Dagens Nyheter

2 aug. 2017

Nyhetsflödet onsdag den 2 augusti

Kyrkor konfiskeras åter av den turkiska staten
- Robert Halef i Hemmets Vän - "Syrianer (araméer) är ursprungsbefolkning i Turkiet och har levt i regionen i över 3 000 år. Men sedan turkarna kom till Turkiet på 900-talet har den syrianska folkgruppen och andra kristna marginaliserats. Just nu bevittnar vi ännu en konfiskering av kloster, kyrkor och gravplatser.
   Genom historien har flera folkmord begåtts mot kristna folkgrupper i syfte att utplåna dem från sina områden. För drygt hundra år sedan, år 1915, massakrerades över 1,5 miljoner kristna invånare. Det var syrianer, armenier, assyrier och pontiska greker under det ottomanska rikets sönderfall. De dödades på grund av sin etniska tillhörighet och främst på grund av sin kristna tro. De fick ultimatum – konvertera till islam eller dö. Målet var att åstadkomma en turkisk etnisk nation med islam som enda religion. Folkmordet erkändes av Sveriges riksdag år 2010 och många andra nationella parlament har sedan erkänt folkmordet 1915 – det år som kallas SEYFO, svärdets år.
   Hundra år senare, år 2014 – 2015, sker ett nytt folkmord på ättlingarna till de som mördades under folkmordet 1915, denna gång i Irak och Syrien. De ställs inför samma ultimatum av terrorgruppen Islamiska staten som vill grunda ett islamistiskt samhälle, kalifat."

Läs mer HÄR.

Chip i handen blir betalmedel
- Världen idag - "Kan du tänka dig att få ett mikrochip insatt i handen av arbetsgivaren för att kunna logga in eller köpa godis på arbetsplatsen? Det erbjuder nu ett amerikanskt bolag sin personal. Leverantör av tekniken är svenska Biohax International.
   Omkring 50 av 85 anställda i bolaget Three Square Market, som tillverkar varuautomater, har gått med att få ett biologiskt chip implanterat i handen. Chippet påminner i storlek och form om ett riskorn.
   ´Vi vill att tekniken ska ersätta alla kort i framtiden så att man slipper gå runt med exempelvis medlemskort, rabattkort och betalkort.´ "

Läs mer HÄR.

Blir man farlig av att be bordsbön?
- Anders Piltz i Dagen - "Varför skulle då just kristen påverkan vara så riskabel?
Förskolan Krubban i Umeå, som drivs av Frälsningsarmén, fick för en tid sedan ett föreläggande från kommunen: det får vara slut med oskicket att be bordsbön med de små liven. Man får alltså inte lära barnen säga Amen, däremot går det bra att läsa ramsan ”Tack för allt som gror och växer på vår runda jord. Tack för solen. Tack för regnet. Tack för maten på vårt bord!”. Här tackas någon eller något, oklart vad, men troligen inte kommunen, som ju inte har solen och regnet i sin makt.
Med ursvensk följsamhet för myndigheternas beslut lovade förskolan att i fortsättningen hålla rent för konfessionella inslag. Med konfessionella inslag menas troligen det uttryckliga nämnandet av Gud eller Jesus eller den helige Ande."

Läs mer HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar