Dagens Nyheter

10 juli 2013

Nyhetsflödet onsdag den 10 juli

Onsdag den 10 juli

Panik bland koptiska kristna i norra Sinai efter mord på en präst
- Signum - "Även från övre Egypten berättas det nu om islamistiska våldsdåd mot koptiska kristna. Enligt stiftelsen Pro Oriente idag, söndag 7 juli, tyder uppgifter från det koptiska stiftet för norra Sinai att situationen för de kristna där blivit allt allvarligare. Lokala islamister sköt på lördagen ihjäl prästen Mina Aboud. Han var sekreterare åt den i El Arish residerande koptisk-ortodoxe biskopen Kosman."
Läs också
- Sändaren
- Kyrkans Tidning

Christer Sturmark – Sveriges svar på Storbrittaniens Richard Dawkins?
- Tommy Dahlmans blogg - "Det är 10 dagar kvar till debatten mellan Bength Gustafson och Christer Sturmark. Vi förväntar oss cirka 1000 personer i salongen på Löttorps camping – på Öland.  Uppvärmingen har börjat. Jag har träffat Sturmark ett antal gånger genom åren. Ibland som moderator och andra gånger som kombattant. Christer är en driftig, medialt begåvad och karismatisk ledare för Humanisterna i Sverige. På det personliga planet verkar vi tycka om varandra. Han har många fördelar. Det skall bli riktigt roligt och spännande att få moderera debatten den 18 juli.
Varför är det då viktigt att lyfta fram debatten i det offentliga rummet? Christer Sturmark tillsammans med många ateister i Sverige känner oro över att religionen fortsätter att ta plats i samhället. Man har därför krävt förbud mot konfessionella friskolor, inskränkningar av religiösa program i radio och tv, protester mot skolavslutningar med religiösa inslag, indragningar av biblar på hotellrummen och avskaffande av religionsfrihetslagstiftning. Sturmarks bok Tro och vetande 2.0 signalerar tydligt om att en ny våg av religionskritik har nått vårt land
."

”Kommersialismen kring alkoholen måste bort”
- Överläkare Sven Andréasson i Dagens Nyheter - "En viktig förklaring till det ökande vardagsdrickandet är marknadsföringen. Alkoholföretagens reklamsatsningar har på några år ökat mycket kraftigt och överstiger nu en miljard kronor om året. I forskningen beskriver personer som kämpar med ett alkoholberoende hur alkoholen nu är allestädes närvarande – i alla medier och i alla sociala sammanhang där de rör sig.
En annan förklaring är sjunkande realpriser på alkohol. Här är kunskapsläget glasklart. Priset är det starkaste verktyget för att minska konsumtion och skador. Detta gäller särskilt för ungdomar och storkonsumenter. Alkohol är en utmärkt vara att beskatta: höjda skatter bidrar såväl till statsfinanserna som till minskat drickande. Empirisk forskning visar att höjda alkoholskatter inte leder till okontrollerad privatinförsel eller smuggling. Även om smuggling och langning ökar något är nettoeffekten att ungdomar dricker mindre
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar