Dagens Nyheter

26 dec. 2016

Nyhetsflödet Annandag jul

Barack Obamas julklapp till Israel
- Paul Widén i Nyheter från Israel - "Dan före dopparedan röstade FN:s säkerhetsråd igenom en resolution som kräver ett omedelbart och totalt byggstopp på Israels bosättningar på Västbanken och i östra Jerusalem. Resolutionen hade framtagits av Egypten i samarbete med PLO:s FN-delegation, men efter hård press från Israel och USA:s blivande president Donald Trump drog Egypten tillbaka resolutionen bara några timmar efter att den hade introducerats. Detta fick dock flera andra av medlemsländerna i säkerhetsrådet att ställa Egypten inför ett ultimatum: presentera resolutionen för omröstning innan dagen är till ända, annars kommer vi själva att presentera en resolution med samma innehåll. Egypten vidhöll att landet behövde med tid för ”konsultationer”, vilket ledde till att Nya Zeeland, Senegal, Malaysia och Venezuela igår återintroducerade resolutionen. Som Israel hade befarat valde USA att inte lägga in sitt veto, vilket ledde till att resolutionen röstades igenom med siffrorna 14-0 (USA lade ner sin röst)."
Läs mer HÄR.


Guds helighet och det heliga livet
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "Den Gud som vi som kristna tror på är helig. Ingen annan egenskap hos Herren omnämns så ofta i Bibeln. Faktum är att Gud beskrivs som ”helig” på mer än 600 ställen i sitt ord. Det är självklart att det här måste få konsekvenser också för vårt sätt att tänka kring ett kristet ledarskap.
   Den grundläggande betydelsen av ”helig” handlar om att vara avskild. Gud är skild ifrån allt i den här världen som är bristfälligt eller syndigt. Beskrivningen av Gud som helig kan därmed sägas handla om hans radikala annorlundahet. Han är den enda i den här världen som inte själv är skapad. Han är ”den salige, ende Härskaren, konungarnas Konung och herrarnas Herre, som ensam är odödlig och bor i ett ljus dit ingen kan komma, och som ingen människa har sett eller kan se” (1 Tim 6:15–16).
   Att tillhöra en sådan Gud är inte någon liten sak. Men i kraft av tron på Jesus Kristus – den helige Gudens son – är det just det som vi gör."
Läs mer HÄR.


På norsk: Julefortellingens kraft
- Hanne Skartveit i VG (Verdens Gang) -
"En fattig, ugift ungjente fødte et barn. Men kjæresten ble hos henne, selv om han visste at barnet ikke var hans. En skandale – og en usedvanlig vakker kjærlighetshistorie.
   Fortellingen om Jesu fødsel endret vår verden. En fjern, ofte uhåndterlig gud kom til jorden, som et nyfødt guttebarn. Ut fra dette sprang fortellingene som danner grunnlaget for hele vår kulturkrets. For vårt syn på mennesket, og på livet."
Les mer HER.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar