Dagens Nyheter

16 nov. 2017

Från Nyhetsflödet den 16 november

Överlevnadsstrategier i ett post-kristet samhälle

- Olof Edsingers blogg -

Hur ska den kristna tron överleva i ett post-kristet samhälle, där den bibliska världsbilden uppfattas som allt mer exotisk och där de klassiskt kristna värderingarna som bäst erbjuds en plats ute i marginalen – och som värst stämplas som onda? Detta är en fråga som engagerar allt fler troende i Västvärlden....

.....Lösningen måste därför ligga på flera plan. Men framför allt torde den tid vara över då det var möjligt att ”flyta med strömmen” och ändå bevaras i sin närhet till Kristus. I en post-kristen tid behöver vi därför en större grad av intentionalitet när det gäller vår kristna tro. Vi behöver nyktert sätta ord på vilka makter som vill ta kommandot över våra hjärtan, och vi behöver utforma strategier för att gå segrande ur denna strid.

På ett yttre plan handlar det om andliga rutiner, som hjälper oss att regelbundet bereda plats för Gud och hans närvaro i vardagen. På ett inre plan handlar det om att konfrontera det som är vår egen brottning – våra egna frestelser – när det gäller denna världens (av)gudar. Ingen kan bli förvånad om det på nytt skulle aktualisera de för Benedikt av Nursia så centrala klosterlöftena: fattigdom, kyskhet och lydnad.


Läs mer HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar