Dagens Nyheter

12 jan. 2018

Från Nyhetsflödet den 12 januari

Är det ens någon mening för Ohly att säga förlåt?

- Karin Pihl på Expressens ledarsida - 
Finns det någon mening med att säga förlåt? Nej, inte i ett samhälle där förlåtelse, skuld och straff bara är tomma ord....

Borde han få stanna? Män som trakasserar kvinnor gör det sällan en gång. Om det är så att Ohly begått ett brott finns det goda skäl att peta honom. Men om hans version stämmer, att han har fulraggat och sedan bett om ursäkt, varför måste han då få sparken?

Svar: Därför att en ursäkt inte verkar betyda något längre.

Ohly är inte ensam om att ha framfört en ursäkt för döva öron. Många pratar fortfarande om "Toblerone-Mona" trots att Mona Sahlin bett om förlåtelse upprepade gånger. Förlåtelse, det låter ju lite misstänkt kristet, och religion är ju något som hör dåtiden till.

Kristen etik har ersatts av den moderna tidens progressiva värdegrund och det individuella ansvaret av maktanalyser och i förlängningen en tro på att människans brister är sprungna ur det omgivande samhället. Om allt är "normernas" fel, finns heller ingen individuell skuld. Och då finns det ingen individuell förlåtelse för den som råkat hamna på toppen i maktpyramiden.


Läs mer HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar