Dagens Nyheter

6 juli 2015

Nyhetsflödet måndag den 6 juli

Danmarks vetenskapsminister: "Gud skapade världen"
- Dagen - "Danmarks nya utbildnings- och forskningsminister, vardagligt kallat vetenskapsminister, menar att Gud mycket väl kan ligga bakom Big Bang.
Detta berättar Esben Lunde Larsen från det borgerliga partiet Venstre i en intervju med Jyllands-Posten, skriver Nyheter 24.
När reportern frågar om han tror att människor härstammar från aporna svarar han att han tror på en kreativ gud.
– Jag tror på en skapande Gud bakom allt. Exakt hur han har gjort det har jag inte funderat så mycket på."

I skriande behov av Johannestjänstens budskap
- Olof Edsinger i Världen idag - "För drygt två veckor sedan fick vi fira en av Sveriges mest älskade högtider: midsommar. Ett mindre välkänt faktum är dock att vi under samma helg, i alla fall enligt kyrkoårets texter, fick fira minnet av en av Nya testamentets mest säregna personer – nämligen Johannes döparen.
Under lång tid var det så att Johannes döparens dag sammanföll med midsommardagen. Men många präster upplevde det som besvärande att under denna dag behöva påminna om Johannes döparens budskap. Johannes är ju inte direkt känd för sin munterhet, utan snarare för sin omutliga tilltro till sanningen. Han predikade och han döpte för att kalla sina åhörare till omvändelse.
Jag kan absolut förstå prästerna, och även se poängen med att midsommardagens gudstjänst har fått byta tema till "Skapelsen". Johannes döparen får vi i stället fira söndagen efter midsommar. Samtidigt är det något som griper tag i mig när jag tänker på denne kusin till Jesus Kristus. Jag tror helt enkelt inte att det är någon slump att hans budskap så ofta hamnar i skymundan."


Våga säg Jesus om Jesus är ämnet
- Åke Hällzon i Hemmets Vän om Almedalsveckan - I år är ett återkommande tema på de kyrkliga seminarierna fred och miljö. Att paneldiskutera klimaträttvisa, fattigdomsbekämpning och världsfred är viktigt, men en snabb titt i programmet visar att det redan finns över 400 seminarier om just fred, klimat och rättvisa. Och vem vill inte ha fred? Inte ett enda av de 3 500 seminarierna däremot handlar om den som är grunden för kyrkans uppdrag: Jesus.
Minns ni när Elisabeth Svantesson som nybliven minister stod i Aktuellt och hävdade att hennes tro inte påverkade hennes beslutsfattande? Den var ”privat”. Hon var i princip tvungen att säga så, annars hade hennes politiska karriär varit slut innan den började. Kyrkorna på plats i Almedalen verkar ha samma problem. Man kan prata om mycket men inte om kärnan. Kyrkan behöver tala om Jesus om Jesus är kyrkans ärende. För oss kristna är Jesus basen för allt vårt arbete, våra beslut och våra värderingar. Det måste vara möjligt att säga det också i Almedalen."


Dance Festival; ISB; London Citadel Timbrels; Final Session - Salvation Army Today - 7.05.15 - Watch video HERE.


Hvor går grensen for aktiv dødshjelp? - Filip Rygg i Skaperkraft - Les mer HER.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar