Dagens Nyheter

31 juli 2017

Nyhetsflödet måndag den 31 juli

Självklart skulle samvetsfrihet för barnmorskor fungera i Sverige

DAGENS NYHETER. Joakim Bergman i DN.Åsikt


Samvetsfrihet för barnmorskor är ett fullt legitimt önskemål. Du ska kunna vara barnmorska utan arbetsuppgifter som innefattar att medverka till att avsluta en graviditet – och därmed ett liv....
Det går inte att förneka att det finns samhällen och strukturer där ofrivilligt gravida kvinnor lider stort och utsätter sig för enorma risker. Det är dock inte situationen i Sverige. Här har vi en abortlagstiftning som såväl ger alla kvinnor rätt till abort som med skattemedel garanterar alla resurser som krävs. Det råder ingen brist på tillgång till abort i Sverige. Däremot brist på barnmorskor och förlossningsplatser.

Barnmorskors samvetsfrihet kan inte jämföras med samvetsfrihet i något annat yrke. Att avsluta liv är inte att rädda liv eller att bota sjukdom. Det är inte att vägra att hjälpa en medmänniska på grund av etnicitet, religion eller sexuell läggning. Abort som arbetsuppgift för sjukvårdspersonal står helt enkelt i en klass för sig. Endast jämförbar med dödshjälp och avrättning genom giftinjektion.

Samvetsfrihet för barnmorskor är därmed ett fullt legitimt önskemål och föga förvånande fungerar det utmärkt i andra europeiska länder, däribland Norge. Självklart skulle det fungera även i Sverige.

Man kan med rätta hävda att det är urbota korkat att söka ett jobb som man inte tänker utföra. Men hur cyniskt och beräknande är det inte att göra en arbetsbeskrivning som kräver att för att få jobba med att hjälpa vissa barn till världen måste den anställde medverka till att andra dör?
Läs mer HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar