Dagens Nyheter

10 okt. 2013

Nyhetsflödet torsdag den 10 oktober

Torsdag den 10 oktober

Värna det öppna samhället
- Stefan Gustavsson på Samtid och Sanning - "Uppståndelsen kring Elisabeth Svantesson utnämning har lagt sig, men jag kan inte släppa frågan. De attityder som präglade debatten bör oroa alla som vill värna det öppna samhället.
Ett öppet och demokratiskt samhälle bygger på grundvärden som alla måste acceptera. Hit hör människovärdet; allas lika och okränkbara värde. Hit hör de grundläggande fri- och rättigheterna; tanke-, samvets- och religionsfrihet, yttrande-, tryck-, och mötesfrihet. Hit hör likhet inför lagen och allmän rösträtt: en person – en röst.
De motsatta värderingarna måste vi gemensamt hålla stången. Alla auktoritära system – oavsett hur de är motiverade – måste avvisas. Likaså alla uppfattningar som fråntar individer eller grupper människovärde eller fri- och rättigheter.
Innanför dessa ramar finns det sedan frihet att bilda sig en egen uppfattning, driva opinion och engagera sig politiskt
."

Religiös intolerans bör kritiseras hårdare
- Svenska Dagbladet - "Västvärlden bör inte fortsätta se på med tystnad när kristna i Pakistan och i länder i Mellanöstern mördas och förföljs. Om Pakistans ledare menar allvar med att bekämpa terrorism och kränkningar av mänskliga rättigheter, måste landets hädelselag avvecklas, skriver Jacob Rudolfsson, samordnare, Svenska Evangeliska Alliansen."  

Värderingar
- Marcus Birro i Expressen - "Ingen pratar värderingar längre. Den som överhuvudtaget vågar får en kall filt över sig, kastad av den korrekta åsiktsmaffian med sina rötter i en förljugen jordmån av ängslighet och individualism.
Vilken dammig stenöken svensk politik blivit blev extremt tydligt under den sterila partiledardebatten i SVT i helgen. Inte en enda partiledare tog chansen och berättade vilka drömmar de planterar i sina barn, vilka visioner och ideal som är värda att slåss för.
Alla i den så kallade offentligheten är livrädda att bli anklagade för att vara moralister. Vi har nämligen fått för oss att moral är något farligt, något som läskiga bakåtsträvare i slängkappa går runt baklänges och mässar i djupa källarvalv..."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar