En plan för att behålla Sverige kristet
- Stanley Sjöberg i Världen idag - "Sveriges kristna måste höja sina röster och omedelbart engagera sig i att förklara och försvara Bibelns trovärdighet och kristendomens grundläggande sanningsområden", skriver pastor Stanley Sjöberg, under årtionden en av landets mest namnkunniga kristna ledare. Han uttrycker stor oro inför starka tecken på att kristendomen riskerar att utplånas i både Sverige och västvärlden.
I Storbritannien är det i dag bara en minoritet av britterna som kallar sig kristna. 48 procent säger att de inte följer någon religion, 44 procent säger att de är kristna och åtta procent att de följer en annan religion. För bara 15 år sen såg sig nästan tre fjärdedelar som kristna.
Tidningen ”The Guardian View” hade nyligen en rubrik som ställde frågan om kristendomen håller på att försvinna i Europa och i USA. "
Läs mer HÄR.
Kristendom i postkristet land
- Philip DeCroy i Sändaren - "Det lackar mot jul, också i det som religionshistorikern David Thurfjell kallar för det postkristna Sverige. Precis som vid dop, bröllop och begravning kommer svenskarna snart att samlas kring kristna riter trots att de flesta av dem inte anser sig vara religiösa.
Frågan är varför? Kanske är det som Thurfjell skriver i sin bok Det gudlösa folket, ett arv från reformationen. Den Romersk-katolska kyrkan såg sin sändning som universell och världsvid men utmanades plötsligt av kungliga nationalkyrkor. Att kalla sig kristen blev därmed en markör för nationell och kulturell identitet snarare än konfessionell tillhörighet.
Detta utmanades så småningom. Först av pietismen och de anglosaxiska väckelserörelserna där begreppet kristen istället kom att syfta på en personlig omvändelse och lekmannaengagemang och sedan av den sekulära religionskritiken. Ur gränslandet mellan dessa båda historiska rörelser har vi ett arv där svensken ofta ser sig som andlig men sällan religiös. Exempelvis säger sig bara var femte svensk tro på Gud vilket är den tredje lägsta andelen i hela Europa. Samtidigt påstår varannan att de tror på någon typ av ”ande”, ”energi” eller ”livskraft” vilket är näst flest av alla europeiska länder."
Läs mer HÄR.
Vackert tal hjälper inte - Kanske Säkerhetsrådet bör byta namn till Vanmaktsrådet.
- Alf Svensson i Dagen - "Hur många bilder klarar vi av att se utan att bli känslomässigt helt avtrubbade? Nu har vi matats med många reportage från kriget utanför och i Mosul. Hjärtskärande bilder! Eller är de inte hjärtskärande längre? Vi ser barn stå darrande i nattkyla och hoppas att få lite olja att kunna värma sig med i skjulen.
Och så kommer inga transporter, som gör att de kan uppehålla livhanken ytterligare en tid. Vi ser förtvivlade mödrar som sett sina män mördas och som nu äger ingenting och inte har någonstans att ta vägen. Ingenting, ingenstans!"
Läs mer HÄR.
Tomteparad med fullt blås "Jag önskar mig en docka"
- Hela Gotland - "Tomtemor, tomtefar och många söta tomtebarn deltog i årets tomteparad i Visby, som i grunden handlar om att "Ge, så ska du få"...
De som beviljas julhjälp från Frälsningsarmén, får det under ett personligt möte i Krukmakarens hus i Visby där Frälsningsarmén Gotland håller till. Det är inte bara klappar som samlas in utan också pengar som sedan används till olika slags julgåvor.
Utöver paketinlämning vid granen och att lämna reda pengar i de klassiska insamlingsbössorna med "Håll grytan kokande", kunde den som ville också swisha över en gåva.
– De senaste tre åren har vi fått in sammanlagt 350 000 kronor per jul, säger Ann-Christine Karlsten, verksamhetsledare för Frälsningsarméns sociala arbete på Gotland."
Läs mer HÄR.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar