Dagens Nyheter

8 jan. 2018

Från Nyhetsflödet den 8 januari

Aimee Semple Mcpehrson
Jag fick ett mail från en god vän med information om en del av väckelsehistorien som jag inte kände till. Jag har översatt inledningen av artikeln och resten finns att läsa på engelska. Artikeln är publicerad i Christianity Today.

"Jag har aldrig hört någon människa tala så. Utan ett ögonblicks avbrott, kunde hon tala I mellan en timme och en och en halv och hålla åhörarna trollbundna” (Rapport från en av åhörarna

1913 blev en frälsningsarmé-dotter hastigt inlagd på sjukhus för blindtarmsinflammation. Hennes liv hängde på en tunn tråd. Under de senaste månaderna hade hon upplevt att hennes andliga liv torkade ut. Hon hade en gnagande känsla av att Herren väntade något mer av henne.

Hon berättade senare att hennes sjukdomstillstånd förvärrades och att en sköterska tog henne till rummet som var avdelat för dem som var döende. Hon kämpade för att andas och hörde sköterskan säga "Hon har inte långt kvar”.

Men så hörde hon en annan röst som sa: ”Nå kommer du att gå?” Hon förstod att hon måste välja mellan att gå in i evigheten eller att gå ut i tjänst för Gud. Hon valde tjänsten. I ett ögonblick försvann smärtan, andningen började fungera och snart återvann hon kraften.

Inom ett årtionde blev den unga kvinna ett amerikanskt fenomen. Från att ha varit helt okänd kunde man läsa om henne tre gånger i veckan på förstasidorna av de ledande tidningarna i Amerika. Idag går hennes arv vidare genom kyrkan hon grundade: The International Church of the Foursquare Gospel (Den Internationella fyrfaldiga kyrkan). Många betraktar henne (tillsammans med Billy Sunday) som den mest framträdande väckelseförkunnaren i början av 1900-talet.

Den rörelse hon grundade har idag, cirka åttio år efter hennes död, runt två miljoner medlemmar i 30.000 församlingar.

Rörelsen heter Foursquare Church för att den bygger på fyra grundstenar: Jesus som den ende som kan frälsa, Jesus är den som helar, Jesus är den som döper i med Helige Ande, Jesus är den kommande brudgummen.

Läs mer HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar