Dagens Nyheter

21 juli 2013

Nyhetsflödet söndag den 21 juli

Söndag den 21 juli

Kommer evangeliets kraft att bestå?
- Ulf Ekman i Världen idag - "Det enkla och rätta svaret på den frågan är ett klart och oreserverat: Ja! Emellertid är frågan inte riktigt så enkel. Evangeliets kraft har bestått
i tusentals år. Kyrkan har klarat av svåra attacker och kriser och ändå kommit igenom. Det är ingen tvekan om det. Det betyder trots allt inte att vi kan svara ett reflexartat ”ja” på denna fråga. Det finns nämligen platser på jorden som hade ett blomstrande kristet liv, men som nu är andliga öknar. Evangeliet förkunnas fortfarande, men nu på andra platser än där. Ljusstaken går vidare till andra städer, länder och kontinenter, medan platser som haft besökelsetider sjunker ner i mörker igen. Ser vi på utvecklingen i Europa i stort, ser det allvarligt ut. Problemet är att vi ofta inte orkar med dystra fakta, utan hellre förfaller till glättighet eller förnekelse. Men man kan förhålla sig till allvarliga tider på ett hoppfullt sätt. Är vi förankrade i hoppet till Jesus behöver inte svårigheter och motstånd skapa uppgivenhet eller flykt ut i världen
."

Politisk kyrka vid vägs ände
- Anna Sophia Bonde i Kyrkans Tidning - "Så har man fått höra det igen. Ännu en vän har anslutit sig till den spretande grupp som funderar på att lämna Svenska kyrkan. ..
...Vad är det då de säger? De talar om torftigt liv i församlingen, att de är trötta på att år ut och år in leva på andlig svältkost. De längtar efter god undervisning, efter fördjupning i sin tro. De längtar efter en fullödig, genomtänkt gudstjänst. De längtar efter en gemenskap av heliga, vänner att vandra på vägen tillsammans med, med vilka man kan dela glädje och sorg i livet, med vilka man kan be och lovsjunga. De är andliga barn som söker mödrar, fäder i tron.
Vad är de symptom på? De visar att den politiska kyrkan nått vägs ände. De visar att de många aktiviteterna till trots är det inte alltid så mycket som verkligen händer, av sådant som borde hända: att människor kommer till tro, blir lärjungar, lär känna Jesus som Herre, Mästare, vän
."

Kyrkorna lider av ledarkris
- Kenneth Grönroos i Livet - "Ledarskap definieras som “en process där en grupp människor influeras till att nå ett gemensamt mål” (Nothouse).
Antingen vi är medvetna om det eller inte är vi alla påverkade av ledarskap – på gott och ont. Jag talar om arbetsplatser, samhälle, organisationer och andra sociala miljöer.
Kyrkornas dilemma och svaga ställning i Europa handlar om sekularisering och nöjesindustrins framgång. Men i ärlighetens namn handlar det också om präst- och pastorsutbildning. Kyrkorna har många välutbildade språkvetare, exegeter, historiker, dogmatiker etc. men alltför få kommunikatörer och ledare. Församlingarna är i ett akut behov av ledare som utbildats för ledarskap och har en kallelse och en brinnande vision för att bygga församlingar i sin egen tid.
Ledare är människor som ser sin samtid och framtid och därmed har förutsättningar för att ha inflytande på inriktningen
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar