Dagens Nyheter

14 dec. 2017

Från Nyhetsflödet den 14 december

Urskillning krävs för att kunna be för vårt land

- Olof Edsingers blogg -

Hur ska vi som kristna förhålla oss till det gap som råder mellan Bibelns värderingar och världsbild och det omkringliggande samhället? Detta är en fråga som sysselsätter stora delar av Sveriges kristenhet.

Svaren kan också se väldigt olika ut. Den ena ytterligheten är den totala konfrontationen. Den andra – och betydligt vanligare – är den mer eller mindre totala anpassningen.

Men det är också en fråga om strategi. ”Förbanna inte mörkret: tänd ett ljus”, säger vi ibland. Och det är svårt att inte hålla med; det mest konstruktiva sättet att påverka sin omgivning måste trots allt vara att själv förmedla bilden av vad som är gott och rätt.

Men faktum är ju att inte heller detta är en garanti för att slippa konfrontation. Jesus själv talar om att ”ljuset kom in i världen, men människorna älskade mörkret mer än ljuset eftersom deras gärningar var onda”. Vare sig då eller nu är det alltså självklart att det som är gott, sant och rätt leder till applåder från omgivningen. I vissa lägen kan det vara precis tvärtom.....

Kanske är det så att detta är den allvarligaste konsekvensen av ett gudsfolk som förlorar sin andliga klarsyn: Att vi slutar att be för vårt land. Låt oss därför inte bagatellisera de problem som just nu hopar sig i vårt hemland Sverige. Låt oss i stället fullfölja vår prästerliga uppgift, så att vi ställer oss i gapet för en nation som glider allt längre bort från det som är Herrens ord och vilja.


Läs mer HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar