Dagens Nyheter

19 maj 2013

Nyhetsflödet söndag den 19 maj

Söndag den 19 maj

Tror muslimer på samma Gud?
- Stefan Gustavsson i Världen idag - "Vi kan enkelt konstatera de grundläggande överensstämmelserna mellan Bibeln och Koranen: en evig, oändlig, personlig skapargud som håller oss ansvariga.
Denna likhet har en historisk förklaring. Muhammed växte upp i det polyteistiska Mecka men kom till tro på den Gud som judar och kristna talade om. Muhammed var analfabet och kunde inte läsa Gamla eller Nya testamentet, han missförstod en del av den bibliska tron han fick muntligt förmedlad och från år 610 sa han sig motta nya uppenbarelser. Slutresultatet blev att hans gudsbild också kom att skilja sig från judarnas tro och – ännu mer – från kristnas tro på en treenig Gud.
En annan fråga gäller vår relation till Gud. Här är Jesus knivskarpt provocerande: "Ingen känner Fadern utom Sonen och den som Sonen vill uppenbara honom för". Vänskap med Gud – en god och hel relation till Gud – är möjlig endast genom Jesus. Enligt kristen tro måste alla människor därför nås av evangeliet, omvända sig och tro på budskapet. Det gäller judar, muslimer, sekulariserade västerlänningar och alla andra – dig och mig inkluderade. Som Paulus sa till det mångreligiösa Aten: "Nu ålägger han människorna, alla och överallt, att omvända sig
."

Konferenssommar - mobilisering för väckelse
- Sven Nilsson i Hemmets Vän - "Framförallt måste konferenserna ge utrymme för en karismatisk kristendom där beroendet av och livet i den helige Ande förkunnas och praktiseras. Det finns en potential i den helige Ande som i stort sett är outnyttjad i vår erfarenhet. Någon frågade en person som bekände sig till att ha tagit emot den helige Ande: Har du någon nytta av det?? Frågan är faktiskt berättigad. Hjälparen, den helige Ande söker en praktisk funktion i vårt liv. Jesus sa: När den helige Ande kommer över er skall ni få kraft att bli mina vittnen. Vad Sverige behöver mer än något annat är Jesusvittnen. Skörden i Sverige är stor men arbetarna än ännu för få. Kan sommarens konferenser mobilisera skördearbetare i de lokala församlingarna?"

Jesusmanifestationen i Stockholm
- Världen i dag - "Uppemot 15 000 personer kan ha deltagit i lördagens Jesusmanifestation i Stockholm. Den bedömningen gör JM-general Lennart Möller, som är mycket nöjd med evenemanget.
Dagen började redan klockan 9.00 när S:ta Clara kyrka fylldes till brädden av bedjare. Händelsen blev en smakstart på en dag som på många sätt blev en framgång. Hotfullt gråa skyar förblev regnfria – en stor fördel när bönemarschen drog igång klockan 13. Över 10 000 personer deltog i marschen, enligt arrangörens uppskattning
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar