Söndagen den 12 maj
Privatreligiositet sågas offentligt i DN- Anders Piltz i Signum - "Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder, ett land där religionen helst inte ska synas. Men det är svårt att hålla på den principen, i den mån som religion är den viktigaste enskilda faktor som skänker mening och tröst. Men hur ska man förstå detta, om fenomenet religion inte får synas? Vi blir tondöva, tafatta och okunniga inför religiösa uttryck.
Den som klagar över detta sakernas tillstånd är inte någon kyrklig företrädare utan krönikören Niklas Orrenius i DN (4 maj), alltså i en tidning som för inte så länge sedan anförde den kulturradikala kampanjen mot religionen, dess fenomen och dess företrädare (med Olof Lagercrantz och Svante Nycander som mest kända företrädare för genren religionskritik i Hedenius anda). Det verkar nu som ett klimatskifte vore på gång. Traditionell, förutsägbar kyrkokritik bedrivs numera främst av ledaravdelningen i Sydsvenska Dagbladet."
Andra chansen är ingen tillfällighet
- Marie Willermarks blogg - "Nu är Frälsningsarmén medvetet opportunistiska. Nästa vecka är det schlagerfestival i Malmö och äkta frälsningssoldater, gruppen TAKASA, framför Schweiz bidrag. Då tar vi oblygt vara på möjligheten att berätta om vad det här med ”frälst” står för. Vad händer när en människa blir frälst, blir räddad, av Gud?"
Stenarna ropar i alkoholfrågan
- Lukas Berggren i Världen idag - "Det är folknykterhetens vecka. Ett uttryck för detta är att bland andra Gudrun Schyman, Marcus Birro och Regina Lund i Aftonbladet i går skrev: "Låt oss starta en folkrörelse av människor som gör annat än att dricka". Mobilisering för nykterhet. I onsdags berättade vi på våra Ung-sidor om organisationen Spiknykter, som ofta rör sig på profana skolor för att informera om alkohol och nykterhet. Rubriken för vår artikel var "Spiken i kistan för alkoholnormen?". För faktum är att ungdomar dricker allt mindre. Historiskt lite, faktiskt. Ja, förutom kristna ungdomar då, som dricker allt mer."
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar