Torsdag den 28 mars
Kristendomen och välfärdsstaten
- Claphaminstitutet - "Nyligen publicerades World Economic Forum’s jämlikhetsrapport 2012. Där rankades 135 länder utifrån olika jämställdhetskriterier. Island intar främsta position, följt av Finland, Norge och Sverige. Danmark placeras som sjua efter Irland och Nya Zeeland. Sist placeras Pakistan och Yemen.
Bland de sju främst rankade nationerna har sex kors på sina flaggor och står i protestantisk tradition. Det är värt att understryka eftersom många i dagens debatt enbart sammankopplar välfärd med sekularisering. I historiskt perspektiv är sekulariseringen en relativ ny företeelse. Förklaringen till de nordiska välfärdstaternas frontposition är istället att finna i den kristna idétraditionen. Korsen på flaggorna är mer än symboliska, de röjer grunden för den positiva samhällsutvecklingen."
Sahlberg blir lärare på LOTS
- Världen idag - "Prästen Carl-Erik Salhberg, tidigare verksam i S:ta Clara kyrka i Stockholm och numera bosatt i Tanzania blir ny lärare på Livets ords teologiska seminarium (LOTS).Enligt ett pressmeddelande ska Sahlberg undervisa i församlingstillväxt – något som Sahlberg är väl insatt i inte minst efter sin tid med att förvandla Klara kyrka från en tom kyrka till en församling med rikt besökarantal och socialt arbete.
Sahlberg är dessutom docent i kyrkohistoria vid Uppsala universitet och har skrivit böcker som handlar om mission och församlingstillväxt."
"Kyrkan mår bäst i motvind"
- Anders Pilz kommenterar i Signum en ledarartikel i Sydsvenska Dagbladet - "Man kan reta sig på att kyrkan (och religionen) vägrar dö, men då får man resonera om detta med rationella argument. Det är ingen framkomlig väg att karikera och demonisera det man inte känner till. Huvudledaren 15 mars hävdar att det är viktigt för varje liberal att bekämpa påvens åsikter, som inskränker människors frihet och värdighet. Vilka åsikter, vilken frihet och värdighet? Katolik är man frivilligt. När såg vi Sydsvenskan bedriva rationell diskussion av andra Vatikankonciliets synpunkter på den sekulära statens autonomi? Vad tycker ledaren om den katolska socialläran? Vad tänker ni om påvens första predikan? Om Ratzingers artikel i Financial Times i december?"
North Dakota fick sträng abortlag
- Dagens Nyheter - "North Dakota har fått USA:s strängaste abortlag. Den tillåter inte ingreppet när hjärtljud hörts, det vill säga efter bara några veckors graviditet, och förbjuder därmed i praktiken nästa alla aborter.
Lagen gör inget undantag för graviditeter efter våldtäkt och incest, när moderns hälsa är i fara eller om hon ändå skulle få missfall.
Republikanske guvernören Jack Dalrymple undertecknade på tisdagen lagen som utmanar USA:s federala aborträtt. Han säger till AP att beslutet om lagen inte har att göra med något med religion eller hans personliga erfarenheter att göra."
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar