Dagens Nyheter

16 mars 2013

Nyhetsflödet lördag den 16 mars

Lördag den 16 mars

Vara i minoritet kräver mod
- Berit Simonsson i Världen idag - "Att tycka som de flesta andra tycker, det man "ska tycka" i dag, till det behövs inget mod. Men det kan fresta på för många att i fikarummet på arbetsplatsen, eller på skolgården, eller i församlingens arbetslag, eller på debattsidorna, hävda en avvikande uppfattning mot de flesta andra. En smidig och diplomatisk hållning är: "Jag säger inget, så har jag inget sagt!"
Tänk om det krävs så mycket mod så att många inte vågar säga vad de egentligen tycker, av rädsla för att bli kallad olika nedsättande saker? Sådant som slutar på – fob till exempel. Är det därför som människor är så försiktiga i Sverige i dag med att uttrycka avvikande uppfattning, och i avsaknad av avvikande röster i mediabruset och i fikarummen kan man förledas att tro att "den som tiger samtycker"...
...Hur blir man modig? När man egentligen känner sig ganska liten och dum, när andra verkar vara både många och eniga?  Men, saltet som ska ge sälta är ju aldrig någonsin tänkt att vara i majoritet!
Det enda som verkligen hjälper mot människofruktan, det är att frukta Gud!
Gudsfruktan – det är inte att vara rädd för Gud, men att älska Gud, den helige och upphöjde och vår käre himmelske Fader, så att man minst av allt vill göra honom emot. Hör här vad Bibeln säger: "Var inte rädda ... och låt er inte skrämmas. Herren Kristus skall ni hålla helig i era hjärtan". 1 Petr 3:14.
Gudsfruktan är det enda skyddet; Frukta Gud så behöver du inte vara rädd för människor.
"

Påven, journalisterna och ”moderniteten”
- Erik Åkerlund i  Signum - "Det tycks bland journalister finnas ett fast och tämligen enhetligt begrepp om ”modernitet”. När företrädare för katolska kyrkan, och särskilt unga sådana, tillfrågas om vad de önskar av den nye påven leds de ständigt mot att säga att de önskar ”modernisering” eller en ”modern påve”...
...Naturligtvis måste katolska kyrkan vara en levande samtalspartner i den samtida världen. Men för det första finns det inte ”en” modernitet att förhålla sig till, utan flera. För det andra handlar relevans inte om att bli precis som alla andra. Att vara levande innebär att man hamnar mellan två ytterlighetslägen: att helt bestämmas av yttre krafter, åt ena hållet, eller att lida av ”dödsstelhet” och inte alls kunna svara på ett differentierat sätt på yttre stimuli, åt det andra. Katolska kyrkan kommer alltid att förändras med sin samtid, men hon kommer aldrig att bli likadan som densamma. ”I världen men inte av världen”, så att säga
."

Motstand
- Jostein Nielsens blogg - "Det ville være en sterk forenkling å hevde at strategien til de første kristne var å vende seg bort fra motstanden. All lidelse og forfølgelse de måtte gjennomgå, er på mange måter et bevis på det motsatte. Likevel er det mye som tyder på at de gikk dit hvor mottakeligheten for evangeliet var størst. Da jødene nektet, vendte de seg til hedningene. Da synagogen ble lukket, benyttet de andre arenaer (f. eks. skolen til Tyrannos).
Jeg har fått rådet selv og gitt det videre: Bruk ”kreftene” der du ser at det nytter! På den måten bygges troen. Det var også Jesu direkte befaling da han sendte ut apostlene: Er det noen som ikke vil ta imot dere og heller ikke vil høre budskapet deres, skal dere dra bort fra det huset eller den byen og riste støvet av føttene (Matt 10:14). Og det var nettopp det Paulus og Barnabas gjorde før de forlot Antiokia.
Men for å vurdere når det skal gjøres, er det viktig å følge Åndens ledelse
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar