Dagens Nyheter

5 dec. 2016

Nyhetsflödet måndag den 5 december

       Veckans viktigaste nyheter från Omni

Flygplan fick slut på bränsle – kraschade 

UTRIKES Totalt 71 människor dog när ett flygplan kraschade i Colombia i början av veckan. 19 av de omkomna var spelare i det brasilianska fotbollslaget Chapecoense. Kvarlevorna fördes hem till Brasilien på lördagen.
Olyckan tros ha orsakats av att planet fick slut på bränsle när man tvingades vänta på att få landa.

Ilska mot våldet efter dubbelmord i Rinkeby

INRIKES Två unga bröder blev i fredags kväll ihjälskjutna på ett kafé i Rinkeby. Motivet bakom dådet är fortfarande en gåta och polisen har inte gripit någon misstänkt. Ilskan över våldet i området är påtaglig.
– Vi måste bli fler som vågar säga ifrån, säger Rinkebybon Hassan till Aftonbladet.

Olaglig festlokal blev brinnande dödsfälla

UTRIKES Nio personer dog och minst 25 saknas fortfarande efter en omfattande brand i Oakland, Kalifornien, på lördagen. Många människor hade samlats för en spelning i ett konstnärskollektiv som i strid med reglerna användes som bostad. Det fanns varken brandvarnare eller sprinklers i byggnaden.
– En riktig tragedi, säger brandchefen Teresa Deloach Reed.

Rapport: Elever blir bättre på matte och NO

POLITIK Svenska elever har blivit bättre på matematik och naturvetenskap. Det visade skolrapporten Timss som kom i veckan. Tidigare utbildningsministern Jan Björklund (L) vill att den nuvarande regeringen genomför fler reformer för att trenden ska fortsätta.
Frågan är nu vad Pisarapporten, som presenteras på tisdag, visar.

Politiker och journalister mördade i Finland

UTRIKES En lokalpolitiker och två journalister, samtliga kvinnor, sköts till döds utanför en pub i sydöstra Finland natten mot söndag. En 23-årig man som pekades ut av vittnen har gripits.
Gärningsmannen verkar ha valt offren slumpmässigt och skjutit dem i huvudet med ett gevär.

SD och V vinnare i opinionsmätning

 POLITIK Sverigedemokraterna följt av Vänsterpartiet är de som ökat mest i väljarstöd sedan valet 2014, visar SCB:s stora väljarundersökning. SD har ökat med 4,6 procentenheter och V med 2.
Den största förloraren sedan valet är Miljöpartiet som tappat 2,4 procentenheter.

Trump vill ha ”Mad Dog” som sin försvarsminister

UTRIKES Donald Trump presenterade i veckan sin nominering till försvarsministerposten, den tidigare marinkårsgeneralen James ”Mad Dog” Mattis. Han har pekat ut Iran som det största hotet mot fred i Mellanöstern, men skiljer sig från Trump i synen på tortyr och menar att det inte fungerar.

Lundintoppar misstänks för folkrättsbrott

EKONOMI Lundin Petroleums styrelseordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter har delgivits misstanke om medhjälp till grovt folkrättsbrott. Anklagelserna handlar om att lokalbefolkningen tvångsförflyttades från ett område i södra Sudan 1997–2003 för att underlätta oljeproduktionen. Bolagstopparna nekar till brott.

FN varnar att Aleppo blir gigantisk kyrkogård

UTRIKES Över 50 000 människor har flytt östra Aleppo efter att regimens anfall mot rebellerna trappats upp. FN-chefen Stephen O’Brien vädjar till parterna i konflikten att agera innan staden blir ”en gigantisk kyrkogård”.
– För mänsklighetens skull vädjar vi till parterna att göra allt för att skydda civila, säger han.

Augustpriset till Lina Wolff

KULTUR Lina Wolffs ”De polygotta älskarna” har tilldelats Augustpriset. Den mångbottnade romanen om en kvinna som söker kärleken på nätet har hyllats och bland annat kallats ”en påläst käftsmäll” av genusforskaren Ulrika Dahl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar