Dagens Nyheter

19 dec. 2016

Nyhetsflödet måndag den 19 december

Veckans nyheter från Omni

Hopp om evakuering från Aleppo släcktes snabbt

UTRIKES Civila och rebeller i östra Aleppo väntar oroligt på evakuering efter att regimen tagit kontroll över de tidigare rebellkontrollerade delarna av staden. Samtidigt kräver regimen att civila evakueras från rebellbelägrade byar. Men processen stannade av nästan innan den kom i gång. Bland annat ska rebeller enligt vissa rapporter ha bränt bussar från byarna. Samtidigt vittnar människor i Aleppo om desillusionering och sorg.
– Den här revolutionen är ett av de största misslyckandena i världen, säger 21-årige Ahmed till AP.

Obama: Har sagt till Putin att ”lägga av”

UTRIKES Anklagelserna om att ryska hackare agerat i det amerikanska valet, och att angreppen varit subventionerade från högsta politiska nivå, blir allt ihärdigare. Bland annat uppges FBI och CIA vara eniga i synen. President Barack Obama sa på en presskonferens i fredags att han konfronterat Vladimir Putin om cyberangreppen och bett Ryssland ”lägga av”.

Ubåtsbråk ökar spänningen mellan USA och Kina

UTRIKES Tonläget mellan Kina och USA höjdes efter att ett kinesiskt krigsfartyg i torsdags beslagtog en obemannad amerikansk undervattensfarkost på internationellt vatten. Drönaren tillhör ett amerikanskt marinforskningsfartyg och USA:s nyvalde president Donald Trump kallade på Twitter agerandet för ”stöld”. Incidenten sker i ljuset av att Donald Trump nyligen talat med Taiwans president på telefon – något som retat upp Peking som anser att Taiwan är en kinesisk provins.

Glädjefnatt för C i årets sista mätningar: Rekordnoteringar

POLITIK Centerpartiet ökade i flera decembermätningar – samtidigt som M backade. C fick 9 procent i DN/Ipsos undersökning, den högsta siffran sedan sommaren 2001. I SvD/Sifos sista mätning för året landade partiet på 9,1 procent, det bästa resultatet på 25 år.
– C tar i stort sett väljare i alla områden, sa Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD.

Fadimes kusin misstänks för mord på sin exfrus sambo

INRIKES En 45-årig man har anhållits på sannolika skäl misstänkt för att ha mördat en man i Bollnäs. Det 55-årige offret knivdödades i helgen och flera barn ska ha bevittnat dådet. För 14 år sedan erkände 45-åringen mordet på sin kusin Fadime Sahindal, uppger Expressen. Han dömdes för att ha ljugit i rätten i syfte att att skydda Fadimes pappa, som senare dömdes för brottet. 55-åringen i Bollnäs ska enligt Expressen varit sambo med exfrun till 45-åringen.

Tiggeriutspel stal fokus från Stefan Löfvens jultal

INRIKES I sitt jultal i helgen ville Stefan Löfven förmedla att klyftan mellan stad och land ska minskas. Men fokus kom att hamna på en intervju han gav i Aftonbladet inför talet, där han sa att tiggeriet på Sveriges gator måste få ett stopp. Löfven betonade att ett förslag på förbud inte finns i nuläget men att regeringen måste titta på alternativ.
– En sak är förbud, ett annat att man får söka tillstånd för att ha den här typen av verksamhet, det finns säkert flera olika varianter.

Ordkrig och avbrutna samtal mellan LO och Svenskt Näringsliv

EKONOMI LO och Svenskt Näringsliv har råkat ordentligt i luven på varandra. Tidigare förda samtal om fler enkla jobb för lågutbildade bröt samman på lördagen. Dagen efter anklagade båda parter den andra sidan för att stänga dörren för nyanlända.
– Det Svenskt Näringsliv går ut med nu är ljug rakt igenom, sa LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till SvD. Svenskt Näringsliv avfärdade bestämt anklagelsen.

Gotland sa nej till Ryssland – hyr inte ut hamn till gasbolag

EKONOMI Efter en hätsk inrikespolitisk debatt tog Gotland beslutet att inte hyra ut Slite hamn till det ryska gasbolaget Nord Stream. Beslutet grundade sig i regeringens uppgifter om säkerhetsläget.
– Det hade betytt mycket för Slite och för regionen. Det är verkligen synd att vi inte klarade hem det här, sa Tommy Gardell, ordförande för Tekniska nämnden, till TT.

USA:s centralbank höjer styrräntan

EKONOMI USA:s centralbank Federal Reserve höjer styrräntan med 0,25 procentenheter, till intervallet 0,5–0,75 procent. Höjningen är den andra på tio år och kommer ett år efter den senaste. Centralbanken motiverar justeringen med att tillståndet i världens största ekonomi har förbättrats. Man höjer samtidigt prognosen över väntade höjningar 2017 till tre.

Kent sa hej då: ”Allt vi gör, gör vi för sista gången”

KULTUR Kents nästan 30-åriga historia som rockband är över.
– Allt vi gör på den här scenen i kväll gör vi för sista gången. Tillsammans med er. När något gammalt tar slut, så kommer något nytt och tar över, sa sångaren Jocke Berg från scenen.
De tre sista konserterna innebar också publikrekord för Tele 2 Arenas del: Totalt 114 000 besökare.

Sverige föll och missade slutspel i handbolls-EM

SPORT Sverige missade chansen att gå till semifinal i handbolls-EM på hemmaplan. Damlandslaget var piskat att vinna mot Frankrike på måndagen men förlorade med 21–19. På onsdagen tog EM-resan definitivt slut när Sverige fick stryk mot Tyskland med sex mål.
– Det känns piss, sa Sabina Jacobsen till Sportbladet.
I finalen möts Nederländerna och Norge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar