligt för den som lever så att komma till himlen."
Relativismen ifrågasatt
- Ulf Jönsson i Signum - "– Det är dags att kritiskt skärskåda vår tids utbredda sanningsrelativism.
Vår samtid har ett ansträngt förhållande till sanningsbegreppet. Det krävs visserligen inte mycket eftertanke för att inse att det inte går att leva ett normalt liv om man struntar i sanningsfrågor. Att exempelvis strunta i om broar som man kör över faktiskt håller eller inte är ingen bra idé. Livet straffar i längden den som ignorerar frågan.
Men samtidigt känner vi oss obekväma när vi gör anspråk på sanning. Kan man verkligen veta vad som är sant? Pilatus fråga till Jesus ”Vad är sanning?” (Joh 18:38) känns lika aktuell i dag som när den ursprungligen ställdes. Frågan kompliceras dessutom av den gnagande känslan av att varje sanningsanspråk är uttryck för intolerans. Den som tror sig veta hur det faktiskt förhåller sig förmodas ha svårt att tolerera andra uppfattningar. Det blir då frestande att fly till skepticismen och att nöja sig med att var och en får vara sin egen sannings smed."
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar