Dagens Nyheter

1 okt. 2013

Nyhetsflödet tisdag den 1 oktober

Tisdag den 1 oktober

Se inte ner på det frikyrkliga arvet
- Stefan Swärd i Världen idag - "Ett av de viktigaste skälen till varför kristna friförsamlingsrörelsen växte fram i Sverige, och byggde kristna gemenskaper och församlingar utanför statskyrkans inflytande, det handlade om församlingssynen.
Väckelsefolket revolterade mot en kyrka där man kunde delta i församlingslivet, och ta nattvarden, utan att leva i omvändelse och eftersträva ett heligt liv. Väckelsefolket ville ha ett församlingsliv som byggde på en gemensam efterföljelse av Jesus. Det finns med som en grundläggande del i den baptistiska församlingssynen, som inte minst präglat svenska pingströrelsen och övriga baptistiska samfund.
"

Bryt RFSU-monopolet i skolan
- Olof Edsinger i "Efter Kristus" - "Framför allt är det beklämmande att läsa det material som RFSU har tagit fram och som man nu ”missionerar” med i hela den svenska skolan. Sällan har jag sett ett så konkret uttryck för sexualiseringen av det offentliga rummet. Sällan har jag sett ett så oförblommerat åtskiljande av kärlek och sex. Att RFSU dessutom vill se till att alla barn ska få en ingående undervisning hur man går till väga vid hbtq-sex gör inte saken roligare."

Ärkebiskopskandidaterna
- Johanna Andersson på Kristen Opinion - "Ger Jesus en sannare bild av Gud än Muhammed? Den frågan ställer Kyrkans tidning till de fem ärkebiskopskandidaterna. Endast en av dem svarar ja på frågan, vilket väl kan anses förvånande...
...Eckerdal tar inte ställning i frågan.  Efter det raka svaret: "Jesus ge en sann bild av Gud." tillfogar Eckerdal följande förtydligande: "Om Jesus ger en sannare bild av Gud än Muhammed, den frågan kan vi lämna åt Gud."
Missionsbefallningen känns ganska långt borta när Svenska kyrkan ska utse en ny ärkebiskop.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar