Dagens Nyheter

25 juli 2015

Nyhetsflödet lördag den 25 juli

Giftfritt gäller även alkohol?
- Per Danielsson i Hemmets Vän - "Styrelseledamoten i Systembolaget Carl B Hamilton vill att Systembolagets service ska förbättras genom att Systembolaget har söndagsöppet. Är inte erfarenheterna tillräckliga från snart 20 år med mycket liberala införselregler av alkohol från andra EU-länder för att vi inte ska öka möjligheten till alkoholinköp ännu mer? Från 1995 till 2005 steg konsumtionen av 100 procent ren alkohol från 8,4 till 10,2 liter för personer fyllda 15 år och äldre. Det krävs ingen speciellt skärpt insikt för att förstå att ju lättare det är att få tag på alkohol, desto större blir med stor sannolikhet konsumtionen och alkoholskadorna. Och giftfrihetsdebatten när det gäller mat borde väl även drabba alkoholförsäljningen?...
Nej, Carl B Hamilton, även om du sitter i Systembolagets styrelse, och andra som av olika skäl tänker på förbättrad service. Ompröva era idéer! Vi har redan alltför många alkoholpåverkade på våra vägar som dödar eller skadar oskyldiga. Vi har redan alltför många sjukhussängar upptagna av skadade och sjuka som direkt eller indirekt hamnat där på grund av tilltagande alkoholkonsumtion.
Låt debatten om giftfri mat för bättre hälsa också genomsyra våra dryckesvanor istället för att liberalisera dem."

Jesu ankomst närmare än någonsin
- Stefan Swärd i Världen idag - "Maranata – kom Herre Jesus, var en arameisk hälsningsfras som de första kristna använde. Det uttryckte deras intensiva förväntan om att Jesus snart skulle komma tillbaka. De blev brända, slaktade och korsfästa och en gigantisk romersk statsmakt försökte ofta förinta kyrkan. Deras stora hopp och tröst var att deras kung kommer, han kommer tillbaka för att befria sitt folk och upprätta sitt rike.
Budskapet om Maranata, om Herrens ankomst, och Gudsrikets upprättande, behöver förkunnas på ett förnyat sätt i svensk kristenhet.
Det är en mäktig vision om Jesu andra tillkommelse. Det är visionen om att en annan kung ska träda fram för att regera. Det är visionen om nya himlar och en ny jord, som reser sig upp ur födslovåndorna av den gamla världen, den nya världen där Kristus regerar i frid och rättfärdighet.
Bibeln ger glimtar av denna nya värld. Bibeln ger glimtar om Herrens ankomst. Vi vet inte detaljerna. Inte någon vet när Herrens dag inträffar utom Gud."

Samhället styr vår bibelläsning
- Emanuel Bratt i Dagen - Har du någon gång hållit en andakt eller helt enkelt velat läsa en bibeltext i något sammanhang, och märkt att du vill få med till exempel vers 14–17 och vers 19–21, men att vers 18 känns svår, och riskerar att dra ögonen bort från det du egentligen vill säga?
Alla de texter som vi älskar och som hamnar på mannakort och dagens bibelord, de står där tillsammans, ofta flätade, med texter som kan få många av oss att snabbt läsa vidare, och en del att oroas och kanske börja tvivla på Guds godhet. Men för människor där och då verkar de inte ha varit ett problem på samma sätt som de blivit för oss.
Man kunde skriva ner ­Israels bekännelse ”Herren, Herren är en barmhärtig och nådig Gud, sen till vrede och rik på kärlek och trofasthet” utan att rycka det från fortsättningen ”han förlåter synd och skuld och brist men lämnar inte den skyldige ostraffad utan låter straffet för fädernas skuld drabba barn och barnbarn intill tredje och fjärde led” (2 Mos 34:6-7, min kursivering). Man kunde skriva ner Jesu ord ”jag kallar er inte längre tjänare utan vänner”, utan att rycka det från föregående mening, ”Ni är mina vänner om ni gör vad jag befaller er” (Joh 15:14-15).
Jag tror att problemet är att vi lätt blir selektiva i vår bibelläsning, och jag tror att orsaken är dubbel. Dels har vi svårt för att läsa dessa texter och predika om dem i sammanhang där människor är med som ännu inte tror, eller för den del, som är nya i tron. Vi vill ju så gärna att de ska se Guds kärlek, hans godhet, hans omsorg. Och ­eftersom vi generellt betonar att våra samlingar ska vara ­öppna och tillgängliga för nya så blir risken stor att vi sällan pratar om de lite kärvare ­delarna som Guds helighet och gudsfruktan."


Hellighet – et spørsmål om vilje? - Jostein Nielsen - Les HER.


Syrian Christians Flee Asylum in Sweden Amid Harassment From Muslims Who Force Them to Hide Their Crosses - Christian Post - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar