Dagens Nyheter

27 maj 2015

Nyhetsflödet torsdag den 28 maj

Elefanten i rummet
- Paul Widén i Nyheter från Israel - "Elefanten i både världsbanksrapportens och Alexandra Pascalidous misärinredda rum heter naturligtvis Hamas, den folkmordsförespråkande islamistiska dödskulten som är orsaken till att inte bara Israel utan också Egypten har försatt Gaza i blockad. Egypten har det senaste halvåret tvångsförflyttat över 3000 familjer på den egyptiska sidan av landets gräns till Gaza för att skapa en två kilometer bred buffertzon. Om inte detta faktum skulle räcka för att inse den höga prioriteringsgrad som isoleringen av Gaza har för de omkringliggande staterna kan det vara värt att betänka de konkreta planer på att gräva en djup vallgrav runt hela området som diskuteras i både Egypen och Israel. Vem som helst med ett minimum av politisk urskiljningsförmåga inser naturligtvis att ett sådant massivt projekt inte är något som Mellanösterns två mäktigaste stater överväger bara för att jävlas med Alexandra Pascalidous nya bekantskaper i Gaza, utan för att det föreligger ett synnerligen allvarligt och överhängande säkerhetshot från Hamas mot Egypten och Israel: därav blockaden; därav den uteblivna exporten; därav arbetslösheten, fattigdomen, och alla liv som slagits i spillror."

Hamas terror mot palestinierna
- Gunnar Jonsson i ledarartikel i Dagens Nyheter - "De sex männen släpades genom folkmassan fram till moskén, där de beordrades att knäböja vid en mur. En av de maskerade vakterna sköt en kula i huvudet på var och en av fångarna, och avslutade sedan jobbet med en automatkarbin. Det var den 22 augusti i fjol, mitt under Gazakriget, och Hamas hade skipat rättvisa genom att avrätta ”kollaboratörer” som påstods ha samarbetat med Israel.
Händelsen beskrivs i Amnestys färska rapport om islamiströrelsen Hamas brott mot mänskliga rättigheter under kriget. Förvisso gjorde sig Israel skyldigt till massivt övervåld i Gaza. Över 1.500 civila, varav 500 barn, dödades. Amnesty menar att armén gjorde sig skyldig till krigsförbrytelser, och att begreppet också omfattar Hamas och andra palestinska gruppers beskjutning av Israel med tusentals missiler.
Men rapporten är framför allt en dokumentation av Hamas kränkningar av sina egna. De summariska avrättningarna vid moskén var en del av ett mönster. Minst 23 ”överlöpare” dog på liknande sätt, utan att ha fått en korrekt rättegång. De sex i exemplet skulle ha gripits på bar gärning och pekades ut som ansvariga för israeliska bomber mot skolor och sjukhus. Allt tyder dock på att samtliga greps innan kriget bröt ut.
Andra palestinier miste livet i Hamas fängelser efter tortyr och svår misshandel i syfte att tvinga fram erkännanden. Ingen har ställts till svars för övergreppen. Och det handlar inte bara om så kallat spioneri för Israel. Även personer kopplade till Palestinska myndigheten på Västbanken (som styrs av rivalen Fatah) blev slagna och skjutna."

Kampanjen mot religiösa har bismak av angivarsamhälle
- Anita Goldman i Dagens Nyheter - "Anita Goldman svarar Humanisterna.
Det är svårt att diskutera med någon som slingrar sig, lite som den – i Humanisternas ögon säkert allt för kända – paradisiska ormen. I en annons hävdar man ”att stämpla barn med en viss livsåskådning är en kränkning av dem som individer”. Christer Sturmark (DN 8/5) förfäktar nu att ”Vi har aldrig påstått att det skulle vara kränkande att utsättas för religion i hemmet.”
Det visar sig att ordet ”hemmet” är centralt, som så ofta i Sverige skall alla problem lösas av ”skolan”. Den skall steppa in och tillhandahålla alternativa ”livsåskådningar”....
Därför kan jag inte uppfatta det ärliga uppsåtet hos Emilia Ericson (DN 15/5) när hon väljer ut just ”religionen” som det område där Sveriges progressiva barnsyn tar stopp. Som hon själv påpekar har vi ”sedan länge passerat den tid då religionen satt bekvämt på en piedestal”.
Den upphöjda platsen har materialismen och konsumismen nu intagit och människor och natur far mycket illa.
Och hur vi skall få bukt med ”föräldrarnas vägledning” av sina barn, utan att skapa ett angivarsamhälle lyckas Humanisterna inte klargöra. Det välment ”humana” får en bismak av social kontroll av privatlivet och det är något som vi efter de senaste årens steriliserings- och fosterbarnsdebatter förhoppningsvis blivit vaccinerade mot."

Guds närhet spränger gränser
- Torsten Åhman i Dagen - "Andens rörelse går inte bara inåt på djupet utan också utåt till andra.
Det är klart att det som hände på pingstdagen hade en kolossal betydelse för dem som var med om det. Man kan undra hur det hade gått med kristendomen om detta inte hänt. Den lilla gruppen hade möjligen blivit en av hundratusentals sekter som försvunnit i historiens glömska. Nu blev den i stället en världsrörelse utan motsvarighet.
Få frågor kan vara viktigare i vår orientering mot framtiden än frågan: ”Vad var det egentligen som hände den här dagen?”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar