Dagens Nyheter

27 feb. 2018

Från Nyhetsflödet den 27 februari

Läkare: ”Yoga är religion”
 

- Världen idag -
Biverkningar av yoga och mindfulness borde redovisas tydligt inom sjukvården. Det menar Albertus Magnus Sterner, specialist i allmänmedicin och diakon. "Be din läkare att redovisa vad det här står för", säger han, starkt kritisk till dagens situation.

Vågen av yoga och mindfulness – två metoder sprungna ur hinduism och buddism – har hittat långt in i svensk sjukvård. Albertus Magnus Sterner möter dem i sitt dagliga värv. Patienter frågar honom om yoga är lämpligt för dem, om det kan hjälpa mot deras stress eller kanske mot ortopediska besvär. Han är skeptisk.

– Jag ordinerar både psykoterapeutisk och fysioterapeutisk behandling när det är lämpligt. Som läkare är jag också för fysisk och mental träning, god andningsteknik och avslappningsövningar. Det där är jätteviktigt. Men jag ordinerar inte yoga – för det är i grunden religiöst.

Här är Albertus Magnus Sterner bergfast. Han framhåller att han som läkare ska verka inom ramen för vetenskap och beprövad erfarenhet. Och dit räknar han inte yoga och mindfulness. Trots det menar han att de ibland ordineras nästan slentrianmässigt. Sterner är kritisk.


Läs mer HÄR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar