Medial förföljelse av Livets ord
- Roland Poirier Martinsson i Svenska Dagbladet - "Livets Ord är inget för mig, varken teologiskt eller kulturellt. Jag är katolik, och det finns viktiga skillnader mellan vår tro och Livets ords tolkning av kristendomen. Dessutom är vi olika. I en katolsk mässa möter man en annan kultur, som jag trivs bättre med. Visst är det en generalisering; jag känner katoliker som är fåntrattar och har goda vänner inom Livets ord, men skillnaderna finns. Det tror jag alla håller med om. Jag har alltså inga sådana skäl att bära Livets ords banér. Det jag har att säga här har att göra med religionsfrihet, journalistisk etik, och vanlig anständighet.
Ända sedan Livets Ord bildades i början av 1980-talet har församlingen behandlats i medierna som om den på något sätt skulle vara mystisk och opålitlig. När personer förknippats med Livets ord har det slagits upp i pressen som ett avslöjande, som om någon blivit påkommen med en orättfärdig hemlighet. Det senaste exemplet är såklart när Elisabeth Svantesson utnämndes till arbetsmarknadsminister."
Högre acceptans för kristna politiker?
- Stefan Swärd i Världen idag - "Sverige är ett litet land, vi har en tradition av en totalitär stat och en monopol-statskyrka, trots demokratins införande för snart 100 år sedan och religionsfrihetens officiella bekräftelse för drygt 60 år sedan. När det gäller religiösa övertygelser behöver man hålla sig inom vissa ramar för att bli godkänd av systemet, och det tycks nu vara kvällspressen som går i spetsen för att vidmakthålla intolerans och brist på religionsfrihet.
Men att Elisabeth Svantesson nu är etablerad som arbetsmarknadsminister med starkt stöd av statsministern är uttryck för religionsfrihet och att dreven inte styr över politiken, i varje fall inte i detta fall. Det går att ge många exempel på hur kristna har blivit diskriminerade på arbetsmarknaden. Aktivt kristet engagemang och medlemskap i "fel" typ av kristen församling har uppfattats som en negativ faktor och en belastning. Och detta blir kanske allra mest påtagligt när det gäller höga chefstjänster."
Nyordningar i Filadelfia, Stockholm, del 1
- Mikael Karlendals blogg - "I Filadelfiaförsamlingen i Stockholm, under Niklas Piensohos ledning, är det bråda dagar nu. Det är mycket som diskuteras. Världen idag skriver om det. Ska troendedop krävas för medlemskap eller ska även andra släppas in? Ska det krävas någon livsstilsförändring hos dem som vill bli medlemmar? Ska de som lever i homosexuella parrelationer kunna bli medlemmar utan att sluta med det? Osv. Niklas Piensoho betonar att det måste ske en synkronisering mellan det som är gemenskapen och det som är medlemskapet. Församlingen ska vara en varm gemenskap med plats för upprättelse."
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar